Kekemelik Terapisi

Kekemelik Terapisi

Kekemelik Terapisi, Terapide ilk önce yaptiğımız telkinler kişinin kekemelikle bilinçli bir şekilde yüzleşmesi, bu konuşma problemine pozitif yönle yaklaşması ve sosyal hayatda insanlarla tekrar kontak kurması.

Kekemelik Terapisi

Terapi Konsepti



Sunduğumuz terapi konsepti temel bir çalişmaya ve bunun sonucunda doğan derin ve detaylı bölünmelere düzenleniyor. Bundan sonraki aşama ise yoğunluk kursları ve bu kurs bir yıllık süreci kaplıyor. Bu bir yıllık süreçde en fazla yoğunlaşdığımız alan tabiki akıcı konuşma alanı ve bunun doğal olarak sosyal hayatda uygulanması. Bu terapi konsepti Fiedler ve Standup (1994) konseptine dayanıyor.

Kekeme konsepti bir insanın tüm inceleme düşüncesini vurguluyor ve insan psikolojisini baz alıyor. Onun üzerine davranış terapisinde olan mühim unsurlar uygulanıyor, örneğin ?Kanfer ve Saslow (1970)? dan Sorck-Modeli. Bu model davranış problemleri üzerine bina edilen analizler. Dahası ?Sosyal Davranışlar? (Ullrich ve Ullrich, 1976), ?Bandura`dan Model Öğrenme Şekilleri? (1969, 1976.1978) ve ? Stresi Önleme Teknikleri? (Meichenbaum, 1977) gibi yöntem ve teknikler bu konseptin temelini oluşturuyor. Bilhassa Meichenbaum`dan ?Stresi Önleme Teknikler?, kekeme olan insanların sosyal hayatda konuşma ile ilgili korkularını önleyen çok ciddi bir etken.

Bizim uyguladıgımız metotlardan bir taneside konuşma bozuklugundan kaynaklanan korkularla hastanın yüzleşmesi ve bilinci bir şekilde bu korkunun üzerine gidilmesi. Tabiki bu konuşma korkusunu yenmek için, hastayla bire bir ve yakından ilgilenmek lazım ve onu sürekli motive etmek lazım. Konuşma korkusuyla etkili mücadele etmek için rahatlatıcı seanslar ya da meditasyonlar en önemli etkenlerden bir tanesi. Akıcı konuşmanın en önmeli etkeni ya da temeli nefes alıp vermede dengeyi sağlamak. Bunun için en fazla yoğunlaşdığımız alan bu. Hastalar ne kadar bilinçli ve dengeli nefes alıp veriyorsa, o kadar düzgün ve akıcı konuşabilirler. Yaşadığımız tecrübeler bunu gösteriyor.


Terapinin Yapısı


Kekeme olan insanlar özellikle iyi niteliklere ve yeteneklere sahip olan insanlardır. Tarihde ve günümüzde bunun örneklerini görmek mümkün. Örnegin bazi siyasiler, yazarlar, sinema yıldızları vs. böylesine bir probleme rağmen başarılı bir hayat sürdürebilmişlerdir. O yüzden bize katılanların kendilerine güvenmememın hiçbir sebebi yok.

Biz nefes ve konuşma ile aralarındaki bağlantıyı açıklamaya çalışıyoruz, özelliklede diyafram ile ses oluşumu arasındaki bağlantıyı. Bir sonraki adımda diyaframın işlevini nefes terapisi aracılığıyla çalışıyoruz. Ondan sonra stresi önleyici tekniklerden yararlanıyoruz ve böylelikle stresin akışını bilinçli bir algılamayla yönlendirme imkanı doğuyor. Örneğin bize katılan ve bu yöntemi titizlikle uygulayan çok güçlü kekemeler bile, birinci günden sonra bir çok cümleyi akıcı bir şekilde konuşduğunu biz birçok kere şahit olduk. Sonuç olarak bu hepimize güven ve cesaret veriyor.

Ayni zamanda çok etkili olan dinlenme teknikleri üzerine çalışmalar yapıyoruz. Örneğin meditasyon teknikleri, insanı rahatlatan seanslar ve fantazilerle seyahat etmek gibi. Bu gibi yöntemler stresi önleyen cok mühim faktörler ve bu ayni zamanda uyguladığımız terapinin yapi taşlarından birer örnekler.

Kekemeler yıllarca bu sorunla beraber yaşadıklarından dolayı bozuk bir konuşma biçimleri geliştiriyorlar. Bu tabiki kekelemeden kaynaklanan bir sonuç. Doğal olarak da bu konuşma biçimleri bilinçaltına yerleşiyor ve insanın adeta bir psikolojisi haline geliyor. Bu psikolojiyi ve bilinçaltına yerleşen bu konuşma biçimlerini önlemek icin psikolojik teknik ve yöntemler uyguluyoruz ve bunun sonucunda akıcı konuşma neticesini alıyoruz. Böylelikle hastada ?yaşasin herzaman ve heryerde akıcı konuşabiliyorum? psikolojisini ve dogal olarak yeni olusacak saglikli ve düzgün bir konuşma biçimini tutarli olarak tesis etmek ve bunu kalıcı hale getirmek.

Terapinin devamında ya da bir sonraki adımlarında insanlarla birebir ilgilenip, bu öğrenilen yeni ve sağlıklı konuşma biçimlerini mükemmel hale getirip ve kişinin bunu adeta psikolojisi haline getirmek. Asıl hedef bilinçaltına yerleşen eski ve düzgün olmayan konuşma biçimlerini tamamen silip ve bundan kaynaklanan konuşma korkusunu yenebilmek.

Daha önce belirttiğimiz gibi stresi önleyici teknikler konuşma korkusundan kaynaklanan korkuları gidermek icin önemsenmesi gereken çok önemli bir konu. O yüzden bize katılanları bu teknikleri öğrenebilmeleri ve sürekli uygulamarı için, onları bilinçli bir şekilde stresli durumlarla yüzleştiriyoruz. Bu gibi programlar yavaş yavaş konuşma korkusunu azaltıyor. Aynı şekilde grup konusmalarında bu konunun önemi sık sık işleniyor ve edilinen farklı pratik tecrübeler paylaşılıyor. Aynı zamanda, bu kişiye göre değişir, olası muhtemel olan kekemeliğin tekrar nüksettiğinde, kişi tekrar motive ediliyor ve daha fazla gayret göstermesi için teşvik ediliyor. Bu gibi grup konuşmalarının kişi daha fazla motive ettiğini, yaşadığımız tecrüberlerle bir cok kere bizzat şahit olduk.

Bizim için mühim noktalardan bir taneside, kişinin kendi derin duyguları ve korkuları, utanma ve hassas duyguları ile yüzleşmesi ve bu gibi duygulari yönlendirmesi. Diğer aşamada ise bu gibi duyguların bilincine varıp, daha rahat ve samimi davranışlar sergilemek. Bu çalişmada katılanların yaşlarına göre tedaviler uygulanıyor.


Esas Noktalar

Terapinin içeriğinden şu esas noktalar ön plana çıkıyor:


- özgüven duygusunu oluşturmak
- nefes terapisi ve bunu bilinçli bir şekilde idrak edip, akıcı konuşmayı sağlamak
- kemikleşmiş eski konuşma yapısının yerine yeni sağlıklı ve düzgün bir konuşma
yapısının tesis etmek
- meditasyon ve rahatlatıcı tekniklerle (seanslarla) iç sükuneti teşvik etmek
- iç ve dış streslere karşı dirençli olmayı öğrenmek
- kendi duygularını bilinçli bir şekilde ifade edebilmek


Terapiden sonraki süreç


Bu kursa katılanlar ve tamamlayanlar en önemli adımı atmış oluyorlar. Bu sürecin sonunda katılanlar kekemeliği önlemek için birçok teknik ve yöntemleri öğrenmiş bulunuyor ve günlük hayatda uygulamamaları için hiçbir sebep yok. Aynı zamanda terapiden sonrada belirli tarihlerde grup konuşmaları ve günlük programlar düzenliyoruz. Bu gibi imkanlar kişi için çok büyük fırsatlar içeriyor. Çünkü bu gibi programlara katılanlar için tekrar ayrı bir motivasyon sağlıyor. En önemli faydalarından bir tanesi ise, katılanların terapi sürecinde ve sonrasında yaşadıkları tecrübeleri paylaşıp ve yorumlar getirmeleri. Bu da kişiye çok büyük bir özgüven sağlıyor. Asıl konu ise, bu terapide öğrenilen teknik ve yöntemin neticesinde öğrenilen yeni ve düzgün konuşma yapısını içsellestirmek ve bunu kalıcı hale getirmek. Bu gibi günlük programlar ve tekrar biraraya gelmeler, bu asıl hedefe çok büyük katkılar yaptığına biz birçok kere şahit olduk.

Bu gibi terapiden sonraki süreçte uyguladığımız günlük seminerler için, tekrar katılmak isteyenler bize başvuruda bulunabilirler. Eğer tekrar katilmak istiyorsanız bize bildirip ve bunun için uygun tarihler ayarlayabiliriz. Bu gibi seminerler gruplarla yapıldığı için, bu yönde belirli bir talebin olmasıda çok mühim. Elbette duruma göre bireysel randevularda yapılabilir.


Terapinin Hedefi


Terapide ilk önce yaptiğımız telkinler kişinin kekemelikle bilinçli bir şekilde yüzleşmesi, bu konuşma problemine pozitif yönle yaklaşması ve sosyal hayatda insanlarla tekrar kontak kurması. Bu gibi telkinler kişide bu problemle daha bilinçli ve istekli mücadele etmeyi sağlıyor ve doğal olarak bu gayret içerisinde kişiyi dahada umutlu kılıyor. Daha önce sık sık belirttiğimiz gibi bundan sonraki aşamada kekemeliği önleyici teknikler uyguluyoruz ve bunun üzerine çok yoğun çalışmalar yapıyoruz. Daha önceki bölümlerde belirttiğimiz gibi, bu konuşma teknikleri kişinin her zaman ve her yerde akıcı konuşmasını sağlıyor. Bunun sonucunda kişi belirli bir zaman sonra bu yöntemler sayesinde akıcı konuşduğunun farkına varıyor ve kendisinde çok büyük bir özgüven oluşuyor. Örneğin kişi konuşduğu zaman kekemelikden kaynaklanan zorluklardan ve gülünç duruma düşme korkusundan kurtuluyor. Sosyal hayatdada insanlarla daha sağlıklı iletişim kurma imkanına kavuşuyor. Netice itibarı ile kişide normal insanlar gibi ben de akıcı konuşuyorum kanaati oluşuyor. Sonuçta ise kişide psikolojik ve kişilik yönden çok büyük ve olumlu değişimler meydana geliyor. Ve bunun sonucunda bu özgüvenle olusan böylesine bir pozitif psikoloji ile kişide kekeleme durumları büyük bir ölçüde azalıyor. Ve belirli bir zaman sonra çok büyük bir ihtimalle kişi bu konuşma tekniklerini kullanmadanda akıcı konuşabiliyor. Terapinin asıl hedefi bu. Konuşma tekniklerini kullanmadan akıcı konuşabilmek! Bu elbetteki bir süreç meselesi ve bu hedefe ulaşmak için bu süreç içerisinde kişinin göstereceği gayret ve azime bağlı. Yani kişi ne kadar sabırla çalışıp ve azimli bir şekilde gayret gösterirse hedefe o kadar hızlı ulaşır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp