Kardiyak Aritmi

Kardiyak Aritmi : Kardiak aritmi kısaca kalbin,çok hızlı atması ve ya çok yavaş bir şekilde düzensiz atması olarak tanımlanabilir. Eğer kalbiniz dakikada (100) defadan fazla atıyorsa bu duruma (taşikardi) adı verilmektedir.

Bunun tersine çok yavaş dakikada (60) defadan daha az atıyorsa bu durumu da (bradikardi) denilmektedir. Aritmi aynı zamanda kalbin etkilediği bölümünün adıyla da adlandırılır. Atriyal aritmi kalbin üst karıncıktan kan pompalama düzenini bozar ve kalpte kan birikmesine yol açar. Bu bayat kan pıhtılaşarak kalp krizi ya da inmeye neden olabilir.

Kalbin alt tarafındaki büyük karıncığı etkileyen ventriküler aritmi ise, karıncığın güçlü bir şekilde kasılması yerine zayıf hareketlerle titreşmesine neden olan ve ventriküler fibrilasyon olarak adlandırılan bozukluğa yol açmaktadır. Ventriküler fibrilasyon, kalp krizinden kaynaklanan ölümlerin büyük bölümünün altında yatan en önemli nedenlerden biridir.

Aynı zamanda da iletme sistemi bozulduğunda da kalp damarları tıkanıklığı olabilir. Buda ritim bozukuğuna sebep olmakla beraber kan basıncının yükselmesi, kalp yetmezliği, kalp kapakçıklarının bozulması da, aritmiye yani ritim bozukluğuna sebep olabiliyor. Fakat bazen kalbinde hiç bir yapısal bozukluk olmayanlarda bile ritim bozukluğu görülebiliyor.

Ritim bozukluğu neden oluşur?


Aritmi erişkin yaşlarda hayatın bir bölümünde her yüz kişiden (3-4) ünde görülen atriyal fibrilasyon diye adlandırılan ritim bozukluğu ortaya çıkabiliyor. Atriyal fibrilasyon kalbin dakikada kulakçık atma hızı (300) bazende (600) vuruma çıkmasına neden olan atriyal fibrilasyon uzun süre tedavi edilmediği taktirde kalpte büyüme ve ya kalp yetmezliği ortaya çıkabilir. Atriyal fibrilasyon kulakçıkların normal olmayan bir şekilde kasılmasına sebep olan oldukça fazla görülen kalp ritmi bozukluğudur. Çok korkulan yan etkileri kalp içinde pıhtı olmasına zemin hazırladığı ve bu pıhtıların yerinden ayrılıp vücudun değişik yerlerine genellikle de beyine gidip ciddi felç ya da ölüm riski gibi sorunlara sebep olmasıdır. Türkiyede atriyal fibrilasyon ritim bozukuğu görülme oranı yüzde (2) olduğu tahmin ediliyor.

Araştırmalara göre (80) yaşın üstündeki her (10) kişiden birinde atriyal fibrilasyon ritim sorunu olduğu görülmektedir. Ya da hiç bir kalp rahatsızlığı olmayan gençlerde de bu hastalık görülebiliyor. Ve genel atriyal fibrilasyon ritim bozukluğu hastalarının yüzde yirmisini bu yaş guruplarının oluşturduğu gözlemlenmiştir.

Ayrıca aritmiyi oluşturan diğer etkenler de, aileden geçiş genetik faktörler, kalp ameliyatlarından sonraki durumlar, tiroit hormonlarıyla alakalı ilçların yanlış ve bilinçsiz kullanımı, çok fazla potasyum alımı, hiper tansiyon, şeker hastalığı, hipertiroid, hipotiroid, kansızlık, aşırı kilo problemi gibi bir takım rahatsızlıklar da ritim bozukluğuna sebeb olabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp