Karpal Tünel Sendromu Nedenleri

KARPAL TÜNEL SENDROMU NEDENLERİ

Karpal tünel sendromu (CTS), ele giden ana sinirlerden birinin (median sinirin)bilekten geçerken bir lif doku kümesinin (flexor retinaculum) altında sıkışmasıyla ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Median sinir, başparmak, işaret parmağı, yüzük parmağının başparmaktan ve ortasından gelen duyuları taşır. Aynı zamanda, el kaslarının bazılarının kas fonksiyonlarını da kontrol eder. CTS’nin tipik belirtileri arasında uyuşma, karıncalanma ve etki altındaki elde zayıflık hissi yer alır.
 
Karpal tünel sendromu en sık aşağıdaki gruplarda görülür:
 
■ Zamanının büyük kısmını bilgisayar klavyesi başında çalışarak geçiren kişilerde.
 
■ Sıvı tutumu (ödem) gelişimine yatkın olanlar; özellikle de hamile, doğum kontrol hapı kullanan ve regl öncesi sendromlarından şikayetçi olan kadınlarda.
 
■ Romatizmal eklem iltihabı rahatsızlığı olan ya da tiroit bezi iyi çalışmayan kişilerde.

KARPAL TÜNEL SENDROMU CERRAHİ TEDAVİSİ

Karpal tünel sendromuna geleneksel tıp yaklaşımı, kırık kemiğe atel uygulama, dinlenme, ağrı kesici kullanımı ve cerrahi operasyonu içerir. Ameliyat karmaşık sonuçlar doğurabilir; ayrıca, bazı hastalarda, ameliyat bölgesinin etrafında, medi- an sinire baskı uygulayan, dolayısıyla da baştaki belirtilerin yeniden baş göstermesine neden olan yara dokusu formlarının oluşmasına neden olabilir.

Elimizdeki kasların çalışması ve duyusunun hissedilmesi üç adet sinir tarafından sağlanır. Bu sinirlerin en büyüğü Median sinirdir. Median sinir el bileğinin orta kısmında ve el ayasının olduğu yüzde bir tünel içerisinden avuç içine girer. Median sinirin bu tünelde sıkışmasının ‘Karpal Tünel Sendromu’ olarak adlandırılır. Sinirin sıkılması tünel içerisinde basıncın artmasına veya tünelin daralmasına bağlı meydana gelir.

Özellikle uzun süreler tek tip el işi yapanlarda görülen bir rahatsızlıktır. Özellikle uzun süreli klavye kullanımı, eldeki tendonların kalınlaşmasına ve buna bağlı sinir üzerinde bası oluşmasına sebep olmaktadır. Ayrıca müzikle uğraşanlar özellikle piyano ve kalın telli parmakla çalınan çalgıları kullananlarda sıkça görülmektedir. Ayrıca şeker hastalığı, romatoid artrit, hipotroidi, aşırı şişmanlık, gut gibi diğer başka hastalıkların etkisiyle de ortaya çıkabilir. Gebelik döneminde de bu hastalığa sık rastlanır.

Hastalarda ilk bulgular elde güçsüzlük, çabuk yorulma ve özellikle ilk üç parmakta karıncalanma hissidir. İlerleyen dönemlerde ağrı şiddetlenirken parmaklarda uyuşmaların başlar. Ağrı ve uyuşukluk hissi genellikle geceleri daha şiddetlidir. Çok ilerlemiş vakalarda baş parmak etrafındaki kaslarda erime ve buna bağlı başparmakta güçsüzlük ortaya çıkabilir.

Tanı için doktorunuzun yaptırtacağı EMG testi (Elektromiyografi) ile teyit edilir. Tedavide ilk basamak el bilek hareketlerinin kısıtlanması ve antienflamatuar ilaç kullanılmasıdır. Çeşitli fizik tedavi uygulamaları ve kortikostreoid enjeksiyonları erken dönemdeki hastalarda faydalıdır. Karpal tünel sendromunun kesin tedavisi, cerrahi olarak el bilek tünelinin gevşetilmesi ile sağlanır. Sinir üzerindeki basının uzun süre kaldırılmadığı hastalarda, sinirlerde geri dönüşümsüz hasarlar oluşabileceği unutulmamalı ve cerrahi tedavi için hastalığın çok ilerlemesi beklenilmemelidir. Ameliyat genellikle sadece kolun uyuşturulması ile yapılmakta ve hastalar aynı gün evlerine dönebilmektedir.
 
TUZ TÜKETİMİNİ AZALTMAK
 
Beslenmeyle ilgili olarak yapabileceğiniz en iyi şey, tuz tüketiminizi azaltmaktır; çünkü yüksek tuz seviyesi, su tutumunu (ödem) da beraberinde getirebilir; bu da bilekteki sinirlerin çevresindeki dokularda şişkinliği artırır. Yemek yerken ya da pişirirken yemeğinize tuz ekmeyin. Tuz tüketiminizi yavaş yavaş azaltmayı da deneyebilirsiniz; bu yolla diliniz yavaş yavaş az tuzlu yemeklere alışır.

Karpal Tünel Bitkisel Tedavisi

Karpal tünel sendromu başlangıçta bileği destekleyen ve bileğin median sinir sıkışmasını kötüleştirecek şekilde içe doğru bükülmesini engelleyen ateller ile tedavi edilir. Bazı insanlar atelleri sadece gece uyurken takmakla rahatlama sağlarken, özellikle de tüm gün bileğe baskı uygulayan işler yapan kişilerin tüm gün takması gerekir. Duruma neden olan faaliyetlerden mümkün olduğunca kaçınılmalıdır. Ayrıca, eli yumruk yapmayı gerektiren hareketler, elde nesnelerin tutulması ya da taşınması, daktilo ve klavye kullanımı azaltılmalıdır. Hastanın çalışma alanında beden üzerindeki baskıyı azaltmak için değişiklik yapılmalıdır. Bu değişiklik, doğru konumlanma ve ergonomik tasarlanmış mobilyalar ile elde edilebilir. Gün boyunca periyodik olarak el ve bilek egzersizleri yapmak da faydalı olabilir.

Araştırmacılar, karpal bağının osteopatik manipülasyon ve ağırlık yükleme yoluyla ameliyat olmadan uzatılabildiğini veya gevşetilebildiğini bulmuştur. Bu iki yöntemin birleştirilmesi daha yararlıdır çünkü manipülasyon bağı bir ucundan uzatırken ağırlık yükleme diğer uçtaki uzunluğu artırır. Hastalara, kendi kendine bağ manipülasyonu için esnetici egzersizler öğretilebilir.

Bir Ulusal Sağlık Enstitüsü (NIH) paneli geleneksel akupunkturun karpal tünel sendromu için kullanışlı bir alternatif veya tamamlayıcı tedavi olabileceği sonucuna varmıştır. Çalışmalar lazer akupunktur ve mikroamper transkutanöz elektriksel sinir stimülasyonunun (TENS), karpal tünel sendromuyla ilişkili ağrıyı önemli ölçüde azaltabileceğini göstermiştir. Her ikisi de ağrısız tedavilerdir. Tedavi edilen hastaların % 90’ı ağrılarının kalmadığını ya da ağrının yarısından fazlasının azaldığını bildirmiştir. Bu çalışmadaki hastalarda Çin bitkisel ilaçları, derin akupunktur (iğneli akupunktur da dahil), moksibüsyon ve omega-3 balık yağı kapsülleri de kullanılmıştır. Tüm hastalar işlerine dönebilmeyi başarmış ve çoğu hastada ağrı en fazla iki yıla kadar stabil kalmıştır. 60 yaş üstü kişilerde tedaviye yanıt daha yetersiz olmuştur.

Pennsylvania Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde 1995 yılında yapılan bir çalışmada, yoganın, karpal tünel sendromu olan kişilerde belirtileri azaltabildiği sonucuna varılmıştır. Avustralyalı araştırmacılar tarafından daha sonra yapılan bir çalışmada ise yoganın cerrahi olmayan etkili tedaviler arasında olduğu sonucuna varılmıştır. Bu listeye aynı zamanda oral steroidler, ateller, ultrason ve karpal kemik immobilizasyonu da dahildir. Bazı araştırmalar ise, karpal tünel sendromu olan kişilerde B6 vitamininin (piridoksin) eksik olduğunu ve bu vitamin takviyesinin yararlı olduğunu göstermiştir. Karpal tünel sendromu 2-3 ay içinde günde üç kez 100 mg B6 takviyesi alarak iyileşebilir. Ancak bu vitamin yüksek dozlarda alınmadan önce hastaların hekimlerine danışması gerekir. Karpal tünel sendromunda kullanılan Çin ve homeopati ilaçları şunlardır:
  • Arnica; 30c doz
  • Astra özü
  • Rhus toxicodendron; 6c doz
  • Ruta graveolens; 6c doz
Yaşam Tarzında Değişiklikler
Kısa molalar, esnetme, aspirin ve diğer steroid olmayan ağrı kesiciler belirtileri geçici olarak hafifletebilir. Ayrıca geceleri bileğe kırık tahtası takılabilir. Elin üzerinde uyumaktan vazgeçmek, bileklerde ve ellerdeki uyuşmayı azaltabilir. Kırık tahtası çok sert bağlanmamalıdır. Ağrı, uyuşma veya kuvvetsizlik nükseder ve ısrar ederse doktorla görüşülmelidir.

Hastalıkla Yaşamak
Eğer kronik bir ağrı yaşanır veya eller eskisi gibi kullanılamaz ise hasta depresyona girebilir ve özgüveni azalabilir. Ayrıca eldeki belirtiler yapılan işle veya hobi faaliyetleriyle daha kötüleşiyorsa, kariyeri değiştirmek veya hobilerden vazgeçmek gibi zor bir kararla karşı karşıya kalınabilir. Hasta, araba süremez ve sıradan gündelik görevlerini yerine getiremezse ailesine yeterli katkıda bulunmadığını hissedebilir. Destek gruplarındaki karpal tünel sendromlu insanlar hastalık hakkında daha fazla bilgi verebilir, nasihatte bulunabilir ve aynı hastalığı yaşamış insanlar olarak diğerlerini teselli edebilir. Stres yönetimi ve gevşeme teknikleri de karpal tünel sendromuna eşlik eden psikolojik ve duygusal meselelerle mücadelede yardımcı olabilir.

Karpal Tunel Sendromu Belirtileri

Bilekte uyuşma, ağrı ve elde halsizlik gibi reaksiyonlara neden olabilmektedir. Avuç içinde ve parmaklarda herhangi bir cismi hissedemez hale gelir ve nesneleri tutamaz hale gelinebilir. Ağrı omuz bölgesine ve kollara yayılarak, şiddeti git gide artabilmektedir. Kişi iş yapamaz hale gelir ve çoğu zaman geceleri uykudan ağrılar ile uyanır. Bu aşama ciddi bir aşamadır.

Ellerde elektrik çarpma hissi uyandırır ve kuvvet kaybına neden olur. Kişi çok hafif maddeleri bile kaldıramaz, elinden düşürür ya da cismin elinde olduğunu fark edemez. Güçsüzlük, karıncalanma ve çabuk yorulma belirtileri de görülmektedir. Elde yanma, batma, şişkinlik gibi şikayetlerde yaşanmaktadır. Hasta, sıcak, soğuk gibi duyu hislerini ayırt edemez ve bu tehlikeli kazalara davetiye çıkarabilir.

Bu hastalığın nedeni bilimsel olarak belirlenmemiştir. Fakat günümüzde artış gösteren bilgisayar fonksiyonu, bu hastalığın oluşmasında büyük rol oynamaktadır. Bazı hastalıklarında bu sendroma neden oluşturduğu bilinmektedir. Hipofiz bezinin aşırı çalışması, travmatik nedenler, titreşimli alet kullanımı, bu hastalığa davetiye çıkartabilir. Ayrıca özellikle hanımların uğraş gösterdikleri, el işi, ev işi gibi aktiviteler, bu sendromun oluşma nedenlerinin başında yer almaktadır. Çalışan kişilerde bu hastalığa kapılma oranı daha fazladır. Doğum kontrol hapı kullanımı, menopoz, hamilelik gibi etmenler, hastalığın oluşmasına zemin oluşturacak dönemlerdir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp