Karın Ağrısında Tedavi Nasıl Olur

Karın Ağrısında Tedavi Nasıl Olur



Karın Ağrısında Tedavi Nasıl Olur, Başlı Başına Bir Hastalık Olmayan Karın Ağrısı Probleminin Tedavisi Hakkında Bilgilerin Yer Aldığı Makalemiz Aşağıda Yer Almaktadır. Karın Ağrısı Tedavisi Nasıl Olur, Nelere Dikkat Edilmelidir Bu Konular Hakkında Merak Ettiğiniz Tüm Bilgileri Aşağıda Bulunan Makalemizi İnceleyerek Öğrenebilirsiniz.


Karın Ağrısı Ve Tedavi

Ağrı toplumda en çok görülen şikayetlerden biri olup, karın ağrıları da hemen herkesin yaşamı boyunca en az bir kez karşılaştığı bir durumdur. Karın ağrısının birçok nedeni var. Fazla gıda alımı, uygunsuz beslenme ve basit enfeksiyonlarda karın ağrısı sebeplerinin başında geliyor.

Karın Ağrısının Sebepleri

Karın ağrısı tek başına bir hastalığı tanımlamaz. Ancak birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bazı hastalıklar karın içindeki organlardan kaynaklanmasa bile karın ağrısına neden olabilir. Buna en tipik örnek akciğerlerin alt kısımlarını ilgilendiren enfeksiyonlardır. Zatürre (pnömoni) olarak tanımlayabileceğimiz bu gibi durumlarda öksürük ve benzeri bulgular yanında karın ağrısı da tabloya eklenebilir. Bir diğer örnek kalp krizidir (miyokard enfarktüsü). Kalp krizi genellikle sol omuz ve kola yansıyan göğüs ağrısına neden olurken seyrek olarak karın ağrısı ile de belirti verebilir.

Karın ağrısının şiddeti ile hastalığın şiddeti ile genellikle paralel seyretmez. Örneğin gaz sıkıştırması veya gastroenterit gibi kendiliğinden geçen veya basit bir tedavi ile düzelebilecek durumlar şiddetli, kıvarandırıcı tarzda, şiddetli karın ağrısına neden olabilir. Buna karşın kalın barsak kanseri veya erken dönemde bir apandisit çok daha önemli hastalıklarken daha az şiddetde karın ağrısına neden olur.
Karın ağrısı toksinlere, infeksiyona, safra yolları, böbrek, hastalıklarına, idrar yolu infeksiyonlarına, kadınlarda adet dönemine, ovülasyona, damar hastalıklarına, mide, karaciğer, pancreas, barsak sistemindeki ülser, kanser ve infeksiyonlara bağlı olarak gelişebilir. Burada sayılması mümkün olamayacak daha birçok nedene bağlı olarak da gelişebilir.

Karın Ağrısına Neden Olabilecek Başlıca Hastalıklar

· İdrar yolu infeksiyonları
· Safra kesesi taşı, safra kesesinin taşa bağlı iltehabı
· Bebeklerde ilk 4 ayda görülen gaz ağrıları
· Gaz sıkıştırması
· Endometriozis
· Gıda allerjisi
· Besin zehirlenmesi (salmonella, şigella)
· Fıtık
· Hazımsızlık
· Böbrek taşı
· Laktoz intoleransı (süt allerjisi)
· Adet kanamaları
· Over kisti
· Pelvik inflamatuar hastalık
· Zatürre (genellikle çocuklarda)
· Üst solunum yolu infeksiyonlarından sonra
· Peptik ülser
· Gastroenterit

Çocuklarda sık görülen nedenler
· Gastroözofagial reflü
· Kronik kabızlık
· Parazitler
· Aşırı meyve şekeri alımı
· Kan hastalıkları

Doktora Başvurulacak Durumlar
Şiddetli, tekrarlayıcı, artan ve devamlı karakterde ağrılar

- Ağrı ile nefesin kesilmesi, baygınlık hissi, kanama, kusma ve yüksek ateş olması
- Karın ağrısının göğse, boyuna ve omuza yayılması
- Dışkıda kan görülmesi
- Karında gerginlik ve şişme olması

Çocuklarda Karın Ağrısı
• Kendini iyi hissettiği pozisyonda yatıp dinlenmesine izin verin.
• Yedirmeye çalışmayın. Eğer alabiliyorsa, az az sıvı almasını sağlayın.
• Doktorunuza danışmadan herhangi bir ilaç vermeyin.
• Doktora gitmeden karın ağrısıyla birlikte olan bulguları ( ishal, kabızlık, ateş …gibi), ağrının yerini, azaltan veya arttıran faktörleri not ederseniz tanı konmasına yardımcı olacağınızı unutmayın.

Fonksiyonel karın ağrısında da çocuğun rol yapmadığını, gerçekten ağrı hissettiğini bilin ve onu suçlamayın.


TANI VE TEDAVI
Karın ağrısı sorunuyla doktora gelen kişilerin detaylı muayenesi yapıldıktan sonra bazı hastalıkların ayırımı için, kan testi, idrar testi, ultrasonografi, tomografi gibi görüntüleme testleri istenerek tanıya gidiliyor.

Prof. Dr. Taviloğlu, “Bu araştırmalar sırasında hekimin deneyimi, görgü ve bilgisi büyük önem taşımaktadır.” diyerek tedavi konusunda şunları söylüyor:
“Tedavi tamamen saptanan soruna göre düzenlenir. İdrar yolunda taş belirlenmesi halinde ön planda ilaçlarla tedavi planlanırken, apandisit sorunu halinde acil ameliyat önerilmektedir.

Çocuklarda Karın Ağrısı -
Çocukların karnı sık sık ağrır ve bunun çok farklı nedenleri olabilir. İlk önemli adım: Ağrının, hafif veya şiddetli, birden oluşan ağrı olup olmadığını öğrenmek.

Geçmeyen ve sürekli tekrarlanan ağrılarda çocukla hemen çocuk doktoruna gidilmelidir. Belirtileri özellikle yüzün ağrıdan büzülmesi, bedenin burulması ve benzinin bembeyaz olmasıdır. Karın bölgesi sertse ve karnının üzerine hafifçe basıldığında çocuk ağrı hissettiğinde bir çocuk doktoruna danışılmalıdır.

Özellikle küçük çocuklar çoğu zaman ağrının nereden geldiğini tam olarak bilemezler. Boğaz ve kulak ağrıları da küçükler tarafından çoğu zaman karın bölgesi etrafındaymış gibi hissedilir.

Mide barsak enfeksiyonlarında ağrılar, ishalli tuvaletten sonra barsak sistemi boşaldığında genelde hafifler. Bu tür bir enfeksiyon daha büyük çocuklarda papatya çayı veya açık siyah çayla ve peksimetle başarılı bir şekilde giderilebilir; tuzlu çubuk da yenilebilir. Böyle durumlarda beden, sıvı gaitadan dolayı kaybettiği minerallere gereksinim duymaktadır. Çayın içine de birazcık tuz ve glikoz konulabilir. Sıvı kaybını dengelemek için en önemlisi çok içmektir.

Karın ağrılarında çoğu zaman sıcak su torbası veya kiraz çekirdeği dolu yastıklar da mucizevi bir etki bırakmaktadırlar, çünkü sıcaklık krampları çözmektedir. Sıcak su torbasının karnın üzerine konulmasından önce fazla sıcak olmamasına ve etrafına bir havlu veya kılıf geçirilmesine mutlaka dikkat edilmelidir.

Sıcak elle yapılan bir masaj da faydalıdır. Saat ibresi yönünde karnın üzerinde göbek etrafında masaj yapılır. Güzel kokulu bir vücut yağıyla küçük hasta kendini daha da rahat hissedecektir.

Bazen, çocuğun karın ağrısının başlamasından önce ne yiyip ne içtiği anlaşıldıktan sonra da karın ağrısının sırrı çözülebilmektedir. Tatlı ve şekerli yiyeceklerin fazla karıştırılması bunun nedeni olabilir. Öyleyse: Beklemek ve gelecekte daha sağlıklı beslenmeye dikkat etmek gerekir.

Sık sık karın ağrısından şikayetçi olan çocuklarda ruhsal nedenlerin de küçümsenmemesi gerekmektedir. Bazen sorunlarını kelimenin tam anlamıyla içlerine "atarlar". Böyle durumlarda anne ve babalar çocuklarıyla konuşarak bir çözüm bulamazlarsa, çocuk doktorlarıyla profesyonel psikolojik yardım konusunu düşünmelidirler.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp