kolesterol değerleri ne olmalıdır

Kolesterol Değerleri

Önce kandaki kolesterol seviyesini bilmen gerekir.Şöyle deme: “Ben iyiyim, kolesterol hakkında bir şey bilmek de istemiyorum.” Zira ünlü bir Arap atasözü şöyle der: “Bir gramlık korunma, bir kantarlık tedaviden iyidir.”Eğer kolesterol seviyen % 200 mg’dan daha düşükse beslenme tarzına devam etmende bir sorun yoktur. Sigarayı bırakmalısın, şişmansan kilo vermelisin. Sonra da her beş senede bir kolesterol seviyeni ölçtürmelisin.
 
Ama kolesterolün % 200 mg’dan daha yüksekse, doktorun senden zararlı kolesterol dediğimiz (L.D.L.)yi ölçtürmeni isteyecektir. Özellikle ileride anlatacağımız gibi risk faktörlerinden ikisi veya daha çoğu varsa, çok dikkat etmelisin.

20 yaşın üzerindekiler için kan kolesterol düzeyleri
< 200 mg/dl (Normal değer)
200-239 mg/dl (Sınırda yüksek değer)
> 240 mg/dl (Yüksek değer)

Kan LDL Kolesterol düzeyleri
< 130 mg/dl (Normal değerler) 130-159 mg/dl (Sınırda yüksek değer)
> 160 mg/dl (Yüksek değer)

Kan HDL kolesterol düzeyi
Kadında ortalama 55 mg/dl (Normal değer)
Erkekte ortalama 45 mg/dl (Normal değer)
< 35 mg/dl (Düşük değer) Riskli durumlar Kolesterol
> 200 mg/dl veya LDL kolesterol > 130 mg/dl veya HDL kolesterol < 35 mg/dl.

Kolesterol Belirtileri

Basitçe özetlemek gerekirse, iyi (HDL) ve kötü (LDL) olarak 2 ana kolesterol tipi bulunmaktadır.

İyi kolesterol, kötü kolesterol seviyesinin düşürülmesine ve damarlardaki plak tabakalarının temizlenmesine yardımcı olurken, kötü kolesterol damar tıkanıklığına, kalp hastalıklarına ve kan dolaşımı sorunlarına yol açar.

Yüksek kolesterolü, sağlık açısından bu kadar tehlikeli yapan şey genellikle kötü kolesterolü yüksek olan kişilerde herhangi bir belirti görülmemesidir.

Yani, uzun yıllar yüksek kolesterol seviyeleriyle yaşasanız dahi damar veya kalple ilgili bir sorun yaşanmadıkça kolesterol seviyenizin normalden yüksek olduğunu fark etmeyebilirsiniz. Eğer bu dönemde kolesterol ölçümü yaptırmadıysanız kolesterol damarlarda birikmeye başlamış olabilir.

Yüksek kolesterol sizi hasta yapmaz, günlük yaşantınızı etkilemez, belirtisi yok denebilecek kadar azdır ve genellikle rutin kontroller sırasında yapılan testlerle belirlenebilmektedir.

Nadir olmakla birlikte yüksek kolesterolü bulunan bazı kişilerde, cilt tabakasında biriken kolesterol göz çevresiyle el ve ayaklarda kabarıklıklara yol açabilir. Bu kabarıklıklar yağ bezesine benzer şekillerde görülebilir.

Kolesterol Nedir?

Kolesterol yaşam için gerekli olan mum kıvamında yağımsı bir maddedir. Kolesterol beyin, sinirler, kalp, bağırsaklar, kaslar, karaciğer başta olmak üzere tüm vücutta yaygın olarak bulunur. Vücut kolesterolü kullanarak hormon (kortizon, seks hormonu....), D vitamini ve yağları sindiren safra asitlerini üretir. Bu işlemler için kanda çok az miktarda kolesterol bulunması yeterlidir. Eğer kanda fazla miktarda kolesterol varsa bu kan damarlarında birikir ve kan damarlarının sertleşmesine, daralmasına (arteriyoskleroz) yol açar. Arteriyosklerozda damar duvarında biriken tek madde kolesterol değildir; akyuvarlar, kan pıhtısı, kalsiyum... gibi maddeler de birikir. Toplumda arteriyoskleroz için damar sertliği, damar kireçlenmesi gibi ifadeler de kullanılmaktadır.Damarlar tüm vücutta yaygın olarak bulunur ve kalp, beyin, böbrek... gibi organlara kan taşıyarak bu organların görev yapmasını sağlar. Kolesterol hangi organın damarında birikirse o organa ait hastalıklar ortaya çıkar. Örneğin; kalbi besleyen atardamarlarda (koroner arterler) kolesterol birikimi olursa göğüs ağrısı, kalp krizi gibi sorunlar oluşur. Böbrek damarlarında kolesterol birikimi yüksek tansiyon ve böbrek yetmezliğine yol açabilir.

Kolesterol Nasıl Düşürülür

* Kızartmalardan kaçınınız.
* Kırmızı et yerine beyaz et tüketin. Tavuğun derisini çıkartın ve etin üzerindeki yağları ayırın.
* Kaymak ve yağlı süt yerine yağsız ya da yarı yağlı süt tercih edin.
* Sıvı bitkisel yağlar (zeytinyağı, çiçek yağı, mısır yağı, soya yağı gibi) doymamış yağ oranı yüksek yağlardır. Bunları tercih edin. Katı yağlardan uzak durun.
* Alışveriş yaparken hazır gıdaların etiketlerini okuyarak, yağ miktarlarına göre alın.
* Doymuş yağ oranı yüksek olan yiyecekler yerine nişastalı ve lifli besinler tercih edin.
* Sakatatlardan (karaciğer, böbrek ve beyin gibi) uzak durun.
* Daha az yumurta ve yumurta kullanılarak hazırlanmış yiyecek tüketin.
* Daha fazla meyve ve sebze tüketin.
Sigarayı bırakmak gerekir.
Eğer,
* Tansiyon yüksekliği de varsa, buna yönelik beslenme değişiklikleri yapılmalı. (tuzun azaltılması gibi)
* Şeker hastalığı varsa, mutlaka kontrol altına alınmalıdır. Gerekirse insülin kullanılmalıdır.
* Kilo fazla ise, mutlaka kilo verilmelidir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp