Kompanse Oligemi Ve Hipoksi

Kompanse Oligemi Ve Hipoksi : Yara iyileşmesini etkileyen diğer bir faktör cerrahi hastada klinik şoka sebebiyet vermeyen kompanse oligemidir. Burada yara iyileşmesinin bozulmasının temel nedeni, hemoglobin düşmesinden ziyade volüm kaybıdır. 1 ml/100 g kanatılmış deneysel örneklerde yara iyileşme eğrisi sağa doğru kayar. İyileşmenin başlangıcından 22 gün sonra gerilim kuvveti deride %36, kas dokusunda %22 azalmaktadır. Fibroblast replikasyonu, hareketi ve protein sentezinde bir değişiklik meydana gelmez. Ancak, oligemik granülasyon dokusunda koiıa- jen yıkımı kollajen sentezine oranla daha hızlıdır. Sonuçta, kollajen birikiminde azalma olmasına rağmen 90 gün sonra yara gerilim kuvvetinin tümü ile normale döndüğü gösterilmiştir. İyileşme olayında, oksijen ve nütris- yonel elementler açısından lokal mikrosirkü- lasyonun önemi büyüktür. Şiddetli travmada kan volümü düzeltilse bile mikrovasküler sta- za bağlı olarak iyileşme süreci bozulabilir.

Yara sıvısının belirgin özelliklerinden biri de yüksek laktat konsantrasyonudur. Laktat ve hipoksi makrofajları anjiogenetik faktör yapımı için uyarır ve endotel proliferasyonu ile mikrosirkülasyon yeniden sağlanır. Normal arteriyel parsiyel oksijen basıncı hücre hareketi, hücre çoğalması ve protein sentezi için gereklidir. Özellikle, kollajen sentezinde prolin ve lizinin hidroksilasyon aşaması ve intramoleküler kovalan bağların meydana gelerek molekülün son şeklini almasında oksijenin önemi büyüktür. Esasen yara çevresinde parsiyel oksijen basıncının normalin altında olmasından dolayı, granülasyon dokusunda en yakın fonksiyonel kapiller ile yara kenarı arasında bir oksijen basınç farkı doğmaktadır. Bu fark, oksijen difüzyon eğrisi ve granülasyon dokusundaki hücrelerin oksijen kullanımından kaynaklanır.

Bu nedenle fibroblast- larm metabolik aktivitesindeki artış, yeni teşekkül eden kapillerler ile paraleldir. Hipoksi, kollajen sentezini ve yara gerilim kuvvetini azaltır. Deneysel örneklerde sabit ısı, nem ve parsiyel karbondioksit basıncında granü-lasyon dokusu oksijen konsantrasyonu artırılırsa, gerilim kuvvetinin kollajen sentezinin bununla orantılı olarak arttığı görülmüştür. Gastrointestinal sistemde perianastomotik parsiyel oksijen basıncı ile, anastomoz iyileşmesinin doğru orantılı olduğu saptanmıştır. Genelde, yara iyileşmesinde doku oksijen konsantrasyonunun artmasını engelleyici sorunlar, arteriyel oksijen parsiyel basıncının yükseltilmesindekilere nazaran daha ağırlık- lıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp