Kıl Dönmesi Kuyruk Sokumu

Kıl Dönmesi Kuyruk Sokumu :

Kuyruk sokumu kıl dönmesi nedir nasıl oluşur tedavisi nasıl yapılır ameliyatsız çözümü var mıdır?

Kuyruk sokumu kıl dönmesi nedir nasıl bir rahatsızlıktır kişinin hayatını nasıl etkameliyatsız çözümü var mıdır merak ettiklerinizi bu yazıda okuyabilirsiniz...

PİLONİDAL SİNÜS ( KIL DÖNMESİ )

Kıl Dönmesi Ameliyatlarında "Flap" Yöntemi"

Kıl dönmesi ameliyatlarında uygulanan klasik yöntemlerde; ya iyileşme geç olur (2-3 ay), ya sorunun tekrarlama ihtimali yüksektir ya da estetik sonuç kötüdür. "Flap" yöntemi ise büyük avantajlar sunuyor. Bu yöntemde hem tekrarlama riski "%1'dir", hem de ameliyat izi azdır. Kistin çıkarılması ve yaranın, kalçadan bir parça döndürülerek kapanması ile gerçekleşen bu yöntemle, yüksek başarı sağlanmaktadır.

Halk arasında kıl dönmesi adı verilen bu hastalık toplumumuzda yaygın olarak görülmektedir. Pilonidal kelimesi latince kıl anlamına gelen “pilos” ile yuva anlamına gelen “nidus” kelimelerinin birleşmesinden meydana gelmektedir. Pilonidal sinüs kuyruk sokumunda görülen iltahabi bir hastalıktır.Normalde kuyruk sokumunda orta hatta ve yaklaşık makatın 5 cm üstünde bir veya birkaç ağzı bulunan sinüs (delik)ler ile karakteristiktir. Daha önceleri pilonidal sinüs hastalığının doğuştan var olan bir hastalık olduğu sanılıyordu.

Günümüzde artık sonradan olan bir hastalık olduğu kabul edilmektedir.Bu hastalık genelde ergenlik çağında seks hormonlarının etki etmesi ile başlar. Genelde bir kıl kökü iltihaplanır ve apse oluşur bu olay cilt altı yağ dokusuna doğru ilerler ve diğer kıl köklerinide içine alır.

Yürürken, otururken kalça kaslarının hareketi ile kıllar derine gömülür. İlk belirtiler genellikle 20 yaş civarında başlar. Erkeklerde kadınlara nazaran 3 kat daha fazla görülmektedir. Kadınlarda, erkeklere göre daha erken yaşta görülür. Hastaların yarısı apse yani kuyruk sokumunda şişkinlik, kızarıklık ve şiddetli ağrı ile doktora baş vururlar. Diğer yarısı zaman zaman kuyruk sokumunda sertlik hissi,pis kokulu akıntı veya iç çamaşırda kanlı lekeler şikayeti ile doktora gelirler. Kıl dönmesi vücudun başka yerlerinde,parmaklar arası koltuk altı, göbek ve kasıkta görülebilir.

TEDAVİ

Apse ile başvuran hastalarda ilk yapılacak işlem lokal anestezi ile apsenin boşaltılmasıdır. Apse geçince veya apse olmadan başvuran hastalarda tedavi ameliyattır.

Günümüzde 3 çeşit ameliyat yapılmaktadır.

1- Genel anestezi altında pilonidal sinüs çıkarılır ve yara açık bırakılır. İyileşme çok zaman alır, ama tekrarlama oranı düşüktür.

2- Genel anestezi altında pilonidal sinüs çıkarılır ve yara ağzı karşılıklı dikilir. Çok hızlı iyileşir ama tekrarlama oranı yüksektir.

3- Flap yöntemi : Hastanemizde en çok bu yöntem yapılmaktadır ve sonuçlar çok başarılıdır.

Kıl Dönmesi Ameliyatlarında "Flap" Yöntemi"

Kıl dönmesi ameliyatlarında uygulanan klasik yöntemlerde; ya iyileşme geç olur (2-3 ay), ya sorunun tekrarlama ihtimali yüksektir ya da estetik sonuç kötüdür. "Flap" yöntemi ise büyük avantajlar sunuyor. Bu yöntemde hem tekrarlama riski "%1'dir", hem de ameliyat izi azdır. Kistin çıkarılması ve yaranın, kalçadan bir parça döndürülerek kapanması ile gerçekleşen bu yöntem, hastanemizde 8 yıldır başarıyla uygulanıyor!

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp