Kekemeliğe Yol Açan Sebepler Nelerdir

Kekemeliğe Yol Açan Sebepler Nelerdir

Kekemeliğe Yol Açan Sebepler Nelerdir, Kekemeliğin nedenleri konusunda ileri sürülen görüşler oldukça değişik ve çoktur. Ancak kekemeliğin tek bir nedene bağlı olarak ortaya çıkmadığı görüşü hakimdir.

Kekemeliğe Yol Açan Sebepler Nelerdir

Çocuğunuz kekeme ise hemen korkmayın. Bunun nedeni içinde bulunduğu stres ve kaygı olabilir. Psikologlara göre çocuklarda kekemelik oluşmasının nedenleri genellikle psikososyal anlamda sıkıntı veren şeyler. Örneğin çocuğun stresli ve kaygılı olması, ondan fazla bir beklentinin olması, aşırı titiz bir anne babanın varlığı, kontrolcü ebeveyne sahip olması veya çevresinde bu tarz insanların olması çocuklarda kekemelik sorununun ortaya çıkmasına yol açabilir. Kekemeliğin en dikkat çekici özelliği genellikle korku ve strestir. 0-2 yaş arasındaki çocuklar konuşamaz. Fakat bu süreçte düşündüğünü ve dinlediğini unutmayın. Çocuklarda düşünce gelişimi konuşma gelişimine göre daha önce olduğundan düşüncelerini cümlelere aktarması sorun olabilir. Bu da kekemeliğe yol açabilir. Çocuklarda kekemelik oluşmasının en önemli nedenlerinden biri budur. Araştırmalara göre anne ya da babası kekeme olan çocukların kekeme olma ihtimali, diğer çocuklara oranlara daha yüksek. Fakat bu sadece genetiklerden kaynaklanan bir neden mi tam olarak bilinmiyor. Kimi uzmanlar da annesi ya da babasının kekeme olduğu bir ortamda büyüyen çocuğun bu yüzden kekemeliğe daha yatkın olduğunu düşünüyor.


Peki kekeleyen çocuğa nasıl davranılmalı? Uzmanlara göre kekeleyen çocuğun cümlelerini düzeltmeye kalkışmayın. Öncelikle çocuğu dinlemeye çalışın ve sabredin. Cümlelerinin kesilmemesi, kekeliyor diye uyarılmaması kekeleyen çocuk için çok önemli. Kekeleyen çocukların anne ve babaları genellikle baskıcı, aşırı titiz ve kontrolcü oluyor. Bu durumda anne ve babanın çocuklarına biraz daha esnek davranması, onun stresini azaltması, aşırı baskıcı olmaktan kaçınması, kekemeliğin azalmasına katkıda bulunacaktır. Kekeleyen çocuğa yapılacak en büyük kötülüklerden biri de onunla dalga geçmek, alay etmek. Dalga geçilen çocuk, kendini çok kötü ve değersiz hissedip daha fazla strese girecek. Stresin artması kekemeliğini daha fazla arttırır. Bilhassa yakın çevresinde bulunanlar kekeleyen çocukla asla alay etmemeli, böyle bir şey ima etmemeli.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp