karaciğer kanseri ve türleri

Karaciğer Kanseri Evreleri: Karaciğer kanserleri sıklıkla karında şişkinlik, karnın sağ üst kısmında sırta vuran ağrı, kilo kaybı, iştahsızlık, ateş ve ciltte sararma, idrar renginde koyulaşma gibi sarılık bulguları ile ortaya çıkar.

Bu yakınma ve bulguların hiç birisi karaciğer kanserine özgün değildir. Bu nedenle, benzer yakınmaları olan kişilerin doktora başvurması gerekmektedir.

Örneğin; herhangi bir nedenle karaciğerimizin bir bölgesi hasara uğradığında sağlam olan karaciğer hücrelerine çoğalma sinyali verilir ve hücreler çoğalarak hasarlı bölge onarılmaya başlanır. Hasarlı bölgede eksilen hücrelerin yerine konulması işlemi tamamlandığında karaciğerin mimari bütünlüğü sağlanır ve hücrelerin çoğalması da durdurulur.

Kanser hücrelerinde ise bunun aksine çoğalma için dışarıdan bir uyarıya gereksinim duymaz ve kendiliğinden çoğalmaya başlar (otonomi). Yine normal hücrelerdekinin aksine kanser hücrelerinde hücre döngüsünü denetleyen mekanizmalar daha gevşek olup, çoğalmayı durduracak bir mekanizma da mevcut değildir. Hücre döngüsünün kontrolünde rol oynayan mekanizmaların aydınlatılmasını sağlayan araştırmaları, Leland Hartwell, Timothy Hunt ve Paul Nurse‘e, 2001 Nobel Tıp/Fizyoloji ödülünü kazandırmıştır.

Karaciğer Kanseri Başlangıç Evresi

Kanser türünde özgün bir belirti yoktur.Bu nedenle kanser tanısı koyulduğu zaman genellikle büyük boyutlara ulaşmış durumdadır.Bu safhada görülen belirtiler ise iştahsızlık,kilo kaybı,çabuk yorulma, halsizlik,bitkinlik,sarılık,karında sıvı toplanması gibi belirtiler görülür.Kanserin zemininde genellikle kronik karaciğer rahatsızlığı bulunduğu için ve bu hastalıklar benzer belirtiler verdiği için olay karıştırılmaktadır.

Karaciğer kanserinde erken tanı için bu konuda deneyimli doktorun şüpheciliği önemlidir.Özellikle risk altında olan bir hasta iseniz doktorunuz bunu bilmeli ve sizi bu konu da uyarmalıdır.Belli aralıklarla tetkik ve görüntülemeleri yaptırmanız konusunda sizi bilgilendirmelidir.Karaciğer kanserinin saptanması görüntülemelerle yapılmaktadır.Bilgisayarlı tomografi,mr çekilerek tanı koyulmaktadır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp