Kas Çeşitleri Ve Görevleri

Kas Çeşitleri Ve Görevleri : İnsan vücudunda, yapı ve çalışma yönünden farklı olan üç tip kas vardır: Çizgili kas (istemli hareket edebilen kaslar), düz kas (istemsiz hareket eden, bağırsak, idrar torbası, büyük kan damarları duvarları kasları) ve kalp kası.Çizgili kasın, mikroskop altında, gevşek bağ dokusuyle bir arada tutulan çok sayıda kas lifinden oluştuğu görülür. Kasın tümünü, yine gevşek bağdokusu sarar.

Kas lifleri ise, yarı sıvı bir madde içinde bulunan ve ince bir kılıfla çevrelenmiş lifçiklerden oluşmuştur. Fibrillerin, almaşlı olarak sıralanmış, koyu ve açık renk bandlar halinde olduğu görülür (çizgili kas adı, bu görünümden ötürü verilmiştir). Kasın her iki ucu, bir kemiğe yapışıktır ve kasılmayla iki uç birbirine yaklaşarak, kasını yaptığı organda flek- siyon (içe bükülme) ya da ektansiyon (dışa bükülme) görülür. Kas kasılmasına neden olan olay oldukça karmaşık birkaç kimyasal reaksiyondan ileri gitmez. Burada, yeterli oksijen alamayan kaslarda ağrı veya krampların belirdiğini söylemekle yetineceğiz. Dinlenmede olan bir kas, hafif kasılma halindedir. Bütün kasılmalar dışarı ısı verdiklerinden, vücudun durum ve tonusu- nun korunması sayesinde, vücut ısısının büyük bölümüyle birlikte, çabuk hareket edebilme yeteneği doğmaktadır.Düz kasa, sindirim, solunum sistemleri,idrar yolları, göz pupillası (bkz.)„ ve deride rastlanır (deride “tüylerin diken diken ol- masi” bu kaslar sayesindedir).Kalp kası, kısmen çizgili olmakla beraber, istemli hareket etmediği ve devamlı, düzenli bir çalışma halinde olduğundan, çizgili kastan farklıdır.Düz ve çizgili kasların, sinirleri farklı kaynaklıdır. Çizgili kaslara, motor ve duygu sinirleri gelir; çizgisiz kasların sinirleri ise, otonom sinir sistemine bağlıdır (bkz. Sinir Sistemi).

Basınç ya da gerilme, aşırı olduğu zaman, hastada ağrı duyusunu uyardığı halde, kesme işlemi kaslarda hiç bir duygu uyandırmaz. Bu nedenle, karın duvarı derisi uyuşturulduktan sonra, anestezik madde vermeksizin iç organların ameliyatlarını yapmak mümkündür.Kasın, daha az hareketli olan kemiğe yapıştığı yere, kasın doğduğu yer; fazla hareket eden kemiğe yapıştığı yere ise, kasın yapışma yeri adı verilir: Buna göre, omuzunüstündeki deltoid kas, köprücük kemiğiyle, kürek kemiğinden doğar ve humerusa yapışır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp