Kilo Vermek İçin Spor Hareketleri

KİLO VERMEK İÇİN SPOR HAREKETLERİ

Kilo vermek için spor hareketleri ve egzersizler bu konuda etkilidir.

SPORLA KİLO VERME


Zayıflamak için pek çok teknik, diyet, egzersiz ve spor yapılıyor. Bunlardan biri de sporla kilo vermedir. Sporla kilo verme çok etkili bir unusur olmakla birlikte sağlıklı yaşam için spor şarttır. Bazen spor kilo almaya da yararyabiliyor..

Zayıflamak uğruna zamanınızın önemli bir kısmını spor yapmaya ayırıyorsunuz ama bir türlü kilo vermeyi başaramıyorsunuz. Üstüne üstlük bir de kilo alıyorsunuz. Peki siz nerede yanlış yapıyorsunuz? Belki de sporla beraber besleme düzeninizi de değiştirmeniz gerekiyor...

Vücuttaki yağ oranının kilodan daha önemli olduğu bilimsel araştırmalarla kanıtlandı. 50 kilo civarında ideal ölçüye sahip biri olabilirsiniz ama yağ oranınız kötüyse bu, sağlıklı olduğunuz anlamına gelmiyor. Esas kriter bu.

Düzenli spor yapmaya başladıktan sonra kilom her geçen ay bîr bir arttı diyenler sekiz haftada iki kilo aldığını söyleyenler olabiliyor. Spora başlerken de zayıflamak gibi bir niyeti olmayanlar bile spor salonunda geçirdikleri her günün yağ olarak geri döndüğünü görünce hayrete düşüyor.

Tabii dehşet içinde spor hocalarına bunun nedeni soruluyor ve aslında spor yaptığımız sırada beslenme düzenimize de aynı oranda dikkat etmezsek vücudumuzdaki yağ kas dengesini bozarak kilo alabileceğimiz ortaya çıkıyor.

Spora başlamadan hir buçuk saat önce ya da spor sonrası çok ağır yemek yememek gerekiyor. Ama tabii bu konu çok daha fazla derinliğe sahip. Yapılan sporun çeşidine göre alınması gereken karbonhidrat ve protein oranlan bile değişiyor.

Spor yapanlar neden kilo alıyor? Nerede yanlış yapıyorlar?


Spor salonlarında spor yapanların hir bölümünün genellikle kilo aldığını ya da vermeye çalışanlara veremediğini gözlemliyorum. Kilo vermeyi başaran da var ama sporu çok bilinçli yapmak gerekiyor. Burada en önemli noktalardan birisi zamanlama. Kilo alanların önemli bir bolümü çalışan kişiler.

Bu kişiler şöyle bir düzende spor yapıyorlar: Akşam işten çıktıktan sonra spora gidiyorlar ve genellikle bir şey yememiş oluyorlar. Benim kriterlerime göre sporun süresinin 60 dakikayı geçmemesi gerekir ama piyasanın en üst düzey klüplerinde dahi çok bilinçsiz spor programlarının yazıldığını biliyorum. Spor salonlarında üç saate varan kalışlar oluyor. Akşam eve dönüş saati 21:30, 22:00"yi buluyor. 21:30'da eve döndüğünüz zaman ağzınıza attığınız en masum yiyecek bile muhtemelen yağlanma demek.

Tabii ki uyku saati de yaklaşmış oluyor, bu da yağlanma demek. Bir de spordan önce gelen uzun açlık dönemini göz önünde bulundurmalıyız: öğlen 13:00-14:00 gibi yemek yemiş ve ara öğünü atlamış bir kişiden bahsediyorsak, akşamın geç saatlerine kadar bir şey yemediğini düşünebiliriz. Sonra çok fazla yiyor, işte bu da yağlanma demek.

Şimdi bütün bunları yan yana koyduğunuzda bu sistemde spor yapan kişiler genellikle kilo veremezler; tam tersine ya yağlanırlar ya ila akşam eve döndüklerinde yedikleri yemeğin niteliğine ve niceliğine bağlı olarak kilo alırlar. Sporun kilo almakla başka bir bağlantısı olamaz. Onun dışında özellikle erkeklerin kas geliştirme adına çok yüksek oranda protein yüklediklerini görüyoruz. Çok fazla protein alırsanız da kilo almayı durdurursunuz. Belki kas miktarında artış olabilir ama kilo veremezsiniz.

Bir de tabii spor öncesi ve sonrası atıştırmalar oluyor...

Buna da çok sık rastlıyoruz, insanlar spora gidiyoruz diye psikolojik bir rahatlık hissediyorlar. Ve spordan sonra bîr ödüllendirme mekanizması yaratıyorlar kendilerine. Çok düzenli, çok kaliteli spor yapan insanların spor sonrası çikolatalı pastalarla, keklerle araba beklediğine şahit oldum. Böyle bir şey yok. Spor, bir ödül almak için yapılmamah. Belki daha fit olmak, belki daha az yağ oranına sahip olmak ya da daha sağlıklı olmak için spor yapıyoruz. Eğer bunları gözden kaçırırsanız vücut bunu affetmez, direkt cezayı keser. Bu da yağlanmak, kilo almak ya da kilo verememek demek.

Tabii bu belli bir vadede spor konusunda motivasyonu düşüren bir faktör. Yani söyle bir mantık geliştirebilirsiniz: "Ben üç aydır spora gidiyorum, hiç kilo veremedim ya da en ufak bir incelme olmadı. Bu, bana yaramıyor.” Bu da sporu bırakmanıza sebep olabilir. Benim gözlemlerim kendi gittiğim spor salonunda da, çevremde de bu yönde.

KİLO VERMEK İÇİN SPOR HAREKETLERİ NELERDİR?

KİLO VERME EGZERSİZLERİ


Bu sayfada sizlere kilo verme egzersizleri ve bu egzersizleri nasıl uygulanacağı hakkında bilgiler sunmaktayız.

Egzersizin günlük yaşantımızdaki etkisi ve önemi çok büyüktür. Eğer kilo vermek istiyorsak sadece egzersiz yapmamalıyız. elbette ki bir sürü spor dalları var. Egzersiz bunlardan Sadece bir tanesi örneğin ip atlayarak, sabahları evinize işinize otobüs, araba toplu taşıma araçlara veya kişiye özel araçlarla gitmek yerine yürüyerekgitmek bunların hepsi sonuçta bir spor dalıdır.

Bölgesel zayıflama egzersizleri, zayıflama merkezleri veya egzersiz salonlarına abone olunarak salon ortamında yapabileceği gibi evde de bölgesel incelme hareketleri ve bölgesel incelme egzersizleri de uygulanabilir. Evde yapılabilecek 10 adet zayıflama egzersizi ile sizlere ev ve ofis ortamında en hızlı ve kolay zayıflama hareketlerini sunuyorum.

1) Bölgesel Kilo Verme Egzersizleri- Şınav çekme hareketi


Evde yapılabilecek en güzel ve zayıflatan egzersiz hareketi elbette ki şınav çekme hareketi olacaktır. Zayıflama egzersiz yöntemleri içerisinde göğüs kaslarını, kol kaslarını, omuzları, triseps bölümlerini, karın kaslarını, kalça ve baldır kaslarını bu denli çalıştırarak bölgesel incelme sağlayabilen zayıflama hareketlerinin sayısı oldukça azdır. Şınav hareketi ile egzersiz, bir yandan kasları sıkılaştırırken diğer yandan da yağ yakıcı bir metabolizma aktivitesi oluşturmaktadır. Şınak çekmek neden zayıflatır ve yağ yakar? Çünkü şınav çekme hareketi kas oluşumunu tetikleyerek karın, omuz ve bacaklarda kas dokusunu artırır. Kas hücreleri tam anlamıyla enerji harcamaya doymayan hücrelerdir. Bu nedenle kaslı kişilerin günlük alması gereken kalori miktarı da normal insanlarıa göre neredeyse iki katına yaklaşmaktadır.

Şınav çekme egzersizi nasıl yapılır?

Bildiğiniz mekik çekme pozisyonunu resimdeki gibi alınız. Kolları paralel bir biçimde yere dokunacak şekilde avuç içiyle hafifçe dokunarak tutunuz. Şınav çekme pozisyonunda vücudunuz ip gibi olmalıdır. Kollarınız vücudunuza 90 derecelik açı teşkil edecek şekilde göğüs hizasını belli belirsin zemine dokundurmak suretiyle Şınav çekme hareketini uygulamış olacaksınız.

Kilo vermek için bacaklarımızda bulunan yüzlerce bacak kasını da çalıştırmamız gerekmektedir. Bacak kasları hem yüksek oranda kalori ve enerji harcayarak bölgesel zayıflama çalışmalarımıza yardımcı olur. Hem de basen, kalça ve baldır bölgelerinde oluşan aşırı kilolar ve yağlanmaya çare olur. Dört Başlı Kas (Kuadriseps Kası), baldır kasları ve kalça kasları egzersizleri, hem bacak bölgesinin bölgesel incelmesinde hem de vücudun geneli itibarıyla zayıflamasında kilit rol oynayan ana egzersiz, vücut squad hareketleridir. beden squat hareketi sadece bcak kaslarını değil, karın ve omuz kaslarını da harekete geçirir. Bu da göbek yağlarının eritilmesi anlamına gelmektedir.

2) Bölgesel Kilo Verme Egzersizleri -Vücut squat hareketi


sandalyede oturma pozisyonuna gelesiye kadar çömeliyoruz. Bu sırada ellerimiz ensemize bağlı oluyor. Sandalyede oturma pozisyonuna gelince 10 saniye kadar bu şekilde kalıp tekrar ayağa kalkıyoruz. Göğüsümüz dışarıda ve avuç içimiz ensemize değecek pozisyonda olması gerekiyor. Oturma pozisyonunda baldır kaslarımızı kasarak enerji harcıyoruz. Özellikle bölgesel incelme yöntemleri arasında baldır ve basen zayıflatan bir hareket olarak tavsiye ederim.

3) Bölgesel Kilo Verme Egzersizleri- Barfiks Çekme Hareketi


Barfiks çekme hareketinde kollara binen baskının bu sefer bir versiyonu da şınav çekme hareketinde meydana gelir. Barfiks çekme hareketi özellikle omuzları düşük olanlara, kol sarkması şikayeti olanlara, kol ve omuz bölgesi bölgesel zayıflama ihtiyacı olanlara oldukça ideal gelir.Barfiks hareketinde kollarımızla bir adet çelik profile tutunarak vücudumuzun ağırlığını kollarımızla barfiks paneline doğru kaldırmaya çalışacağız. Barfiks hareketi ile vücudumuzdaki en büyük kas kitlesi olan latissimus dorsive biseps kasları aynı anda hareket etmekte ve muazzam bir enerji harcamaktadır. Barfiks çekme hareketi oldukça hızlı zayıflatan bir zayıflama egzersiz yöntemidir. Barfiks hareketinde kollarımızı dirsekten bükerek barfiks borusuna yada çubuna, çenemizi değdiresiye kadar vücudumuzu kollarımızla çekiyoruz. Kollarımız ne fazla açık olmalı nede tamamiyle kapalı olmalıdır.

4) Bölgesel Kilo Verme Egzersizleri - step up hareketleri

Bir tabure üzerine tek ayağınız üzerinde çıkıp dinelerek ve tekrar inerek yapılan bir harekettir. Resinli zayıflama hareketinde de gördüğünüz üzere hızlı bir biçimde 50 kez inilip çıkılarak yapılabilen bu hareket, kısa sürede bacak selülitlerini eriten egzersizler olarak aklınızda kalacaktır. Bisiklet kullananların bacaklarında selülit ve sarkma sorunu olmamasının temel nedeni, bacaklarını step up hareketinde olduğu gibi çalıştırmalarıdır.

5) Bölgesel Kilo Verme Egzersizleri - Plank hareketi

Hareketin pozisyon başlangıcı, şınav çekme hareketi ile neredeyse aynıdır. Ancak şınav çekme hareketinde olduğu gibi kollar bükülerek yere eğilme hareketi yapılmaz. Onun yerine düz bir çubuk gibi pozisyon alınarak kolların üzerinde beklenir. Bu esnada da karın kasları gerilecek şekilde ayap uçlarını geriye doğru kasarız. Bu hareketi 1 dakika dinlenme fasılaları ile 5 dakikalık 2 ayrı seansta yapınız. Göbek eriten ve göbek zayıflatan bir hareket olarak Plank hareketini uyguladığınız sürece karın kaslarınızın güçlendiğini hissedeceksiniz.

Romanian deadlift hareketi

6) Bölgesel Kilo Verme Egzersizleri - Tek ayak üstünde durma hareketi (Romanian deadlift)


Tek ayak üzerinde durarak diğer ayağınızı ve bedeninizi T şekli oluşturacak biçime getiriyoruz. Ellerimize 2 şer kiloluk 2 dambıl alırsak bacaklarımızı daha fazla kasabiliriz. Bu hareket, baldır ve bacak bölgesi zayıflama ve incelmesini sağlar, kalça estetiğini düzeltir ve selülitleri yok eden bir egzersiz hareketi olarak öne çıkar. Hareketi ağır ağır yaparak T vaziyetine gelince tekrar bacağı kırmadan düzeltiyoruz. Bunu 10* 3 30 adet tekrar ediyoruz.

7) Bölgesel Kilo Verme Egzersizleri - Stick-Up -duvar şınavı hareketi


Bu hareketi yapmak için ilk önce bir duvara yüzümüzü dönük olarak iki elimiz üzerine eğimli bir şekilde yaslanmamız gerekmektedir. Basketbol oyununda olduğu gibi iki elimizi de havaya kaldırarak duvara şınav pozisyonunda kendimizi 30 derece eğimle yaslıyoruz. 3 çarpı 10 yani 30 kez duvara eğimli vaziyette şınav çekiyoruz. Bu pozisyonda tüm yükler omuz ve kollara biniyor. Özellikle mol ve omuz bölgesindeki fazla kiloları eritme ve bölgesel zayıflama için duvar şınavı hareketini öneriyoruz.

8) Bölgesel Kilo Verme Egzersizleri -Kelebek kol hareketi

Şınav hareketi pozisyonunu alıyoruz ama şınav çekmeyeceğiz. Onun yerine bir kolu 180 derecelik açıyla tam gökyüzüne doğru kaldırırken diğer elimizle de yere basarak vücudumuzun ağırlığını taşıyacak bir ağırlık merkezi oluşturacağız. Bu hareket te hem yan bel kaslarını güçlendirirken diğer yandan da karın bölgesinde bölgesel zayıflama sağlayacaktır.

9) Bölgesel Kilo verme Egzersizleri - Yarım mekik çekme hareketi


Bu harekette ayakları da 30 derece açıyla kaldırarak mekik hareketinin bir benzerini uyguluyoruz. Karın ve kasık bölgesinin bölgesel zayıflama ve incelmesi için ideal bir harekettir. Gergin vaziyette ayak uçlarına parmaklarımızla dokunur vaziyette 20 saniye kadar bekliyoruz. Karnımızda hafif bir yanma hissedince dinlenerek tekrar devam ediyoruz.
omuz presi hareketi

10) Bölgesel Kilo Verme Egzersizleri - Omuz presiyle şınav çekme hareketi


Bu harekette te bir oturak üzerine ayaklarımız 30 derece açı oluşturturacak biçimde yüzü koyun ellerimizin üzerinde dineliyoruz. Yani şınav çekme hareketine çok benziyor ama ayaklarımız yer yerine oturağa basacak. Bu şekilde omuzlara yük bindirerek 3 çarpı 10 toplam 30 kez şınav çekiyoruz. Bu hareket hem karın kaslarını hem de kalça ve baldır kaslarını aynı anda çalıştırırken de omuzların dik ve gergin kalmasına yardımcı oluyor.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp