Kısa Bağırsak Sendromu

Kısa bağırsak sendromu, hastalık veya yaralanma gibi nedenlerle ince bağırsağın bir kısmının ya da tamamının ameliyatla alınarak, vücudun bütünlüğünü ve fonksiyonunu devam ettirilebilmesi için normal beslenmeyle gerekli gıda alımını sürdüremeyecek derecede kısalmasıdır.

Ameliyat sonunda kalan bağırsağın emilim yüzey alanının yetersizliğine bağlı olarak hasta iyi beslenemez ve sonuçta besin, sıvı, elektrolit kayıpları ve kronik ishal ortaya çıkar. Besin emiliminin yetersiz olmasının yol açtığı iyi beslenememe ve vitamin eksiklikleri çocuklarda gelişme geriliği, sıvı emilimindeki bozukluğun yol açtığı dehidratasyon ve bu hastalardaki çeşitli enfeksiyonlara yatkınlık, bu sendromun uzun ve kısa dönemdeki başlıca belirtileridir. Çocuklarda ve yetişkinlerde kısa bağırsak sendromunun nedenleri farklılık gösterir. Çocuklarda ameliyata bağlı olmayan konjenital (doğumsal) kısa bağırsak görülebilir. Hirschsprung hastalığı, Crohn hastalığı, travmalar ve çeşitli hastalıklar kısa bağırsak sendromuna neden olabilmektedir. Geride kalan bağırsak miktarının yanısıra, bağırsağın alınan bölümünün fonksiyonel olup olmaması da bu sendromun olumsuz etkileri üzerinde belirleyici olur.

Kısa bağırsak sendromunda hastalara sıvı ve elektrolitin yerine konması ve besleme tedavisi yapılmalıdır. Beslenme desteği ağızdan veya bir tüp yardımıyla besinlerin doğrudan mideye veya midenin daha ilerisine verildiği enteral veya damardan yani parenteral yolla yapılabilir. Mide-bağırsak sisteminin işlevini yapmadığı birçok hastada damardan (parenteral) beslenme uygulanır. Hastaları yetersiz beslenmeden korumak için mümkün olduğunca erken ağızdan veya mide bağırsak sistemi yoluyla beslemeye geçilmeli ve damardan beslenme azaltılmalıdır. Kısa bağırsak sendromunun şiddetli formlarında hastaların uzun süreli tedavileri evde enteral veya parenteral destekle sürdürülebilir. Bu tedavi zor, uzun süreli ve pahalı bir süreç olup çeşitli yan etkileri vardır. Kısa bağırsak sendromunun tedavisinde cerrahi müdahale ve medikal tedavi yöntemleri uygulanmaktadır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp