Kondil Kırıkları

Kondil Kırıkları : A- Latéral Kondil Kırıklan:Daha çok 5-15 yaşları arasında görülür. Dirsek bölgesi kırıklarının % 18'ini oluşturur. Daha çok indirekt mekanizmayla kırılır, önkol abdüksi- yonda ve dirsek ekstansiyonda gerginken açık el özüine düşme sonucu,dirseğin valgusa zorlanması ve radiustan geçen kuvvet etkisiyle dış kondil ezilerek kırılır. Dirsek extansiyonda iken varusa zorlanırsa, dış kondil- de avulsiyon kırığı oluşur. Bazen de direkt darbeyle kırılır. Epikondile yapışan. axtansör ve supinatör kasların etkisiyle kınk fragmanı 180° takla atabilir, eklem içine absorbe olabilir. Kırık epikondile de içine aldığı gibi , çoğu kez kapitelllum humerinin bir kısmım da alır. Salter-Harris tip - IV kınğı bu bölgede çok görülür.

Mutlaka mukayeseli grafî çektirilmesi gerekir. Bihassa, humerus distal kısmının ossifiye olmadığı erken dönemlerde, tanı güç olabilir. Fragmanını röntgende görünenden çok daha büyük olduğunun bilinmesi gerekir. Takla atan fragman yerine redükte edilmez ve anatomik devamlılık sağlanmazsa, medial kondil bölgesi büyümeye devam ederken, lateral geri kalır ve "Kubitus valgus" deformitesi, bunun sonucunda da geç ulnar paralizi gelişir.Ağrı, şişlik, dirsek lateralinde hassasiyet ve ekimoz klinik bulgulardır. Röntgende kapitellum kırığıyla karışabilir. Fakat kapitellum kırığında sadece eklem yüzü kırığa iştirak ederken, lateral kondil kırığında hem eklem yüzü, hem de lateral kondilin eklem dışı bölümü olaya katılır.

Tedavi:Hem itra arüküler kırık olamalan, hem de eklem yüzünü ilgilendirmeleri nedeniyle iyi redükte edilmeleri gerekir.


Konsevatif Tedavi:

Kaymamış kırıklarda, dirsek 90° flexionda ve önkol su- pinasyonda iken 3-4 haftalık tesbit yeterlidir. Kayma varsa, kapalı redük siyon denenebilir. Fakat buraya yapışan extansör ve supinatör kaslar, re- düksiyon sağlansa bile stabilitenin muhafazasını güçleştirir.Cerrahi Tedavi: Bu bölgenin anatomik tamamlılığımn sağlanması, capi- tellum humerinin-trochle humeri ile düzgün devamlılığının sağlanması, geç deformite oluşumunun önlenmesinde önemlidir. Genellikle dirsek la- teralinden küçücük bir keşi ile girilip, anatomik redüksiyon sağlanarak çapraz iki kirşner teli ile tutturulur. Bazen vida ile de tesbit yapılabilir.B- Medial Kondil Kınğı:Lateral kondile göre daha az kırılır. Dirsek bölgesi kırıklarının % 3’ünü oluşturur. Daha çok indirekt mekanizmayla olur. Kol ve önkol extansiyonda iken, ön kolun valgusa (abdüksiyona) zorlanması şeklindeki düşmelerde, genellikle kopma tarzı kırıklara yol açarlar.

Fleksiyondaki dirseği direkt darbeyle de oluşur. Lateral kondil kırığına ilaveten genllikletrochler bir parçada fragmanla birliktedir. Kırık fragmanlarının deplasman derecesi değişiktir. Çünkü epikondile yapışan flexör-pronatör adele- lerin çekmesine maruz kalırlar. Komşululuğundaki ulnar sinir de zedelenmeye maruz kalır. İyi tedavi edilmezse kubitus varus gelişir.

Röntgen incelemesinde, mutlaka iki yönlü ve karşı dirsekle mukayeseli yapılmasına özen gösterilmelidir.Tedavi:Kaymamış kırıklarda 3-4 haftalık atel tesbiti yeterlidir. Dirsek 90° fleksi- yonda ve önkol pronasyonda tesbit yapılmalıdır. Deplase kırıklarda ise- eğpr 1 cm'den fazla deplasman varsa-tedavi cerrahidir. Çocuklarda kiriŞ- ner teli ile tesbit, erişkinlerde ise vida ile tesbit tercih edilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp