Kemik Taraması

Kemik Taraması : KEMİK TARAMA NEDİR?
Kemik mineral yoğunluğu ölçümü, vücudunuzdaki kemiklerin sağlıklı ve güçlü olup olmadıklarını ölçmeye yarayan bir testtir. Kemiklerinizin yoğunluğunu (gücünü) ölçer. Kemik taramasından daha farklıdır çünkü, kemik taraması sadece kemikte çıkık, kırık, ve iltihap olup olmadığını ölçer.

OSTEOPOROZ NEDİR?
Osteoporozda ne olduğunu anlamak için ilk önce kemiğin sürekli değişen canlı bir doku olduğunu bilmek gerekir. Kemik kalsiyum ve mineral kaynakları ile dolu petek yapısında bir dokuudur. Yaşam boyunca kemikte yeniden yapılanma meydana gelir. Bu kemiğin ufalanıp kaybolarak (kemik yıkımı) yerine güçlü genç kemiğin geçtiği bir süreçtir. Yaklaşık 30 yaşına kadar kemiğin ufalanması ve daha hızlı yeniden yapılmasına süreci devam eder. Otuz yaşında kemik yapısının ve kütlesinin en güçlü olduğu noktaya ulaşılır.

Kırk yaş civarında, kemik kütlesi yavaş yavaş azalmaya başlar. Menapoz dan sonra östrojen (kadınlık hormonu) seviyesindeki azalma nedeniyle kadınlar hızla kemik kaybederler ve kemik erimesi başlar. Sonraki 5 ila 10 yıl kemik kütlesinin üçte birine yakınını kaybederler.Çünkü kemik yıkımı kemik yapımından daha hızlıdır. Daha az kütlesi olan yani daha zayıf kemikler küçük bir düşmede bile kırılabilir. Osteoporozun ilk belirtisi düşme sonucu kırılmış bir kemik olabilir. Bu östrojen seviyelerinde azalma sonucu kemiklerin daha kırılgan hale gelmesinden kaynaklanmaktadır. Kırılmalar en çok kalçalarda, el bileklerinde ya da bel omurlarında meydana gelmektedir.

Ayrıca özellikle menapoz sonrası vücudun kemik kütlesinde yani tüm vücut kemik miktarında ciddi azalmalar olması nedeniyle osteoporozlu insanların vücutları küçülür, boyları kısalır. Ayrıca omurga kırıkları sıklıkla boy kısalması ve omuzlarda yuvarlaklaşma ile sonuçlanır.Kadınların osteoporoz olma riskleri erkeklere göre daha fazladır çünkü kadınların kemikleri erkeklerinkinden yüzde 20 ila 30 daha azdır. Her iki cinsiyette yaş arttıkça kemik kaybı artar ve kalça kırığı riski artış gösterir.

RİSK FAKTÖRLERİ NELERDİR?

Gençken sahip olduğunuz kemik miktarı (kemik kütlesi) ne kadar fazla ise yaşlılıkta osteoporoz hastası olma ihtimali o kadar azdır. Doktorlar henüz tam olarak kimde osteoporoz gelişeceğini önceden kestirememektedirler.

Fakat osteoporoz hastalığı risk faktörleri şunlardır;


-Kadın ve menapozda olmak
-Beyaz ya da Asyalı ırktan gelmek
-Süt ürünleri gibi kalsiyum zengini gıdalardan az beslenmek
-Erken menapoza girmek (45 yaşından önce)
-İnce ya da küçük vücut yapısı (minyon yapıda olmak)
-El bilek, omurga ya da kalça kırığı hikayesi olmak
-Düşük testosteron seviyeleri (erkeklik hormonu yetersizliği) (yalnızca erkekte)
-Kemik gücünü azaltan ilaç kullanımı (kortizon, epilepsi (sara hastalığı) ilaçları ve heparin (coumadin)
-Sigara içmek
-Fazla alkollü içecek tüketmek (günde 2 kadehten fazla)
-Egzersiz yapmamak
-Ailede osteoporoz bulunması
-İltihaplı eklem hastalığı (romatizma)
-İltihaplı romatizmal hastalığınız varsa (romatoid artrit,, ankilozan spondilit, lupus vb.) osteoporoz geliştirme riskiniz dana fazladır. Bu romatizma tipleri kemik kaybına nadan olan iltihabi maddelerin yapımına neden olur. Romatizmal hastalıklar daha çok kadınlarda görülür.
-Romatizma hastaları düzenli egzersiz yapmıyor olabilirler ve kortizon benzeri ilaçlarla tedavi oluyor olabilirler. Bunların hepsi osteoporozun risk faktörleridir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp