Kireç Çözücü Zehirlenmesi

Kireç Çözücü Zehirlenmesi : Kireç Sökücü

Kireç sökücü ürünler sektörel olarak su sistemlerinde, ısıtma soğutma sistemlerinde ve evsel kullanımlarda karşımıza çıkar.

Kireç sökücü nedir

Kireç sökücü çeşitleri endüstriyel sanayide su sistemlerinde su taşıma hatlarında klimalarda ısıtma soğutma sistemlerinde buhar kazanlarında ve çiller sistemlerinde sıklıkla kullanılmaktadır. Ürünler sanayide birçok asit türevi ile formülüze edilmektedir. Fakat tercih edilmesi gereken ürünlerin sistemdeki metallerin tam bilinmesine göre formülüze edilmiş kireç sökücü ürünler tercih edilmelidir.

Yani kullanılacak kireç sökücü Bütün metallerin bakır, pirinç ve aluminyum gibi cinslerine göre formülüze edilmelidir belirtilen metallere zarar vermeden kirecide sökebilmelidir. Sistemsel kullanımları periyodik bakımları ve kullanılacak ortama görede kireç sökücü formülasyonları mümkündür.

Kireç Nasıl oluşur


Su içerisinde bulunan Kalsiyum ( kalsiyum karbonat, CaCO3 ), Magnezyum ( magnezyum karbonat MgCO3 ) sıcak soğuk dengesi bozulduğu anda belli ısılarda kristalize olması ile Kireç oluşumu meydana gelir.Yani şu anlama gelir suyu istediğiniz kadar filtre edin istediğiniz kadar yumuşatın istediğiniz tüm dış varyasyonları deneyin ozmos sisteminden tutun iyon tutucu sistemlere kadar mıknatıs sistemlerine kadar hepsi aslında su sistemlerinde kireç oluşumunu önlemeye yetmez.

Çünkü : Kireç sıcak suyun 30 derece ve üstü sıcaklıklarda soğuk metal ile teması esnasında Kalsiyum (kalsiyum karbonat, CaCO3), Magnezyum (magnezyum karbonat MgCO3) su soğukken suda çözünmüş halde kalırken, su ısındıkça bu maddelerin bir kısmı kristalize olup katı şekle dönüşmesi ile Kireç oluşmu başlar. Kireç oluşumları su sıcaklığı yaklaşık 28°C - 40°C civarında başlar ve su ısısı ne kadar artar ise kireç oluşumu‘da aynı hız ile artmaya devam eder. Su ısındıkça Sadece kendisi Buharlaşır ve su içerisinde katılaşan (kalsiyum karbonat, CaCO3), Magnezyum (magnezyum karbonat MgCO3) mineralleri sistem içerisinde kalır ve siz su kayıplarında su ilavesi yapar iken aynı sisteme kireç ilavesi‘de yapmış olursunuz.Kireç oluşumu aynı anda meydana geldiği yerler evimizdeki çaydanlıklar, buhar kazanları, buhar jeneratörleri ve su soğutma kuleleridir. Su ısınmaya başladığında Kireç oluşumu ve buharlaştığında Kireç kalıntıları sistemde bulunur.Kireç oluşumu ve kireç temizliği ile ilgili çözümler sanayi dalları ve sanayi tesisleri için değişkenlik göstermektedir.Kireç ile mücadelede başlıca yol Suyun içerisine katkılardan geçer yani sistem suyuna direk önleyicilerin ilavesi veya içeriye giren suyun iyonize edilmesi yöntemleri ile mücadelesi mümkündür.Burada ilave edilecek ürün su içerisindeki (kalsiyum karbonat, CaCO3), Magnezyum (magnezyum karbonat MgCO3) iyonlarını bağlayıp kireç oluşumunu ısı içeririnde izole etmelidir ve sistem suyuna sürekli dozajı şarttır. Ürünün sistem kurulumu gerektirmememsi ve bir pompa yardımı ile sistem suyu kaybı ve ilaveleri hesaplanarak sisteme kireç önleyici olarak ilave edilmesi gerekir.

Kireç sökücü ürünlerin türevleri

Kireç sökücü Sistem özelliklerine göre içeriğindeki asit çeşitleri ve kullanılacak yüzeylere göre türleri belirlenmiştir. Su sistemlerinde ve buhar sistemlerinde eşanjör olmayan sistemlerde kireç sökücü türevi farklıdır. Hassas metallerin olduğu yüzeydeki kireç sökücü türü farklıdır.Hassas metaller için üretilen Ürün her sistemde kullanılabilir fakat Normal sistemler için kullanılan kireç sökücü Hassas metallerin olduğu sistemlerde kullanılamaz.

Kireç sökücü ısıtma soğutma sistemleri ve hassas metal bulunan sistemler için: MİN-50H
Sistem özellikleri kontol edilir sistemde bulunan metaller
Galvaniz kaplı,
Eşanjör ve aluminyum plakalar bulunan,
Bakır veya pirinç borular bulunan sistemler ise MİN-50H adlı ürünümüz kullanılır. Sistem suyu miktarı ölçülmeli ve dolaşım miktarı kesin olarak belirlenmelidir. Daha sonra uygun dozaj miktarı ile sisteme verilerek güvenle dolaştırılmalıdır.
Kireç sökücü ürünlerin kullanımı

Kireç sökücü ürünler sistem su miktarı hesaplanmalı ve sistem dolaşım miktarına düşürülmelidir. Yani sisteminizde 10 ton su var ise sistem dolaşım miktarı ortalama 1500 veya 2000 kg gbidir sistem üreticiniz ve kazan imalatçınız ile görüşüp net sistem dolaşım miktarınızı öğrenebilirsiniz.Kireç sökücü kullanımı sistem dolaşım miktarı suyunun % 10 u kadar kireç sökücü ilavesi ile gerçekleştirilmelidir. Yani kısaca sisteminizde ortalama 1500 kg su var ise 150 kg Kireç sökücü ilavesi yapılıp sistemde ortalama 6 saat süresince dolaştırılmalıdır. Sistemde dolaşım esnasında seçilecek kireç sökücünün en önemli özelliği Kireç yosun ve diğer elementleri parça parça sökmesi tercih edilmez çünkü sistem tıkanıklıklarına sebebiyet verir Bu nedenle sistemde kullanılacak ürün sistemdeki kireç pas yağ veya yosun tabakalarını çamur haline getirip sistemde tıkanıklık yaratmadan çözmeyi sağlaması önemlidir.

Kireç sökücü ürünlerin risk ve güvenlik tanımları


Kireç sökücü ürünler genellikle asit bazlıdır bu nedenle buharının solunmaması el ve cilt temasından kaçınılması gerekmektedir. Ürün alımı yapılırken sistem risk tayini yapılmalı ve özel katıklar içeren koruyucu inhibitörler ile kombine formülasyonlar tercih edilmelidir. Standart kullanımlarda ürünün sistemden çıkışından sonra sisteme su ilavesinde gerekli korozyon önleyici katıkların ilavesi gerekiyor ise yapılmalıdır. Kullanılan kireç sökücü ürün eğer pasivasyon yapılması gerekiyor ise uygun pasivasyon çözeltisi kullanılana asite göre değişmektedir. Sistem boşaltılmadan yada sistemde % 10 un altında Kireç sökücü var ise pasivasyon riskli konuma gelmektedir aşırı gaz çıkışı ve sistemde gaz sıkışmalarından kaynaklanabilecek sorunlar delinmeler ve sistemin kullanılmaz hale gelmesi olasıdır. Eski sistemlerde kireç sökücü kullanımı önerilmemektedir çünkü sistem kireç ile delinen yerler tıkandığı için kireç sökücülünce eski sistemler su kaçırmaya başlayacaktır. Sistem analizi tam yapılmalı ve doğru ürün uzmanlar tarafından seçilmelidir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp