Keloid Tedavi

Keloid Tedavi :

Keloid, aşırı hücre üretimi sonucunda anormal yara iyileşmesi durumudur. Toplumların %15‘inde görülebilir. Keloid nedeni bilinmeyen bir hastalıktır.

Keloid 5 tipe ayrılımıştır.


Cerrahi kesi sonrası gelişen keloidler

Akne keloidalis nuchae

Kulakmemesi keloidi

Spontan (kendiliğinden) gelişen keloid

Sessile keloid

Keloid aslında bir tümördür ancak kanser değildir. Keloid hiperplastik yara dokusu ile karışabilir. Hiperplastik yara , bir yara veya cerrahi işlem sonrası gelişen kabarık deri görüntüsüdür. Hiperplastik yara 1 yıl içinde gerilemeye başlar. Oysa keloid devamlı büyümeye eğilimlidir.

Keloid deri tipi koyu olanlarda daha fazla görülür. Esmer ciltli ırklarda ve zencilerde özellikle yaygındır. Hormonların fazla çalıştığı ergenlik dönemi, hamilelik ve hormon hastalıklarında daha fazla ortaya çıkmaya eğilimlidir.

Cerrahi kesi sonrası gelişen keloidler: Beyaz ırkta en sık görülen keloid tipidir. Göğüs kemiği üzeri, omuz ve sırt gibi deri gerginliğinin fazla olduğu yerlerde görülür.

Akne keloidalis nuchae: Genellikle genç erkeklerde, saçlı deride , ensede ortaya çıkan keloid tipidir. Sürekli aynı yerde tekrar eden sivilce ve iltihaplanma sonrası olur. Cerrahi tedaviye en iyi yanıt veren keloid tipidir. Vücudun başka bölgelerinde keloid eğilimi yoktur.

Kulakmemesi keloidi: Kulak delme işlemlerinden sonra ortaya çıkan keloid tipidir.

Spontan (kendiliğinden) gelişen keloid: Genel olarak hastaların hatırlamadığı bir travma sonrası olur. Eski yaralarda keloid gelişmesi sarkoidoz gibi hastalıkları düşündürmelidir.

Düz keloid: Düz keloid, vücudun her yerinde olabilir. Ciltte herhangi bir nedenle hasar meydana gelmesi, keloidin ortaya çıkmasını sağlar. Cerrahi işlemler tavsiye edilmez.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp