Kekeme Kursu

Kekeme Kursu

Günümüzde düzgün konuşma, kendini en iyi şekilde ifade etmekle açıklanabilir. Günümüz koşullarında iş mülakatlarında ilk değerlendirilen unsur adayın söylemek istediklerini nasıl ifade ettiğidir.

Kekeme Kursu

FONEPSİ Kekemelik merkezinde uyguladığımız yöntemimiz bütüncül bir özelliye sahiptir. Kekemeliği kendi içinde 5 bölüme ayırıyoruz.

Düşünce bölümü - kekeleyen kişi yabancı bir ortama girince, kalabalık, sınıf, kişiye söz hakkı verildiği zaman şöyle düşünür “ya takılırsam , ya bana gülerlerse, mahcup olursam, konuşamazsam” diye negatif düşünür. Biz bu aşamada uyguladığımız bilgisayar destekli programımızla kekemenin negatif düşüncesini değiştiriyoruz.
Nefes bölümü - kekemelik sorunu yaşayan kişilerin sakin olduklarında yalnızken güzel konuşurlar şarkı, türkü gayet rahat söylerler, hiç takılmazlar. Ama korku ve heyecan anında bu kontrolü kayıp ederek nefes alış verişlerinde ritim bozulur. Biz kekemelerin “davranışçı terapilerle” normal insanlar gibi nefes kontrolünü öğretiyoruz.
Hız bölümü - kekemelik sorunu yaşayan kişerin yaklaşık olarak %80 çok hızlı konuşurlar. Konuşma hızı ile, düşünme hızı normal insanda paralel giderken, kekemelerde sürekli konuşma hızı önde gider. Bir süre sonra ne söyleyeceğini bilemez ve takılır. Biz tekniğimiz ile kişinin konuşma hızını kontrol etmeyi kazandırıyoruz.
Gırtlak bölümü - biz bu aşamayı tekniğimiz ile ses hız kontrolünü sağlamaktayız. Kekemelerin ne zaman kekeleyeceklerini önceden bilirler. Korktukları olayları sanki”görür”ler.
Kelime bölümü - FONEPSİ Bilgisayar destekli tekniğimizle konuşmanın yavaşlatılması, konuşma başlangıcının kolaylaştırılması, ses düzey kontrolünün sağlanması, nefes alıştırmaları ve grup terapilerle konuşma sorunu yaşayan kişilerin öz güveni gelişir.


Kekemelik

Konuşmaya başlarken veya konuşma esnasında konuşmanın akıcılığını bozan, bazı ses veya sözcükleri tekrarlama yada duraklayarak çıkarma ile gelişen yanlış konuşma alışkanlığıdır.

Özellikle heyecanlanma, baskı altına girince, sinirlenince, yeni kişilerle konuşurken, toplum karşısında konuşurken, önemli bir kişiyle konuşurken bireyin takılması artar. Bu durum kişiyi toplumdan uzaklaştırır ve daha çok içine kapanık bir hale getirir. Kekemelik aynı zamanda yanlış nefes alışkanlığıdır. Kekemeler nefes aldıkları yada verdikleri sırada konuşurlar.

Kekemeliğin seviyesinde artma ile birlikte kişide tikler oluşabilir. Genellikle yüzde buruşma, dudaklarda titreme, parmak şıklatma, ayağını yere vurma, vücudu geri itme vb. tikler yaygındır. Kişi bu hareketlerden birini yapmadan konuşamayacağını yada konuşmaya başlayamayacağını hisseder.


Kekemelik Nasıl Başlar?


Genellikle 2-7 yaşları arasında yaşanan korku, endişe ve gerilimden kaynaklanır. Her 10 kişiden 6 sının ailesinde bir kekeme olduğunun bilinmesine rağmen bilimsel olarak kanıtlanmış bir genetik bulgu yoktur.


Kekemelikte Cinsiyet Faktörü


Erkek kekemelerin kadınlara oranla 3 - 4 kat daha fazla olduğu bilinmektedir. Genellikle erkeklerde kekemelik daha karmaşık olup, düzeltilmesi bayanlara göre daha zordur.


Günlük Hayatta Kekemeliğin Getirdiği Zorluklar


Adres sormada güçlük
İş başvurusu yaparken kendini ifade edememe
İneceği durağı söyleyememe ve durağı kaçırma
Askeri okul ve Polis okulu mülakatlarından geçememe
Müsamere veya özel günlere katılmaktan çekinme
Kendi fikirlerini ifade etmek yerine başkasının fikirlerine katılma
Arka sırada oturma isteği, parmak kaldırmama, genellikle dinleyici konumunda olma, sınav kağıdına itiraz edememe, yoklama alınırken buradayım! Diyememe, yazılı sınavlardan iyi sözlü sınavlardan yada mülakattan kötü not alma.
İstediği yemeği değil kolay söyleneni sipariş verme
Telefona yanıt vermekten kaçınma
Cümleleri istediği kelimelerle değil, eş anlamlısını kullanarak, önüne şey, işte,hop,evet vb. kelimeler getirerek yada cümlenin tamamını değiştirerek söyleme.
Toplumda kekeme olarak damgalanmak

Düzgün Konuşma Neden Önemlidir?


Günümüzde düzgün konuşma, kendini en iyi şekilde ifade etmekle açıklanabilir. Günümüz koşullarında iş mülakatlarında ilk değerlendirilen unsur adayın söylemek istediklerini nasıl ifade ettiğidir. Bu bağlamda işveren için aynı bölümü bitirmiş onlarca kişi arasından seçim yapmada ilk kriter konuşmadır. Örneğin iki işletme mezunu arasında düzgün konuşan aday avantajlı konumda diğeri ise kaybetmeye mahkumdur.

Düzgün ve akıcı konuşan, isteklerini net ve gereksiz kelimelerden arındırmış olarak ifade eden bir kişi bulunduğu toplulukta saygı kazanır.


Düzgün Konuşuyor muyum?


Kedinize aşağıdaki soruları sorarak düzgün konuşup konuşmadığınızı anlayabilirsiniz.

Söylediklerim dinleyenler tarafından anlaşılıyor mu?

Kelimelerim cümlenin akışına uygun mu?

Nefesimi cümlenin uzunluğuna uygun kullanabiliyor muyum?

Konuşurken konuştuğum kişinin gözlerine bakabiliyor muyum?

Jest ve mimiklerim yapmacık mı?

Yoksa konuşmama ahenk katıyor mu?

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp