Kaplıcalar Türkiye

Kaplıcalar Türkiye

Türkiye'nin Termal Kaplıcaları

Türkiye topraklarında çok sayıda fay hattı bulundurduğundan hemen hemen her ilde kaplıca bulunmaktadır. Aşağıdaki makalede ülkemizdeki kaplıca durumu, bu kaplıcaların insan sağlığına yararları, şifalı sular ve terapisi hakkında detaylı bilgiler içeren makalemize aşağıdan ulaşabilirsiniz.


Türkiye'de Kaplıcalar ve İçmeler


1. Afyon-gazlıgöl Termal Turizm Merkezi

Afyon-Eskişehir karayolu ve demiryolu güzergahları üzerinde olup Afyon‘a 22 km. mesafede. Suyun sıcaklığı: 40-71 derece. Romatizmal, kalp ve dolaşım sistemi, böbrek ve idrar yolları, karaciğer-safrakesesi, sindirim sistemi, metabolizma bozuklukları, kemik ve kireçlenme ve cilt hastalıklarına karşı iyi geldiği belirtiliyor.

2. Afyon-ömer Ve Gecek Termal Turizm Merkezi

Afyon-Kütahya karayolu üzerinde bulunan merkezin Afyon‘a uzaklığı 15 km. Suyun sıcaklığı 51-98 derece. Romatizmal, deri, kalp ve kan dolaşımı, sindirim, eklem ve kireçlenme, karaciğer, safrakesesi, beslenme bozukluğu, sinirsel ve kadın hastalıklarını tedavi amacıyla tercih ediliyor.

3. Afyon-sandıklı-hüdai Termal Turizm Merkezi

Ege Bölgesinde yer alan merkez, Sandıklı İlçesi‘ne 7 km. ve Afyon‘a 66 km. mesafede. Suyun sıcaklığı 70 derece. Romatizmal hastalıklar, ağrılı sendromlar, kalp ve kan dolaşımı hastalıkları, eklem-kireçlenme rahatsızlığı, sinir ve kas yorgunluğu, sinirsel hastalıklar, kadın hastalıkları tedavileri için gidiliyor.

4. Ankara-kızılcahamam Termal Turizm Merkezi

Ankara‘nın Kızılcahamam İlçesi‘ndedir. Suyun sıcaklığı büyük kaplıca kaynağında 47 derecedir. İçme kürleri: Karaciğer, safra kesesi, mide, bağırsak ve metabolizma hastalıkları. Banyo kürleri: Kalp, dolaşım bozuklukları, romatizma.

5. Balıkesir-gönen Termal Turizm Merkezi

Balıkesir‘in Gönen İlçesi‘nin hemen yanında, Gönen çayı kenarındadır. Suyun ısısı 52 derecedir. İçme kürleri: Karaciğer, safra yolları, böbrek fonksiyonları. Banyo kürleri: romatizma, kırık sekelleri, ağrılı ve iltihaplı kadın hastalıkları, kalın bağırsakların ağrılı, spastik iltihapları, damar sertliği, nörolojik ve vasküler komplikasyon sekelleleri ve nekahet dönemleri.

6. Bursa-çekirge Termal Turizm Merkezi

Bursa‘nın Çekirge mevkiindedir. Suyun ısısı 47-78 derece. Banyo kürleri: Romatizmal sendromlar, hareket sisteminin diğer ağrılı hastalıkları, kronik iltihaplı ve ağrılı kadın hastalıkları, damar tıkanıkları. İçme-banyo kompoze kürleri: Karaciğer, safra yolları, hafif diabet, kriz devrelerinin dışında gut hastalığı, kanda fazla miktarda yağ birikintileri görülen şişmanlıklar.

7. Bursa-inegöl Oylat Termal Turizm Merkezi

Bursa‘nın İnegöl İlçesi‘nin 27 km. güneyindedir. Suyun ısısı 40 derecedir. Şişmanlıkta etkili olduğu belirtiliyor.

8. Çanakkale-ezine-kestanbol Termal Turizm Merkezi

Çanakkale‘nin Ezine İlçesi‘ne 15 km. Marmara Denizi‘ne ise 2 km. uzaklıktadır. Suyun ısısı ana kaynakta 67 derece, çamur suyunda 68 derecedir. Banyo, çamur banyosu, inhalasyon, serpinti kürleri ile ltihaplı kadın hastalıkları, romatizma, siyatik, kireçlenme, bazı kemik tüberkülozlarında etkili olduğu belirtiliyor.

9. Denizli-pamukkale Termal Turizm Merkezi

Ege Bölgesinde, Denizli ilinin 20 km. kuzeyinde, tarihi Hierapolis harabelerinin yanındadır. Suyun Isısı: 33-35,5 derece. İçme kürleri: Sindirim sistemi, özellikle mide, bağırsak, karaciğer, safra yolları fonksiyon bozuklukları, safra kesesi ve safra yollarının kronik iltihapları, taşları, şişmanlık, diyabet, gut. Banyo kürleri: Dolaşım sistemine ait hastalıklar, kalp, beyin ve atar damarlardaki iskemik sendromlar, damar sertliği, tansiyon değişimi, bronşiyal astım vakaları.

10. Eskişehir-sarıcakaya-sakar Termal Turizm Merkezi

Eskişehir‘in Sarıcakaya İlçesi‘nde olup Eskişehir‘e 33 km. uzaklıktadır. Suyun Isısı: 35 derece. Diyabet, şişmanlık, gut gibi hastalıklarda kanda birikmiş unsurları, bu arada şeker ve yağları temizlediği, asit ürik fazlalığının idrarla atılmasını sağladığı, böbrek taşlarının büyümesine engel olduğu ileri sürülüyor.

11. Izmir Balçova Termal Turizm Merkezi (agamemnon Termal Tesisleri)

İzmir Adnan Menderes Havalimanına 25 km., kent merkezine ise 8 km. uzaklıktadır. Kaplıcaların bulunduğu sırtlara kurulan bir teleferik ile çıkılan Balçova tepelerinin hem çam ormanları ile kaplı olması hem de rekreatif tesislerinin bulunması çekicilik unsuru yaratmaktadır. Kaynak ve kuyu sularının sıcaklığı 45-140 derece arasında değişmektedir. Romatizmal hastalıklar, sindirim sistemi, göz hastalıkları, metabolizma bozuklukları, karaciğer-safra kesesi hastalıkları, dolaşım ve kalp hastalıkları, sinir sistemi hastalıklarına iyi geldiği ileri sürülüyor.

12. Izmir-çeşme-şifne Ilıca Ve İçmeleri

İzmir‘in Çeşme İlçesi‘nin yaklaşık 5-7 km doğusundadır. Suyun ısısı 42 derecedir. Banyo ve çamur kürlerinin romatizmal hastalıklar, kadın hastalıkları, metabolizma bozuklukları üzerinde etkili olduğu, içme kürlerinin müshil etkisi yaptığı, karaciğer, safra kesesi ve pankreasın salgı faaliyetini hızlandırdığı belirtiliyor.

13. Konya-ılgın Termal Turizm Merkezi

Konya‘ya 88 km. uzaklıktaki Ilgın İlçesi‘nde, Ilgın-Akşehir yolunun 2. kilometresinde bulunmaktadır. Suyun Isısı: 42 derece. Romatizmal sendromlar, karaciğer, safra yolları, metabolizma hastalıklarının tedavisinde yararlanılıyor.

14. Kütahya-harlek (ılıcaköy) Termal Turizm Merkezi

Kütahya-Eskişehir yolu üzerinde ve Kütahya‘ya 27 km. uzaklıktadır. Suyun Isısı: 25,2 - 43 derece. Romatizmal hastalıklar, karaciğer, safra yolları ve cilt üzerinde etkili olduğu belirtiliyor.

15. Manisa-demirci Belediyesi Hisar Kaplıcaları Ve Termal Tesisleri

Demirci çevresinde bulunan Manisa‘ya 165, Balıkesir‘e 185, Uşak‘a 145, Kütahya‘ya 180 ve İzmir‘e 200 km. mesafede bulunmaktadır. Adnan Menderes Havaalanına 200 km. mesafededir.Demirci Belediyesi Hisar Kaplıcaları Termal Tesisleri‘nin kimyasal özelliği Sodyum ve Kalsiyum içeren Bikarbonatlı - Alkalik su yapısındadır.
Demirci Belediyesi Hisar Kaplıcaları Termal Tesislerinde bulunan bu termomineral kaynak, çeşitli romatizma hastalıklarda,Metabolizma hastalıklarında ve Mide Bağırsak hastalıklarında içme türleri tarzında şifa etkinliğinin bulunduğu İstanbul Üniversitesi Tıbbi Ekoloji ve Hidro-klimatoloji Araştırma ve Uygulama merkezinin 11.05.1994 gün ve 59-94 sayılı raporuyla belgelenmiştir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp