Kılcal Varisler

Kılcal Varisler ve tedavi yöntemleri

Kılcal Varisler,varis hastalığının tedavisi,varis hastalığının tedavi yöntemleri,varis hastalığının bitkisel tedavi yolları hakkında bilgiler aşağıdaki makalemizde yer almaktadır.varis hastalığı ve bu hastalıkla ilgili tüm bilmek istediklerinizi aşağıdaki makalemizde bulabilirsiniz.

İğne Tedavisi Nedir?


Prof. Dr. Hasan Tüzün: Skleroterapi olarak da biliniyor. Orta ve büyük damarlarda başarı oranı, yüzeyel damarlara göre daha az. Genellikle kozmetik sorun yaratan, cildin üstünde gördüğümüz kılcal damar varislerinin tedavisinde kullanılır, işlem, varislerin içine çok ince iğnelerle ilaç verilmesinden ibarettir, ilaçlar damarları kurutarak incecik hale getirir, vücut daha sonra bunları yok eder. Böylece bacaklardaki kırmızımsı, morumsu renk kaybolur, daha doğrusu solar.

Bir de Köpükle Yapılan İğne Tedavisi Var.

Prof. Dr. Hasan Tüzün: Bu tedavide skleroterapide kullandığımız ilacı havayla karıştırıp köpürtüyoruz. Böylece ilaç daha güçlü, etkili oluyor. Geniş çaplı damarları daha rahat kapatıyor.

İğneyle varis tedavisi

Prof. Dr. Hasan Tüzün: Skleroterapi ve köpükle iğne tedavisi muayenehane veya poliklinik koşullarında yapılıyor. Seans sayısı hastadan hastaya değişiyor. Bazı hastalarda birkaç seans gerekebiliyor. Ama orta derecedeki varislerin tedavisi yaklaşık 3-6 seans sürüyor. Her seans 15-30 dakika alıyor. Tedavi 3-4 haftalık aralıklarla uygulanıyor. Seanslar arasında bacakların en az 2-3 gün boyunca bandajlanması gerekiyor. Hasta girişim sonrası yürüyerek evinde gidebilir, araba kullanabilir.

İşlem ağrılı mı?

Prof. Dr. Hasan Tüzün: Çok ince iğneler kullanıldığı için işlem fazla ağrı vermiyor.

Yan Etkileri Var mı?

Prof. Dr. Hasan Tüzün: iğne tedavisinde kullanılan ilaçlar bazen leke bırakabilir. Fakat bu lekeler zaman içinde solar. Uygun yapılmazsa, örneğin damar dışına ilaç kaçırılırsa orada doku ölümleri, yaralar oluşabilir. Ama bu yan etkileri artık görmüyoruz. Bu arada her ilacın olduğu gibi bu ilacın da alerjik etkileri olabilir.

Tedavi Sonrasında Morluk Şişlik Olur mu?

varisProf. Dr, Hasan Tüzün: iğneyle damar kapatma işlemi, vücutta yaklaşık 20 günlük hücresel seviyede bir aktiviteye neden oluyor. Bu nedenle ilk etapta birtakım morluklar olabiliyor. Bu durum hastaların büyük kısmında birkaç hafta içinde düzeliyor, iğneden sonra bacaklara elastik bir bandaj sarıyoruz. Büyük çaplı damarlarda bandajların sıkı sarılmasının önemi daha fazla. Çünkü bandajlar bazen kayabiliyor ve ilaçtan sonra damar iyi baskılanmıyor. Zaman içinde de bir mavi -mor renk oluşmasına yol açabiliyor. Hastaları tedaviden l hafta sonra mutlaka kontrole çağırıyoruz. Kan pıhtıları biraz fazlaysa o damarı çok ince iğnelerle delip, pıhtıyı boşaltıyoruz. Böylece mor renk oluşmasını engelliyoruz. Çok düşük bir hasta grubunda bu tür sorunlar oluşabiliyor. Morlukların geçmesi bazen l ayı alabiliyor.

Peki İğne Tedavisinin Başarı Oranı Nedir?

Prof. Dr. Hasan Tüzün: Bu yöntemi varisleri tamamen yok etmek mümkün değil. Fakat mevcut durum önemli oranda düzeliyor.

Lazer Yöntemi Ne Zaman Uygulanıyor?

Prof. Dr. Hasan Tüzün: Lazer hem cilt üzerindeki hem de damar içindeki üzerindeki uygulamadan bahsedelim… Cildin üzerinde kötü görüntü oluşturan varisler bazen çok ince olabilir, işte bu damarlara iğneyle girmek mümkün olmadığı için lazer devreye girer. Lazer ışınları varisleri damarları tıkar, vücut daha sonra kuruyan damarları yok eder. Bazen iğne tedavisi lazerle kombine olarak kullanılabiliyor. Bu arada büyük damarlar cilt dışından lazerle tedavi edilmez.

İşlem Ne Kadar Sürüyor?

Prof. Dr. Hasan Tüzün: Genellikle 3-4 seans uygulama gerektiriyor. İşlemden sonra hafif bir kızarıklık olabilir ama l hafta sonra sorun ortadan kalkar.

Lazer Tedavisi Ciltte Yanıklara Yol Açabilir mi?

Prof. Dr. Hasan Tüzün: Uygun yapılmadığı taktirde ciltte yanık, renk değişiklikleri ortaya çıkabilir.

Lazer Yaptırmak İçin En Uygun Mevsim Nedir?

Prof. Dr. Hasan Tüzün: Yazın yapılmamalı çünkü güneş ışığı ciltte kalıcı renk değişikliklerine yol açabilir.

Lazer Ya da İğne Tedavisinden Sonra Varisler Tekrarlayabilir mi?

Prof. Dr. Hasan Tüzün: Varisler yediveren gül gibidir. Kilo almak, destek çorap giymemek, hormon tedavisi görmek yeni kılcal varislerin oluşmasına yol açabilir. Zaten genetik yatkınlık varsa örneğin annede yaygın kılcal damarlar varsa varislerin tekrarlaması kaçınılmazdır. Tekrarladığı zaman mutlaka tedavi edilmeli. Ertelenirse daha geniş varis ağlarına yol açabilir, tedaviyi zorlaştırabilir.

Hamilelere de Varis Tedavisi Yapılır mı?

Prof. Dr. Hasan Tüzün: Hayır. Zaten gebelik döneminde oluşan varislerin büyük bir kısmı doğumdan sonra ortadan kalkar. Daha sonra kalan varisler için tedavi yapılabilir.

Devlet veya Özel Sağlık Sigortaları Harcamaları Karşılıyor mu?

Prof. Dr. Hasan Tüzün: iğne ve lazer tedavisi estetik amaçlı olarak değerlendirildiği için karşılanmıyor.

Kılcal Varisler İleride Büyür mü?

Prof. Dr. Hasan Tüzün: Evet, zamanla genişleyip büyük damarlara dönüşebilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp