Karakovan Bal

KARAKOVAN BAL

Karakovan balının yapılmasında dut,ıhlamur,üçgül,böğürtlen,deve dikeni ve ada çayı gibi çiçeklerin tozlarının ağaç oyuklarının içindeki kütüklerde hiçbir yapay madde kullanılmadan üretilen doğal ve aynı zamanda özel bazı hastalıklara deva olan bir bal türüdür.

Normal fenni kovanlar aracılığı ile de yapılan ve çerçeveye kasnak şeklinde yapılarak da ve buna bal mumu takılmadan yapılan bal da karakovan balı olarak adlandırabiliriz. Aroması ve yoğunluğu nedeniyle son derece kaliteli bir baldır. Ülkemizin yüksek bölgelerinde olması hem çiçek çeşidi bakımında zenginliğini gösterir hem de karakovan balının yüksek yerde olması doğallığı nedeni ile kalitesini artırmaktadır.

Karakovan balı üretimi ülkemizde neredeyse yok olma düzeyine gelmektedir. Karakovan balı zor ve zahmetli olduğu için herkes bu işin içine girmek istememektedir. Koloni başına üretim az olduğundan ve ticari olarak karlı bir iş olmadığından bütün arıcılar bu iş ile meşgul olmamaktadırlar.

Karakovan balı olarak adlandırılan bu bal %100 doğaldır. Özellikle iyileştirici ve antiseptik (mikroplara karşı koruması) olmasıyla bilinmektedir. Ayrıca yanık tedavisinde, ülser, boğaz ve göz enfeksiyonlarında çok etkili bir üründür. Bu şekilde ürettiğimiz ürünleri arılardan alabilmek için; Karakovandan bal alınabilmesi için kovana tütsü vermek gereklidir. Bu tütsü tamamen doğal olup talaş, yada mısır koçanının yakılmasıyla oluşur. Kovana verilen bu tütsü arılara ve bala herhangi bir zarar vermez. Sadece rahat bal almak için arının dışarıya çıkmasını sağlar. Karakovan imal edilirken , iç kısmının tam ortasına kovanı ikiye ayıran bir tahta çıta yerleştirilir. Bal sağımı yapılırken arka kapak açılıp sadece ortadaki çıtaya gelene kadar bal alınır. Çıtaya geldikten sonra kalan ballar bütün bir kış boyu arıların yemesi için bırakılmaktadır.

Hakiki bala da üretim aşamasında herhangi bir müdahaleye maruz kalmadan üretildiği ve altı ay kapalı kalıp toplu iğne başı kadar bir aydınlık görmediği için kapalı kovan balı yani KARAKOVAN BALI denir. Karadeniz yaylalarının nektarı oldukça yüksek 1200‘e yakın çiçeğinden karakovan balını toplayan, özel yetiştirilmiş Kafkas Arılarıdır. Kafkas arıları; hortumları uzun olduğundan çiçekteki tüm balı ve tüm nektarı alır. Karakovan Balı‘nın ortasında balmumu yoktur. Tamamıyle natureldir. Peteği olduğu gibi yenir. İnsan eli değmeden arı kendi isteğine göre hazırlamıştır. Şeker hastalarının dahi yiyebilecekleri; Katışıksız, %100 saf, glikoz içermeyen, naturel, özel, her derde deva doğa harikası hakiki Karakovan balıdır. Ticari Glikoz oranı % 0‘dır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp