Kıl Dönmesine Bitkisel Tedavi

Kıl Dönmesine Bitkisel Tedavi : Kıl dönmesi, kılların kuyruk sokumu ve nadiren göbekte cilt altına geçip yara, abse ve fistül oluşturmasıdır. Kıl dönmesi, yani Dermoit Kist veya Pilonidal Sinüs, cilt altı kıl yuvası demektir. Sırt ve baştan dökülen kılların kuyruk sokumundaki iki kaba et arasında, kıllı ve terli oluğa takılıp sürtünmelerle oluğun en dibindeki ter bezi deliklerinden vida gibi dönerek cilt altı yağ dokusu içine hissettirmeden girmesi, labirentler açması, peşinden labirentlere giren bakterin de katkısı ile etrafı iltihaplandırması; cerahatlı veya kanlı, pis kokulu akıntılar ve abseler oluşturmasıdır. Sert büro koltuklarında ve bilgisayar başında, özellikle kaykılık pozisyonda uzun süre oturanlarda veya uzun süre jip sürenlerde veya uzun süre otobüs yolculukları yapanlarda daha sık olur. Kıl dönmesi 16 ila 30 yaş arası kıllı ve gürbüz, genç erkeklerde, nadiren de genç bayanlarda oluşur.

Oluş şekline gelince; kıllar yılan derisindeki gibi yivli veya pullu olup, dar ve sıkışık veya sürtünmeli ortamlarda kıpırdandıkça tek yönde ilerler. Saç telini iki parmak ile tutup hafifçe oğuşturunca bu hareketi açıkça görmek mümkündür. Benzer şekilde iki kaba et arasındaki herhangi bir serbest kıl, sürtünme, itelenme ve dönme mekaniği ile oluğun dibine doğru hareket eder. Hiperkeratoz ve aşırı terleme nedeni ile genişlemiş bir ter bezi ağzından deri içine girebilir, peşinden başka bir kıl geçebilir. Giderek bu minik ağız, kılların minik zorlaması ile genişler, deri hücreleri ter bezinin ve deliğin içine doğru yürür ve deliklerin iç yüzeyi cilt epiteli ile döşenerek minik bir tünel oluşur ve peşpeşe kılların buraya girmesi kolaylaşır. Uzun saç kılları bile girebilir. Bazan bir kaç kıl girdikten sonra tünel girişi iyileşip kapanabilir. Ama tünel içindeki kılların ve bakterilerin cilt altında derinlere doğru ilerlemesi ve iltihaplanmalar devam eder. Günün birinde mutlaka abseleşme ve fistülleşme olur. Fistül ağızlarının % 78 i oluğun sol kenarında ve % 82 si kıl giriş deliklerinin yukarı tarafında yer alır.

Kıl dönmesi son yıllarda ilaçla tedavi edilmeye çalışılıyor. Ancak hastalığın ilerlemesindeki temel neden hastaların bu konudaki tedaviyi erteleme çabaları olduğu için erken müdahale şansı oldukça düşük. Kıl dönmeleri de ilk günlerde değil en az 3 ay sonra acı vermeye başlamaktadır.Kıl dönmesi tedavisi ile ilgili bugün yapılan temel tedavi yöntemi cerrahi müdahaledir. Bazı ilaçların da kıl dönmesini engellediği ve kıl köklerini temizlediği üzerinde çalışmalara sürmekte. Ancak halk arasında kıl dönmesi için bitkisel ilaçlar yüzyıllardır kullanılıyor.Batık denen bu kıl dönmeleri farklı otlar ile tedavi edilmekte. Ülkemizin ünlü doktorlarından Dr. Ahmet Maranki‘de bu konuda soğan kürü ile bir tedavi yöntemi önermektedir.Yöntem oldukça basit olmakla beraber dayanabileceğiniz kadar sıcaklıkta bir soğanı kıl dönmesi olan bölgeye uygulamanızı söylemekte. Bu uygulamanın ardından bölge gülsuyu ile temizlenmeli.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp