Kızamıkçık Altıncı Hastalık

Kızamıkçık Altıncı Hastalık : Altıncı hastalık (yalancı kızamıkçık ya da rozeola infantum), virüs kökenli dö- küntülü bir enfeksiyon hastalığıdn; etkeni Herpes virüs tip Vl'dır. Altıncı hastalık genellikle sütçocuk- lannda, olguların yüzde 95'inde 2 yaşından önce görülür. İki yaşın üstündeki çocuklarda genellikle yanlışlıkla altıncı hastalık tanısı konur. Hastalık çok sık, her iki cinste de, daha çok ilkbahar ve sonbaharda ortaya çıkar. Tükürük ve solunum salgılarıyla bulaştığı samlnsa da, virüsün bulaşıcılığı azdır; genellikle sütçocuklannda görüldüğünden ve aynı ailede birden fazla sütçocuğu olamayacağından sıklıkla ailenin tek bir bireyinde ortaya çıkar; kaynak genellikle belirti vermeyen erişkinlerdir. Yuva ve kreşlerde sık sık küçük salgınlar görülür. Kuluçka dönemi genellikle 9-12 gündür.

Hastalık yüksek ateş, uykusuzluk, huzursuzluk, boğaz ve konjunktiva- da kızarıklık ve bademciklerde şişmeyle başlayabilir. Bazen de hiçbir belirti yoktur. Üç gün sonra ateş birden düşer, genel durum düzelir ve özellikle gövde, boyun ve kalçalarda yaygınlaşan döküntü ortaya çıkar. Soluk pembe renkli döküntü kızamıkçıktakine benzer. Döküntüler en fazla bir-iki gün sürer, iz bnakmadan kaybolur; deri kimi zaman hafif pullanarak dökülür. Döküntünün kısa sürmesi hastalığın kolayca gözden kaçırılmasına neden olur. Hekime genellikle ateş yükseldiğinde başvurulur; bu dönemde henüz döküntü başlamamıştır, başladığında da kısa sürdüğünden hastalıkla bağdaştınl- mayabilir. Bazı olgularda kendine özgü belirtiler de olabilir; bunların en önemlileri sindirim güçlüğü ve nörolojik belirtilerdir.

Sindirim güçlüğü akut ateşli bir ishale benzeyebilir; başlıca nörolojik belirti ateşli dönemde havale nöbetleridir. Altmcı hastalık döküntülerin genellikle yüzde görülmemesi ve kendine özgü ateşi ile kızamık, kızıl ve kızamıkçıktan, kolayca ayrılır. Başka ateşli hastalıklarda verilen ilaçların (örneğin sül- fonamitler ya da antibiyotikler) neden olduğu deri döküntüleri ile karışabilir. Sindirim güçlüğü ve nörolojik belirtilerin ortaya çıktığı olgularda bile hızla iyileşme görülür. Tedavi belirtilerin giderilmesine yöneliktir; ilk günlerde ateş düşürülür ve hastanın döküntüler kaybolana değin dinlenmesi önerilir. Aşısı yoktur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp