Karpal Tunnel Sendromu

Karpal Tunnel Sendromu :

Karpal Tunel Sendromu, üst ekstremitedeki en yaygın tuzak nöropatisidir. Tuzak nöropatisi, omurilikten çıkan periferik sinirlerin ekstremitelere giderken yakınındaki anatomik yapılardaki oluşan basılar nedeniyle gelişen bir nevi periferik sinir yaralanmalarıdır.

Median sinir ( N. Medianus ), bilek çizgisinin hemen altında Karpal Tunel " içindeki seyrinde basıya uğrar.

Genellikle orta yaşlı insanlarda görülür. Kadınlarda rastlanma oranı erkeklere nazaran 4 katı fazladır. Vakaların yarısında tutulum her iki eldedir.

NEDENLERİ


Travma : Çoğunlukla meslek veya hobi ile ilişkili olabilir.

El veya bileğin sürekli tekrarlayan hareketi Örn. Marangozlar

Alet veya diğer nesnelerin tekrarlanan kuvvetli yakalanması veya sıkıştırılması.

El veya bileğin kaba pozisyonları, bilek ekstansiyonu, ulnar deviasyon veya özellikle zorlu bilek fleksiyonu.

Karpal tunel üzerine direkt basınç.

Vibrasyon yapan el aletlerinin kullanımı.

Sistemik Durumlar :

Diabetes Mellütis

Hipotiroidizm

Akromegali

Romatoid Artrit

Gut

Aşırı şişmanlık

Lokal travma

Gebelik sırasında geçici olarak görülebilir.

Ön kolda A - V diyaliz şantı olan hastalarda karpal tunel sendromu olasılığı fazladır.

BULGU VE BELİRTİLER

Karpal Tunel Sendromunda fizik muayenede çok fazla bir şey tespit edilemiyeceği için daha çok hastanın anamnezi ( hikayesi ) ve şikayetleri değerlendirilmelidir.

Duyu bozuklukları; Karakteristik olarak hastalar geceleyin " uyuşuk el" ile uyanırlar ve el sallayarak veya sarkıtılarak veya parmakları ovalıyarak hafifletmeye çabalarlar.

Uyuşukluk, baş parmak, işaret parmağı, orta parmak ve yüzük parmağının yarısını kapsar. Ayrıca avuç içinde yukarıda sayılan parmaklar ile el bileği eklemi arasında kalan alanda da duyu bozuklukları hissedilir. Bazı vakalarda uyuşukluk, koldan omuza kadar yayılabilir.

Elde kuvvetsizlik : Özellikle el sıkma esnasında hissedilir.

Tenar adelelerde erime : Karpal tunelin pek çok hekim tarafından biliniyor olmasından dolayı, adelelerde erime başlamadan teşhis edildiği için pek rastlanan bir belirti değildir.

Phalen Testi : 30 - 60 saniye süre ile bileğin tam fleksiyonu ( içe bükülmesi ) ağrı ve duyu bozukluklarını artırır/ortaya çıkartır. % 80 vakada pozitiftir.

Tinel Bulgusu : Karpal tunel üzerine hafifçe vurmak ile median sinir dağılımında parastezi ve ağrı; vakaların % 60 ında pozitiftir.

İskemik test etme : Tansiyon aletinin manşonu ön kola yerleştirilir 30 - 60 saniye süre ile şişirilir bu esnada ağrı ve duyu kusurları oluşursa test pozitif olarak değerlendirilir.

Karpal tunel sendromu en çok servikal radikülopati dediğimiz boyundan kaynaklanan sinir kökleri ile ilgili rahatsızlıklarla karışabilir. Örn. Boyun fıtıkları. Servikal radikülopatilerde şikayetler boyun hareketi ile artar istirahatle geçer.

NASIL TEŞHİS EDİLİR ?

Klinik muayenede yukarıda değinilen Phalen testi ve Tinel bulgusu fikir vermekle beraber kesin teşhis EMG ile konur. Ancak yine de % 31 e kadar vakada EMG nin normal olabileceği unutulmamalıdır.

Laboratuvar testleri etyolojinin karanlık olduğu durumlarda önerilir. Örn. Kan şekeri diyabeti ekarte etmek için, tiroit hormon seviyeleri hipotroidi yönünden araştırılmalıdır.

TEDAVİ


Cerrahi Olmayan Tedavi : Kısa süreli, hafif tutulum gösteren vakalar için önerilir.

İstirahat

Non-steroid anti-enflamatuvar ilaçlar

Nötral pozisyon sargıları : Tutulum hafif veya orta dereceli olduğu zaman % 50 vakada iyileşme sağlar. Hasta ağır elişi çalışmasına dönmediği sürece iyi sonuç verir. Nüks sıktır.

Steroid enjeksiyonu : 15 ay içinde % 30 vakada nüks olabilir. Tekrarlayan enjeksiyonlar mümkündür.

Cerrahi Tedavi : Cerrahi olmayan tedaviye dirençli vakalar için veya ciddi duyu kaybı ve tenar adelede atrofinin mevcut olduğu vakalar için uygulanır. Karpal tunel iki taraflı ise genelde daha ağrılı olan el opere edilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp