Kemik Zayıflığı Tedavisi

Kemik Zayıflığı Tedavisi :

D vitamini eksikliğinden kaynaklanan Raşitizm yani kemik zayıflığı her yaşta görülebilcegi gibi daha çok gelişim aşamasında bebeklerde ve çocuklarda görülür.

Raşitizm, D vitamini yetersizliğine bağlı olarak kemiklerde kalsiyum ve fosfor depolanmasındaki problemle açığa çıkan şekil bir kemik hastalığı. Genellikle süt çocuklarında görülüyor.

D vitamini kemiklerin güçlenmesini sağlıyor. Raşitizm nedir?
Raşitizm, kemiklerde kalsiyum depolanmasının yetersiz olmasına bağlı olarak ortaya çıkan şekil bozukluklarına verilen genel isim olarak tanımlayan Sema Hastanesi Çocuk Hastalıkları ve Sağlığı Uzmanı Dr. Köksal Binnetoğlu her yaşta görülebilen raşitizmin nedenleri çeşitli olmasına rağmen, en sık olarak D vitamini eksikliğine bağlı olarak süt çocukluğu döneminde gelişen raşitizm biliniyor.” dedi.

D vitamini eksikliğine bağlı olarak ortaya çıkan raşitizm; bebekte kasılma, huzursuzluk, baş terlemesi, başın sürekli sağa ve sola çevrilmesi, kabızlık, kaburgalarda yuvarlak çıkıntılar, bıngıldakların kapanmaması (18 aydan sonra), kafa kemiklerinde yumuşama ve eğrilme (baş alın ve yanlarında çıkıntı) geç oturma ve yürüme, bacaklarda eğrilik, göğüs kemiklerinde bozukluk (göğüs içe veya öne doğru çıkar), kamburluk, bel kemiğinde eğrilik gibi belirtiler ile ortaya çıkıyor.

Anne sütü ve D vitamini
Anne sütünde yeterli D vitamini olmadığı için, mutlaka bebeklere doğumu izleyen ilk günlerden itibaren D vitamini verilmesi gerekiyor.

Sadece D vitamini eksikliğinden raşitizmin kaynaklanmadığını söyleyen Dr. Köksal Binnetoğlu, besinlerle yeterli derecede D vitamini alınamaması, yeterince güneşe çıkılmaması, alınan D vitamininin bazı hastalıklar nedeniyle emilememesi veya D vitamininin kalıtsal metabolizma bozukluğu olduğu durumlarda da raşitizm ortaya çıkıyor, dedi.

Camın arkasından değil direkt güneş ışığı almalı çocuklar.
Çocuklar ve yetişkinler için güneş ışığının çok faydalı olduğunu söyleyen Binnetoğlu, çocukların güneşten faydalanabilmeleri için mutlaka direkt güneş ışığına maruz kalmaları gerekiyor diyor ve ekliyor, camın arkasından değil direkt güneş ışığı almalı çocuklar.

Güneş ışığının D vitamini yapımını arttırdığını söyleyen Köksal Binnetoğlu; her gün çocukların 15-30 dk. güneşe çıkarılmalarını tavsiye ediyor.

D vitamininin faydaları nelerdir?
D vitamini kalsiyumun kemiklerde depolanmasını ve mobilizasyonunu sağlıyor. D vitamini yüksek dozda ve kısa süreli olarak verildiğinde, kemikteki kalsiyumun mobilizasyonunu arttırıyor, düşük dozda ve uzun süreli verildiğinde ise yeterli kalsiyum ve fosfor sağlayarak kemik oluşumunu arttırıyor. Uzmanlar D vitamininin bu nedenle diş ve kemik gelişiminde çok önemli olduğunun altını çiziyor.

D vitamini hangi besinlerde bulunur?
D vitamini başlıca hayvansal besinlerde bulunuyor. Tereyağı, süt, peynir, balık ve karaciğer başlıca D vitamini kaynakları. D vitamini, D2 vitamini şeklinde bitkilerde de bulunur. Ancak sadece hayvansal gıdalardan alınan D3 vitamini vücutta depolanıyor.

Hastalığın önlenmesi için, hamilelik ve emziklilik döneminde annenin günde 10-30 dakika direkt güneş ışığı alması gerekiyor. Çocuk her gün güneşe çıkarılmalı, sonbahar ve kış aylarında ek vitamin ve her gün kalsiyumdan zengin besinler verilmelidir.

Kış mevsiminde daha dikkatli olmalı…İnsanların D vitaminini güneş ışınlarından aldığını belirten Binnetoğlu, bunun için özellikle kadınların yeterli şekilde güneşlenmeleri gerektiğine dikkat çekti. Ancak Ekim ile Şubat ayları arasında güneş ışınlarının yeterli gelmediğini belirten Binnetoğlu, şunları söyledi: “Bu aylarda kadınların daha fazla D vitamini almalarını öneriyoruz. Çünkü söz konusu aylar arasında güneş ışınları az geliyor. Güneşin az olduğu sonbahar ve kış aylarında yeni doğan bebeğe ek D vitamini, ihtiyacı kadar verilmelidir ve kış mevsimi de olsa çocuklar güneşe çıkarılmalıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp