Kemik Romatizması

Kemik Romatizması :

Bu tariften de anlaşılacağı gibi romatizmal hastalıklar grubuna çoğunlukla kas, kemik ve eklem hastalıkları girmekle beraber, bağ dokusu tüm vücutta yaygın olarak bulunduğu için hemen hemen bütün vücut organlarını ilgilendiren belirtiler ile ortaya çıkabilir. Bu nedenle romatizma tek bir hastalık olmayıp yaklaşık 200 değişik hastalıktan oluşan genel bir tanımdır.

Kadınlarda daha sık rastlandığı bilinmekle beraber, bazı tipleri erkeklerde (gut, ankilozan spondilit gibi), bazı tipleri de çocuklarda (jüvenil romatoid artrit, ateşli eklem romatizması gibi) daha sık görülür.

Romatizmal hastalıkların sebebi nedir?
Büyük bir kısmının sebebi bilinmemektedir. Çok az bir kısmı mikrobik-bulaşıcı özellik taşır. Bazı tiplerinin genetik yatkınlığı olduğu ve bazı ailelerde daha sık görüldüğü bilinir.

Belirtileri nelerdir?
Çok önemli bir konuyu ayırmak gerekir. Bağ dokusu dediğimiz bu doku, özellikle bazı kişilerde daha fazla soğuk ve neme karşı duyarlıdır. Bazı insanlarda herhangi bir hastalık oluşmadan da soğuk ve nem ile ağrılar, ellerde şişmeler, sabah tutukluğu gibi belirtiler görülebilir. Bu belirtilerin her zaman bir hastalık anlamına gelmeyebileceği iyi bilinmelidir ve bu konuda mutlaka bir hekimin yönlendirmesine ihtiyaç duyulmalıdır.

Bazen bir romatizmal hastalığın çıkması ve yerleşmesi çok uzun bir süre alabilir. Böyle durumlarda hastanın ilk şikayetleri teşhis koymaya yeterli olmayabilir. Ancak ilerleyen zaman içinde yeni bulgular ortaya çıkar ve teşhis konulabilir.

Yorumlar

  • MEH*** MER*
    7 yıl önce
    Benim sağ ve sol kalçam soğuğa karşı aşırı duyarlı. Hava sıcaklığı normal sayılabilecek koşullarda bile çok hafif esintili bir yerde kumaş koltuğa bile otursam kalçalarım soğuğu hemen saniyeler içersinde hissediyor. O ortamda ayakta duruyorsam yada yürüyorsam hiç etkilenmiyorum diyebilirim. Ama oturduğumda (oturduğum yerin kumaş, tahta, deri yada kaplama olması fark etmiyor) kalçalarım hemen soğuğu hissediyor ve oturmaya devam edersem ağrı baldırlarımdan dizlerime kadar ilerleyip artıyor. Sıcak sayılabilecek bir ortamda kalçalarımı ısıtmadanda geçmiyor. Ortopedi doktorunun yaptırdığı tetkiklerde ( kan, röntgen, mr. gibi) hiç bir sorun görülmedi. Kas gevşetici, ağrı kesici ilaç ve merhemle, sıcak su torbasıyla uygulama önerdi. Fakat hiç bir faydasını göremedim. Şu anda temmuzun 12\'si olmasına rağmen içimden içliği çıkartamadım. Bu durumda bana ne önerirsiniz. Teşekkürler.
    • Şifalı Bitkilerim
      7 yıl önce
      Sizi sıcak tutacak kalori ve karbonhidrat değeri yüksek besinler tüketebilirsiniz. sorunuzu büyük ölçüde çözecektir. iyi akşamlar

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp