Kemik İncelmesi

Kemik incelmesi hakkında bilinmesi gereken herşey

Kemik incelmesi hakkında bilgilerin yer aldığı makalemiz aşağıda yer almaktadır.Kemik incelmesi hakkında bilgiye sahip olmak istiyorsanız aşağıdaki makelemize göz atmanızı tavsiye ederiz.

Kemik erimesini başlıca 2 farklı şeklide görebiliriz.

1) Osteopeni: Genç erişkine göre KMY nin 1SD arasında olması hali
2) Osteoporoz: Genç erişkine göre KMY nin 2,5 SD‘ nin üzerinde olması halidir..

Osteoporoz kemiklerin güçlü ve sağlam kalması için gereken kalsiyumun büyük bir kısmının kaybolması anlamına gelir.

Buradaki sorun hastalığın erken dönemlerde belirti vermemesidir..
bir el bileği kırılana dek geçen süre içinde iskeletin % 30‘u kaybedilmiştir.

bu hastalığın fiziksel özellikleri =
• Osteoporozun ilk belirtisi küçük bir düşme sonucu meydana gelen kalça, omurga ve el bileği kırığıdır. El bileği kırıklarına daha çok 50‘li yaşlardaki erkek ve kadınlarda rastlanır; daha yaşlı olanlar kalça kırığına eğilimlidir. Kemikler sağlıklıysa ufak bir çarpmaya yada düşmede kırık meydana gelmez.

• Omurgadaki kemikler zayıfsa omurlar ezilebilir ve bu durum boyunuzu kısaltır; eğer çok sayıda ezilme varsa omurga eğilir. Başlangıçta şiddetli sırt ağrısı ve daha sonra kronik sırt ağrısı çekebilirsiniz; veya sadece biraz ağrı veya ağrısız olarak boy kaybı olabilir veya sırtta kamburluk fark edebilirsiniz.

• Omurganız iyice eğildiyse kaburgalarınızın altındaki boşluk azaldığından soluk almada güçlü çekebilirsiniz; başınız öne düşer, mideniz dışarı fırlar. İdrar tutamama probleminiz olabilir çünkü boy kaybı diğer organların mesane üzerine baskı yapmasına yol açabilir.

Normal olarak kemikler çocukluktan başlayarak en güçlü ve en sağlıklı oldukları 25-35 yaş arasına kadar gelişmelerini sürdürürler.

35 yaştan sonra kemikler onları yoğun ve güçlü yapan kalsiyumu yitirmeye başlarlar.
Fakat kadınlar özellikle menopoz döneminde ve sonrasında daha fazla kemik kaybına uğrarlar; bu bazılarında çok hızlı olur.
Menopoz süresince overler çalışmayı durdurduklarından dişilik hormonu olan östrojen miktarında düşme olur ve bu osteoporozun asıl nedenidir. östrojen düzeyi düşük olan kadınlarda da osteoporoz görülebilir.

Kemikler uzun süren hareketsizlik sonucu güçsüzleşebilir. Bunun yanısıra romatoid artrit veya astım gibi hastalıkların tedavisinde kullanılan kortikosteroidler (kortizona benzeyen ilaçlar) de osteoporoza neden olur.

osteoporoz veya osteopenide bazı risk faktörleri vardır ve bu riskleri taşıyan kişiler osteporoz veya osteopeniye daha kolay yakalanırlar...

bu risk faktörleri :

1) Erken menopoza giren(45 yaşından önce) veya his¬terektomi geçiren kadınlar (overlerden biri veya her ikisinin çıkarılması)
2)Geçmişte anoreksia veya bulimia nervoza durumu olan kadınlar. Bu beslenme bozukluğu kalsiyum alımının çok azalmasına ve adetin düzensiz olmasına yol açar.
3)Balerinler veya atletler gibi aşırı egzersiz yapan kadınlar. Bu aktiviteler adet kanamasının ortadan kalkmasına neden olduğu için düşük östrojen düzeylerine yol açarlar.
4)Erkek ya da kadınlar küçük bir düşmeden sonra kırık geçirirlerse bir ikinci kırık geçirme riski taşıyorlar demektir.
5)Vertebradaki omurların kırılması sebebiyle boy kaybına uğrayan kadınlar. Birkaç cm boy kaybına uğramak osteoporoz için normal sayılır ve daha çok kırık için risk taşıyorsunuz demektir.
6) Uzun süre kortikosteroid tedavisi gören insanlar.
7)Aşırı içki ve sigara tüketenler. Alkol kalsiyumun vücuttaki emilimini engeller. Tütün östrojen düzeylerinin düşmesine ve menopoza erken girilmesine neden olur.

Osteoporoz‘dan korunmak için şunlar yapılmalıdır. :

Düzenli hekime gitme alışkanlığı bu hastalıkta sizleri koruyacak en önemli adımdır. Basit bazı önlemlerde osteoporoza karşı yardımcı olabilir.
Öncelikle beslenmemizde bazı değişiklikler yapmalıyız.
En önemlisi kendinizi OSTEOPOROZ‘a karşı sık sık kontrol ettiriniz.İleriki yaşantınızdaki rahat ve aktivite ancak erken teşhis ile mümkün olabilir. Sizde kemiklerinizi zaman zaman ölçtürebilirsiniz.

1. Süt ve süt ürünleri gibi kalsiyumdan zengin besinlerin alınması gerekir.Ancak bu tip ürünler yüksek oranlarda da yağ içerebilirler, yağsız veya yağı azaltılmış olan tiplerini kullanmalısınız.
2. Özellikle Magnezyum ve C vit takviyesi alınız.
3. Yüksek proteinli beslenmeden de kaçınmalısınız.
4. Tuz alımını azaltın.
5. Lifli besinlerle beslenin (sebzeler).
6. Alkol ve kahveden uzak durunuz.
7. Mutlaka Doktorunuzun uygun göreceği egzersizi yapın.

Evinizde de bazı değişiklikler yapmalısınız:
Bunda amaç hayatı kolaylaştırmak ve sizi düşmekten korumaktır.

1. Çorap ve ayakkabı giyerken bir yere oturun.
2. Uygun ayakkabı seçin.
3. Ağır eşyaları taşımayın.
4. Eğilmeniz gerekiyorsa, belinizi bükmeden, dizlerinizi bükerek eğilin.
5. Ani hareketlerden kaçının.
6. Buzlu ve kaygan zeminlerde dolaşmamaya özen gösteriniz.
7. Evinizin aydınlatmasını gözden geçirin ve daha iyi bir görüş sağlayacak şekilde aydınlatın.
8. Yatak odası ve banyo arasındaki yolu her zaman aydınlatın.
9. Sık kullandığınız eşyalarınızı yakınınıza yerleştirin.
10. Evinizde kolay erişilebilecek yerlerde telefonlar bulundurun.
11. Banyo ve tuvaletlere sağlam tutunabileceğiniz tutma kolları yaptırın.
12. Banyo küveti ve zemininin kayganlığını önleyecek tedbirleri alınız.
13.Yanları destekli iskemleleri tercih ediniz.

Osteoporoz ve osteopeni tedavisinde bir çok seçenek mevcuttur.

Bu çok geniş tedavi seçeneklerinden hastanın yaşı, risk faktörleri, kemik mineral yoğunluğu ölçüm sonuçları ve ülkemizin sosyo ekonomik durumu da göz önüne alınarak hasta için en uygun kombinasyon yapılmalıdır. çünkü uygulanan tedaviler genelde pahalı tedavilerdir.

Bugün için tedavinin birinci basamağında HRT, Alendronat, Vitamin D ve deriveleri, Kalsiyum ve Raloksifen görünmektedir.

ikinci basamakta Kalsitonin ve Etidronat,
üçüncü basamakta diğer tedavi seçenekleri yer almaktadır.

Tedavinin esasını risk faktörlerinin ortadan kaldırılması, fizik tedavi rehabilitasyon ve medikal tedavi oluşturur.

Amaç; kemik mineral yoğunluğunun stabilize edilmesi ve artırılması, kırıkların önlenmesi, iskeletin deformitelerine bağlı belirtilerin iyileştirilmesi ve yaşam kalitesinin artırılmasıdır.

Dengeli beslenme ( yeterli kalsiyum ve protein alımı), yeterli fizik aktivite, aşırı alkol ve sigara kullanılmaması tedavide önemli yol almamızı sağlar.

Hastalar ağır yük kaldırmaktan kaçınmalı, yük taşırken de gövdeye yakın olarak tutmalıdır. Çünkü öne eğilerek kaldırılan yük bel bölgesinde kaldırılan ağırlığın 10-20 kat fazlası yüklenmeye sebep olmaktadır. Kemik mineral dansitesinin devamlılığı ve artması için iskelete yük bindirici egzersizler verilmelidir. Ayrıca fleksiyon egzersizleri yapılmamalı, ekstansiyon egzersizlerine ağırlık verilmelidir.

Akut ağrının tedavisinde analjeziklerin yanında uygun pozisyonlama, yatak istirahati ve TENS, hot pack, infraruj gibi fizik tedavi modaliteleri kullanılır.

Kronik ağrıda kifotik postürün düzeltilmesi için uygun ortez kullanılabilir. Fakat kas güçsüzlüğüne yol açabileceği için kullanım süresi iyi ayarlanmalı ve beraberinde sırt ekstansör güçlendirme egzersizleri verilmelidir. Yine bu dönemde analjezik etkili fizik tedavi modaliteleri kullanılabilir.

Eğer ağrınız varsa ağrı şu yollarla giderilebilir:

1• Fizyoterapi: Bazı hastanelerde sıcaklığı 980F‘a ayarlanmış hidroterapi havuzları vardır, suyun sıcak¬lığı gergin kasları ve eklemleri dinlendirerek ağrıyı giderir ve hareketliliği arttırır.

2•Akupunktür: Bazı insanlar bunun ağrıyan eklem¬lere faydalı olduğunu belirtirler.

3• Basit ağrı kesiciler.

4• Kalsitonin kısa dönemli ağrıyı gidermek için kullanılabilir.

5• Evde kullanabileceğiniz termoforlar veya buz paketleri ağrıyı dindirebilir. Ne yazık ki osteoporoz tedavileri her zaman ağrıyı gidermez. Sadece durumunuzun kötüleşmesini engeller.

Yapılan araştırmalar osteoporozun önlenebilen bir hastalık olduğunu ve kemiklerimizi güçlü ve sağlıklı biçimde tutmak içi yapabileceğimiz çok şey olduğunu ortaya koymaktadır. Şu anda osteoporozdan yakınıyorsanız bu koruyucu önlemler kemiklerinizi gelecekte de korumanıza yardımcı olacaktır.

Bu önlemler:
•Egzersiz.
•Yaşam biçimi.
•Menopoza girmiş kadınlara HRT

Korunma herkese yöneliktir..
35 yaşın altındaysanız, güçlü kemikler oluşturmanız,
35 yaşın üstündeyseniz kemik kaybınızı minimumda tutmanız önemlidir.

Ağırlıklı egzersiz (yürüme gibi) kemiklerinizi güçlendirir, ayrıca denge, koordinasyon ve esnekli kazandırır, düşmelerden korunmanızı sağlar.

Kemiklerinizi korumak için olimpiyatlarda yarışan atlet olmanız gerekmez, haftada üç kere yapacağınız hızlı yürüyüşler faydalıdır. Yürüme, dans etme, tenis oynama ve “dinç olma” idealdir.

Uzun süre egzersiz yapmamış insanlar ise yavaş yavaş başlamalı ve eğlenceli bir şeyler denemelidir ....Yüzme egzersize yeniden başlamak için iyi bir aktivitedir, daha hareketli olursunuz ve yüzdükçe kemiklerinizi güçlendirecek daha ağır egzersizlere geçmeniz kolaylaşır.

Dengeli beslenmenin hastalıklardan koruduğunu hepimiz biliriz .
fakat sağlıklı, güçlü kemikler için yeterli miktarda kalsiyum almaya dikkat ediniz. Tüm erişkinlerin günde yarım litre süte eşdeğer kalsiyum alması önerilir.

Kalsiyumun çok önemli olduğu hayat evreleri vardır. Çocukluk ve yeniyetmelik dönemi, hamilelik ve emzirme dönemleri ve hayatın daha sonraki bazı evreleri.
Kalsiyumlu gıdaları seviyorsanız fazla kalsiyum almanın size zararı yoktur ... kalsiyum birçok besinde bulunur. fakat en çok bulunduğu yerler yoğurt, peynir ve süttür.

Kilolarıyla fazlaca uğraşanların kendilerini kalsiyumdan mahrum etmesine gerek yoktur; yağı alınmış sütteki kalsiyum miktarı (yarım litredeki) tam yağlı süttekinden daha fazladır.

Düşmeleri önlemek için basit taktikler uygulayabilirsiniz:
- yere tam oturmayan halılar veya plastik yer karolarını uzaklaştırın,
-görme ve işitme bozukluklarınızı düzenli olarak kontrol ettirin ve
-dengenizi ve dinçliğinizi korumaya çalışın.

Yorumlar

  • Eli* Top***
    7 yıl önce
    Merhaba hocam benim kemiklerim çok ince ve zayıfım kemik gelişimim çok yavaş ve etkisiz oluyor sanırım kemiklerimi güçlendirmek için nasıl bir yol izlemeliyim çok iyi beslenmeme rağmen hiç bir etki olmuyor sağlığa kavuşmam için tavsiyelerinzi buradan takip ediyorum iyi çalışmalar
    • Şifalı Bitkilerim
      7 yıl önce
      kemik güçlendirmek için kalsiyum magnezyum ve çinko öneriyoruz. Bilgi Hattı : 0224 2-3-4-5-6-7-8

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp