Karaciğer Hastalıklarının Belirtileri

Karaciğer Hastalıklarının Belirtileri

Karaciğer hastalıklarının belirtileri hakkındaki bilgileri bu makalede bulabilirsiniz.



Karaciğer Hastalıkları


Karaciğer vücudumuzun filtresidir. Yaşamamız için gerekli olan pek çok kimyasal olayın gerçekleştiği karaciğerde günde yaklaşık 1 litre yani 4 su bardağı safra salgılanıyor. Bunun dışında yağ, protein ve şeker metabolizması düzenleniyor, vücudun ısısı ayarlanıyor, vücudun ihtiyacı olan su ve vitaminleri oluşturuluyor, yağ, protein, şeker ve kan yapımı için gerekli olan maddeleri depolanıyor. Karaciğer vücudun ihtiyacı olan kan miktarını da ayarlıyor. Karaciğer ayrıca hormonların görevleri üzerinde de etkili. Ancak onu yanlış yaşam ve beslenme tarzıyla genelde çok fazla zorluyor ve yoruyoruz. Bu nedenle de diyaframın hemen altında, sağ tarafta, yaklaşık 2 kilo ağırlığındaki bu yumuşak organda geri dönüşü olmayan siroz ya da karaciğer yetmezliği gibi ciddi hastalıklar ortaya çıkabiliyor.

* Karaciğer şişmesi


Karaciğer hücrelerinin şişip safra yollarını tıkaması, karaciğerin şişmesine yol açar. Bu hastalığa “hepatit sarılık” da deniyor. Bu hastalığa yakalanan kişilerin bütün dokuları hatta gözlerinin akı bile sarı bir renk alır. İdrar koyulaşır, deride ise kaşını görülebilir.

* Karaciğer yetersizliği


Karaciğer işlevini yerine getiremediğinde “karaciğer yetmezliğinden” söz ediliyor. Bu hastalığın belirtileri arasında ise bağırsaklarda gaz, karın şişliği, sağ böğürde ağrı, burun kızarması, solgun renk, yüz ve elde çil gibi lekeler, paslı dil, ağızda acılık, mide bulantısı, kabızlık, çarpıntı, el ve ayak şişleri, görme ve işitmede azalma yer alıyor. Bu hastalar çok fazla idrara çıkar. İdrar rengi ise sabahları koyu olur. Uzmanlar bu hastaların çikolata, baharatlı yiyecekler turşu, kızartma ve yağlı gıdalardan uzak durmalarını öneriyor.

* Hepatit A


Halk arasında “sarılık” olarak bilinen Hepatit A çok bulaşıcı bir hastalık. Karaciğerin iltihaplanması sonucu ortaya çıkan Hepatit A, bu hastalığı taşıyan bir kişiyle gıda ya da su paylaşımıyla bulaşabilir. Risk faktörleri arasında cinsel ilişki, kan ya da idrar teması da var. Ayrıca hastalık, kanalizasyon sularının toprağa ve suya karıştığı bölgelerde yetişen sebze-meyve tüketimiyle de insanlara bulaşır. Hepatit A‘ya yakalanmamak için sebze-meyveleri iyi yıkamak ve temiz su içmek dolayısıyla çok önemli. Hastaların büyük bir çoğunluğu iyileşir ancak hastalık ağır geçer.

Belirtiler:


* Bulantı, kusma, ishal
* İştahsızlık
* Mide - bağırsak şikayetleri
* Karın üst bölgesinde ağrı
* Yorgunluk, halsizik
* Yüksek ateş (38 derece)
* Eklem ağrıları
* Göz akı ve cildin sararması
* Koyu idrar
* Açık renk dışkı

* Hepatit B


Hepatit-B virüsü karaciğere yerleşerek iltihaba yol açar ve karaciğer hücrelerine zarar verir. Ayrıca metabolik hastalıklar, karaciğerdeki kan dolaşımını bozan ilaçlar, bazı bakteriler, parazitler ve bazı enfeksiyonlar da Hepatit B‘ye yol açabiliyor. Hepatit B virüsüne yakalanmış insanların sayısı dünyada olduğu gibi Türkiye‘de de çok yaygın. Dünyada her yıl 50 milyon kişi bu virüse yakalanıyor. Bugün dünyada yaklaşık 2 milyar insan Hepatit B virüsüyle yaşıyor. Her yıl Hepatit B virüsüne bağlı olarak 2 milyon insanın öldüğünü biliyor muydunuz? Türkiye‘de ise her yıl 200 bin kişi bu virüse yakalanıyor. Virüs kan yoluyla, cinsel yolla ve hamilelik sırasında anneden bebeğe bulaşıyor.

Belirtiler:


* Kırıklık
* Yorgunluk
* Hafif ateş
* Mide bulantısı
* Karın ağrısı
* Eklem ve kas ağrıları
* Sarılık

* Hepatit C


Hepatit C virüsü zamanla karaciğerde hasar oluşturarak karaciğer sirozuna yol açar. Bu virüs ise kan yolu ve cinsel ilişkiyle bulaşır. Uzmanlar bu nedenle özelikle adet döneminde cinsel ilişkide bulunmamayı öneriyor. Ayrıca aynı iğneyi iki kişinin kullanması, aynı tıraş bıçağını ya da diş fırçasını paylaşmak da bunlara kan bulaşmış olabileceğinden riskli. Hepatit C mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalık. Aksi taktirde virüs, siroz ve karaciğer kanserine yol açarak ölüme neden olabilir. Hepatit C virüsü karaciğer dışında deri, böbrek, tükürük bezleri, göz ve romatizmal sorunlara da yol açabiliyor.

Belirtiler:


* Bulantı
* Ateş
* Zaman zaman görülen sarılık
* Kusma
* Halsizlik

* Siroz

Siroz kronik bir karaciğer hastalığıdır. Siroz, geri dönüşü olmayan ve karaciğer hücrelerini zamanla öldüren ve karaciğer yetmezliğine yol açan bir hastalık. Bu hastalığın ise çeşitli nedenleri var. Kalıtsal yatkınlığın dışında hepatit ve aşırı alkol tüketimi siroza yol açıyor. Ayrıca karaciğerde demir birikmesi veya kalp yetmezliği de siroza neden olabiliyor.

Belirtiler:


* Sert karaciğer
* Çoğunlukla dalak büyümesi
* Sarılık
* Kızarmış el ve yanaklar
* Zayıflamış bacaklar
* Karında su birikmesi

Karaciğer hastalıklarının ortak belirtiler:


* Hasta, sağ böğürde ağrı
* Bağırsaklarda gaz
* Karnın şişmesi
* Cilt rengi ve bazen de göz akında sararma
* Yüz ve ellerde çil gibi lekeler
* Hazımsızlık
* Sabahları dilde pas ve ağızda acılık hissi
* Nefes kokusu
* Sabah saatlerinde ensede ağrı
* Çarpıntı
* İştahsızlık
* Sabahları idrarın sarı ve koyu olması. Sık sık idrara çıkma.
* Kas ağrısı
* El ve ayaklarda şişlik
* Uykusuzluk
* Görme ve işitmede zayıflama

NOT: Hastalık belirtileri her hastada farklı olabilir. Ayrıca hastalarda yukarıda sayılan belirtilerin hepsi de görülmeyebilir. Her hasta hastalığını farklı yaşar. Şikayetiniz varsa bir doktora danışmanızda yarar var.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp