Kas Spazmı

Kas spazmı, kasların ağnya karşı verdiği koruyucu bir yanıttır. Bel Ağrısını Engellemenin Yolları Günlük yaşam aktiviteleri sırasında nasıl davranacağırnızı bilmek ve bunlara uygun davranmak, bel ağrılarının yinelemesini engellemede en etkili yollardan biridir. Uygun şekilde ayakta durma, yatma, oturma, ağırlık kaldırma gibi tekniklerin öğrenilmesi ileride oluşacak sorunların engellenmesirıi sağlayabilir.

Ne Zaman Hekime Gitmeli?

Bel ağnlannın büyük çoğunluğu kendi başına herhangi bir şey yapmaksızın geçebilir. Kısa süreli istirahat, basit ağrı kesiciler genellikle kısa sürede ağrının geçmesirıi sağlar. Bu nedenle, her türlü ağrıda hemen hekime koşmak gereksizdir. Peki ne zaman hekime gidelim? ı. Bel ağrısı için alarrn anlamına gelen "KIRMIZI BAYRAK" 2. Dinlenmeyle geçmeyen inatçı ağrılar. gece ağrılan 3. Kaslarda güçsüzlük, zayıflama.

Bel Ağrılarında Kırmızı Bayraklar

Bel ağnlı hastanın hemen ileri yöntemlerle incelenmesi ve tedavisirıi gerektiren xcn, durumlardır. Bu durumlarda, en kısa zamanda gerekli girişirrıler yapılmalıdır. Kırmızı bayraklar

• Kınk olasılığı, yüksekten düşme, trafik kazası gibi önemli kazalar; yaşlı ve osteoporozlu kişilerde küçük kazalar.

• Tümör ya da enfeksiyon olasılığı 20 yaş altında ya da 50 yaş üzerinde olmak, öyküde kanser varlığı, ateş, ha1sizlik, nedensiz zayıflarna, sırtüstü yatınca ağrı, gece ağrısı, bağışıklık yetersizliği. • Kauda ekina sendromu olasılığı • Makat çevresinde ve apış arasında duyu kaybı, idrar yapamamalkaçırma, dışkı tutamama, bacak ya da ayakta ani başlayan kas güçsüzlüğü/ayağını sürüme.

El Ağrısı Tedavisi

3el ağrısı geçirenlerirı yüzde 70- S'i ilk ataktan sonra tedaviye erek kalmadan iyileşir. Ancak bel ağrısı geçirenlerde bu ağrının yineleme olasılığı çok yüksektir. İlk kez bel ağnsı geçirenlerirı yüzde 40'ında bir yıl içinde ikinci atak, süreğen bel ağrısı olanlann yüzde 80'inde aynı yıl içinde ikinci atak ortaya çıkmaktadır. Önemli atak ilk ataktan korunmak; ilk atağı geçirenlerde tekrarlamanın önlenmesirıi sağlamaktır. Bel ağrılarının yerleşmesini ve tekrar etmesini önlemek için: Erken tanı ve etkili tedavi

• Hasta eğitimi Erken işe dönme, temel ilkelerdir. Tedavinin amaçlar

ı • Ağnyı gidermek • Kas tutulmasını azaltmak

• Kas gücü, dayanıklılık ve aerobik kapasiteyi arttırarak günlük yaşama ve işe en kısa sürede dönüşü sağlamak

• Yaşam kalitesini arttırmak

• Beli korumayı öğretmek

• Bel ağnsının tekrarlamasını önlemek Tekrarların önlenmesi için:

• Bel bölgesirıdeki yumuşak dokuların esnekliğirıin sağlanması

• Bel kaslannın yeterli güce ulaşmasının sağlanması • Günlük aktivitelerde ve dinlenmede uygun hareket şekli ve duruşların öğrenilmesi

• Bel ağrısı yaratan risk faktörlerirıin saptanıp ortadan kaldırılması gereklidir. İstirahat Bel ağılannın tedavisinde istirahatın yeri açıktır. Ama bundan 10-15 yıl önce 2-3 haftaya uzatılan yatak istirahatı, günümüzde gereksiz hatta zararlı bulunmaktadır. En fazla 3-5 gün süreli yatak istirahati çoğu durumda uygun ve yeterlidir. Nörolojik bulgusu olan hastalarda istirahat dönemi 2 haftaya dek uzatılabilir. Buradaki istirahat daha çok ev istirahati şeklindedir. Örn. ev hanımı, ayakta dik durarak yemek yapıp, bulaşık yıkayabilir. Uzun süre yatak istirahati yapanlarda iyileşmenin daha uzun sürdüğü ve işe dönmenin geciktiği gösterilmiştir. Bu nedenle en kısa sürede normal günlük yaşantınıza ve işinize dönmeniz iyileşmenizi daha da hızlandıracaktır. İstirahat neden ağrıyı azaltır? Yanıtı basit. İstirahat sırasında omurgaya binen yük azalır ve iyileşme süreci kısalır. Ancak, istirahat süresi gereğinden uzun tutulursa disk üzerinde zararlı etkilere ve kaslannızın zayıflamasına yol açacağı gözden kaçınlmamalıdır. Hangi pozisyonda istirahat etmelidir? Bunun kesirı bir kuralını vermemek daha doğrudur. Uygun bir yatakta, rahat ettiğirıiz pozisyonda yatmanız en iyisidir.

Bu pozisyonu deneyerek kendirıiz rahatlıkla bulabilirsiniz. i Genellikle dizler hafifçe kıvnk şekilde yan yatmak ya da dizler altına bir yastık koyarak sırt üstü yatmak en iyi sonucu verir. Cinsel Fonksiyon Bozuklukları Cinsel problem dendiği zaman, akla ilk gelen erkekler ve iktidarsızlık (erektil disfonksiyon) olur. Oysa cinsel fonksiyon bozuklukları, erkekler kadar kadınlar arasında da yaygındır. Ayrıca erkeklerin bu alandaki tek problemi iktidarsızlık, diğer adıyla sertleşme sorunu değildir. Kapalı kapılar ardında yaşanan cinsel problemler; erkeklerde sertleşme sorunları, erken boşalma ve cinsel isteksizlik olarak sıralanıyor. Kadınların yatak odasını cehenneme çeviren başlıca sorunları ise: isteksizlik, orgazm güçlüğü, ağrılı ilişki ve vajinismus. İktidarsızlık Nedir? iktidarsızlık ya da diğer adıyla sertleşme sorunu, hayat boyu her on erkekten en az birini etkileyen yaygın bir problemdir. Kabaca erkeklerin yüzde 10'u erektil disfonksiyon riski altındadır. iktidarsızlık, cinsel ilişki için gerekli sertliği sağlayarnama veya yeterince sürdüremerne halidir. Erken boşalma veya kısırlık ile aynı anlama gelmemektedir. Her yaşta görülmesine karşılık 40 yaş üstü erkeklerde daha sık rastlanır. Gelişmiş ülkelerde yaşam süresinin belirgin uzaması, iktidarsızlık yakınmasının toplumdaki geneloranını da doğalolarak yükseltrnektedir. Yaşla birlikte cinsel aktivite düşerse de cinsel istek sürmektedir. Sertleşme görsel uyanlardan çok doğrudan penise yönelen dokunsal uyanlara yanıt verir duruma gelmektedir.

Yaşlanma ile birlikte orgazmik kas kasılmalan da daha seyrek ve daha zayıf olmakta, boşalma ve orgazma ulaşma süresi uzamaktadır. Bunlar yaşla ilişkili normal değişikliklerdir, hastalık belirtisi değildirler. Yaşlanmayla beraber peniste olan hücresel değişiklikler ve hücre ölümü sonucunda penisirı genişleyebilirliği azalmakta, uyanlma daha uzun sürmekte, penisin daha direkt uyarılması gerekmekte ve penis çok fazla sertleşmemektedir. Herhangi bir dikkat dağılımı sertleşme kaybına yol açmakta ve orgazm genellikle daha az şiddetli olmaktadır. İktidarsızlık Belirtileri Nelerdir? Sertleşme sorunu ancak doktor tarafından yapılan muayene sonrasında teşhis edilebilir, bu yüzden konuyu doktora arılatmak ve tedavi arayışına girmek en doğrusudur. Sorun açıkça doktora arılatılmalı ve hiçbir bilgi saklanmamalıdır. Çünkü bu verilecek tedaviyi etkileyebilir. Doktor, hastadan edindiği bilgiler ve fizik muayeneyle teşhis koyabilse de bazı basit testler yapabilir, ileri tetkikler ise çoğunlukla genç ve özel sorunlan olan hasta grubu içindir.

Sorunun Görülme Sıklığı

Sertleşme sorunu çok sık karşılaşılan bir problemdir. Ara Sira karşılaşılan sertleşme sorunundan, tümü ile yitirilen sertleşme fonksiyonuna kadar uzanan geniş bir yelpazeyi içerir. Çoğu erkek hayatının belli bir döneminde özellikle stres altında, alkol etkisi sonucu veya ciddi bir rahatsızlık geçirdiğinde sertleşme ile ilgili sorunlar yaşar. Arıcak bu uzun süre devam ederse doktora başvurulrnalı ve tedavi yollan aranmalıdır. Genç erkeklerde sertleşme sorunlan nadirdir fakat 40 yaş üstü bu oran giderek artar ve 40-70 yaş arası erkeklerin yüzde 30'unun herhangi bir şekilde sertleşmeyle ilgili sorunlannın olduğu bulunmuştur. Bu artış sigara, şeker hastalığı, yüksek tansiyon, kalp hastalıklan, kan kolesterol düzeyinde değişmeler, depresyon ve bu hastalıklan tedavi etmede kullanılan bazı ilaçlar gibi birçok faktöre bağlıdır. Sertleşme Sorununun Nedenleri Ön sevişme veya cinsel ilişki sırasında ereksiyonun ara sıra kaybedilmesi çok sık rastlanan, yani normal bir durumdur. Böyle dönemler fiziksel bir rahatsızlığa (aşırı yorgunluk, sinirlilik, grip, soğuk algınlığı, hazım sorunlan) ya da stres birikiminden, endişelerden. sıkıntıdan kaynaklanan duygusal bir dengesizliğe bağlı olarak ortaya çıkar. Ama bunun dışında telefonun aniden çalması, öksürük, hapşırık, bir kapının çarpması ereksiyonun ani kaybına yol açabilir. Bu fazla ciddiye alın

maması gereken, sağduyu ve soğukkanlılıkla kısa sürede giderilebilecek bir durumdur. Zaten normal ve geçici bir dönemdir. Ereksiyon birkaç dakika içinde yeniden sağlanabilmektedir. Arıcak erkeğin paniğe kapılıp, çok büyük bir sorunu olduğundan korkmasıyla bu rahatsızlık artabilir. Kısa süreli ereksiyon kaybı, erkeğin ilişkilerinin sonunu getiremeyeceği düşüncesine saplandığı anda ereksiyonun tamamen kaybı ile sonuçlarur. Endişelertip paniğe kapılmak gereksiz olduğu kadar, durumu kötüleştirmekten başka bir şeye yaramaz. En iyisi cinsel birleşme için ısrar etmemektir. Gerçek sertleşrne sorunu nedenleri beş ana grupta incelenebilir: 1.Damarsal nedenler Oldukça sık karşılaşılan bir sorundur Penise giden kan akımının azalması veya kanın peniste tutulamaması sonucu oluşur. Damarsal nedenler için risk faktörleri; sigara kullanımı, yüksek tansiyon, şeker hastalığı, kalp hastalığı ve yüksek kolesterol düzeyidir. Aynca penise veya kalça bölgesinde oluşan travmalarla oluşan damar hasarlan ile de ilişkili olabilir. Tedavi edilmemiş yüksek tansiyon hastalannın yüzde 8- 10 'unda sertleşme sorunu geliştiği görülmüştür. İlaçlar Çeşitli ilaçlan birlikte kullanan orta yaş üzeri erkeklerde ilaca bağlı iktidarsızlık yüzde 25 düzeyinde görülebilmektedir. Sinir sisteminde sakinleştirici etkisi olan veya depresyon yaratan ilaçlar sertleşme problemi yaratabilir. Kan basıncını düşüren tansiyon ilaçlan da aynı etkiyi gösterebilir. Yıne kronik alkol kullanımı, uyuşturucu madde ve sigara kullanum da ciddi oranda iktidarsızlık nedenidir. Psikolojik Nedenler Stress: Kişinin işi, çevresi, parasal durumu gibi sosyal yaşam faktörlerindeki bozulmalar dikkatin cinsellik üzerinde yoğunlaşmasını engelleyebilir. Anksiyete ve depresyon. Gebe bırakma ve bulaşıcı hastalık kapma korkulan, eş dışı ilişkilerin doğurduğu korku ve her türlü depresyon iktidarsızlıkla sonlanır. Evebeyn ve çevreden alınan yanlış bilgilerle cinsel güçsüzlük korkusu taşıyan gençler, ruhsal olarak hazır olınadıklan bir cirısellik sınavına girmekte ve çoğu kez başansız olınaktadırlar. Eşinden başkası ile ilişkiye girmemiş erkekler dul kaldıktan sonra bir performans endişesine girip problem yaşayabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp