Karaciğer Ameliyatı

Karaciğer Ameliyatı: Karaciğer Nakli ile ilgili Bazı Gerçekler

İleri evre sirozda tek küratif tedavidir.
Kan grubu uyumu olan bir yakınından ya da beyin ölümü gerçekleşen bir kişinin organlarının bağışlanması ile yapılabilir.
Zamanında yapılır ise %80'nin üzerinde başarı imkanı vardır.
Nakil sonrası hasta tamamen normal yaşamına dönebilir.
Kimlerin Karaciğer Nakline İhtiyacı Vardır?

Uluslar arası kılavuzlar uyarınca, karaciğer sirozu olan ve ömrünün bir yıldan daha az kaldığı tahmin edilen her hasta nakil için değerlendirilmelidir. Karaciğer hastalığının şiddeti A ile C arasında derecelendirilir. Genellikle tüm C ve birçok B evresi hastaları nakil için uygun adaylardır.

Aşağıda listelenen karaciğer yetmezliği semptomlarından herhangi birini sergileyen bir hasta mutlaka uzman görüşü almalıdır. Böylelikle, karaciğer uzmanları nakil veya ilaç tedavisi arasından hangisinin onlar için uygun olduğunu belirleyebilir. Her durumda, hastanın nakil sırasında durumu ne kadar iyiyse, cerrahi o kadar iyi sonuç verir. Operasyon sırasında yoğun bakım da, hastalığı kritik olan, yanlış beslenmiş, aktif enfeksiyon veya böbrek bozukluğu gibi diğer organ hasarına sahip hastalarda nakil sonuçları olumsuzdur. Dolayısıyla, doğru zamanda yapılan nakil iyi sonuçlar elde etmede temeldir. Uygun bir donör karaciğeri ile makul durumda olan bir hastaya yapılan, vakitli bir nakil ameliyatı yaklaşık %80 başarı oranıyla sonuçlanır.

Birçok durumda, yukarıda sunulan nedenler başlangıçta genellikle tedavi edilebilen Hepatit ile sonuçlanır. Bununla birlikte, sorun yaratan etmen zamanında giderilmez veya tedavi edilmezse, siroz ortaya çıkar ve hastalığın seyrini değiştirmek için genellikle çok geç kalınmış olunur.

Siroz kaynaklı karaciğer yetmezliği semptomları

Siyah dışkı
Kan kusma
Karında sıvı birikimi (asit)
Sersemlik ve zihin bulanıklığı
Küçük yaralardan aşırı kanama
Sarılık
Böbrek disfonksiyonu
Aşırı yorgunluk
Düşük hemoglobin ve diğer kan sayımları
Nakil öncesi değerlendirme (Karaciğer Nakli Değerlendirmesi)
Karaciğer uzmanı, son evre karaciğer hastalığı tanısı koyduğunda genellikle bu değerlendirmeyi önerir. Alıcı değerlendirmesi üç fazda yapılır ve genellikle hastanede 5-7 gün sürer.

Kesin tanının konması, karaciğer hastalığının şiddeti ve naklin aciliyetinin belirlenmesi.
Hastanın nakil için uygunluğunun tayin edilmesi. Kalp, akciğerler, böbrekler, kan sayımları gibi diğer sistemler test edilir ve enfeksiyon varlığı ortadan kaldırılır. Daha sonra karaciğer uzmanı, hastanın durumuna ve karaciğer hastalığının nedeni ve şiddetine bağlı olarak ameliyatın ne derece başarılı olacağına karar verir.

Son aşama, hastanın psikolojik ve zihinsel olarak hazırlanmasını gerektirir. Hasta ve ailesi prosedür, hastanede kalma, cerrahiden sonraki muhtemel seyir, izlem ve hastalık sonrası bakım ile ilgili olarak bilgilendirilir.

Değerlendirmeden sonra, hasta kadavradan nakil için bekleme listesine alınır veya istekli ve kan grubu eşleşen bir akraba varsa, kişi bağış için değerlendirilir ve nakil planlanır.

Kadavradan nakil için bekleme listesine alınan hasta, uygun karaciğer bulunana kadar nakil ekibi tarafından izlenir. Hastanın durumu bozulma belirtileri sergilerse, genellikle ailenin canlı karaciğer bağışını değerlendirmesini öneririz.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp