Karpal Tünel Sendromu

Karpal Tünel Sendromu :

Karpal tünel, bilekte, içinden median sinir ve dokuz fleksör tendonun geçtiği dar bir kemik fibröz tüneldir. Tabanı karpal kemiklerden, tavanı fleksör retinakulumdan oluşur. Normalde tünelin içindeki basınç 20-30 mm Hg dir. Bu rakamların üzerine çıkan basınç artışı sinirde progresif kondüksiyon bloğu oluşturarak duyu ve motor fonksiyon kaybına yol açar. En erken semptomlar ağrı ve uyuşmalar olup, genellikle belirtiler geceleri ve uzun süren aktiviteden sonra daha fazladır. Hasta aynı zamanda ellerinde beceriksizlik ve cisimleri kolayca düşürmeden de şikayet edebilir.

Tenar atrofi

Karpal tünel sendromunun en sık rastlanan nedeni fleksör sinovittir, fakat karpal kemiklerin traumatik olarak şekil bozukluğu sonrasında da gelişebilir. Diğer az rastlanan nedenler arasında tünel içinde yer kaplayan lezyonlar ve büyük bir median arter vardır.

Duyu muayenesinde artmış bir iki nokta ayrımı ve bilekte pozitif Tinel işareti bulunabilir. Bileği akut fleksiyonda tutmak, median sinir sahasında uyuşmalar neden olabilir. Buna Phalen testi adı verilir ve semptomlar bir dakikadan daha az sürede ortaya çıkarsa pozitif kabul edilir. Tenar kaslarda erime genellikle ileri devre bulgusudur ve ciddi bir kompresyona işaret eder. Sinir kondüksiyon çalışmaları ve elektromyografi klinik muayeneyi tamamlayıcı destekler olabilir.

Karpal tünel sendromunun ilk tedavisi konservatiftir ve bilek cihazları ve kortikosteroid enjeksiyonları yapılabilir. Çalışma şeklinin değiştirilmesi, mesela tekrarlayıcı hareketler ve titreşimli makinalardan kaçınılması, faydalı olabilir. Semptomların geçmemesi, cerrahi dekompresyon endikasyonudur. Dekompresyon fleksör retinakulumun açık veya endoskopik olarak uzunlamasına kesilmesidir. Eğer kompresyona neden oluyorsa sinoviektomi veya içerideki kitlelerin çıkarılması gereklidir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp