Kansızlık Hipokrom Kansızlık

Kansızlık Hipokrom Kansızlık : Kansızlıkların büyük bölümünü oluşturur ve özellikle demir eksikliğine bağlı olarak ortaya çıkar. Kadınlarda, fizyolojik yatkınlıkları nedeniyle daha çok görülür. Hemoglobin, alyuvarlarda bulunan ve dokulara oksijen taşıyan bir proteindir. İçerdiği demir, oksijenin akciğerdeki kılcal damarlarda hemoglobine bağlanarak dokulara aktarılmasında büyük önem taşır. Vücutta demir eksikliği hemoglobin yapımını azaltır. Hemoglobinin kanda yeterince bulunmaması da kansızlığa yol açar. Alyuvarların üretimi için gerekli olan öteki maddelerle birlikte demir de uygun bileşikler halinde besinlerden alınır.

Dengeli bir beslenmeyle günde yaklaşık 50 mg demir alınır. Vücuda ise günde yaklaşık 1 mg demir yeterlidir. Bu nedenle, beslenme yeterli, bağırsaklardan emilim normal olduğu ve vücuttan aşırı demir kaybedilmediği sürece demir eksikliği sorunu büyük ölçüde ortadan kalkar. Erişkinlerde beslenme azlığı ya da dengesizliği ancak çok aşırı boyutlara ulaşırsa kemik iliğinin alyuvar yapımını aksatacak ölçüde demir eksikliğine neden olabilir. Bu durum daha çok, yalnızca inek ve keçi sütüyle beslenen bebeklerde görülür. Genellikle demir eksikliği emilimi- nin gerçekleştiği sindirim sistemindeki bozukluklardan kaynaklanır. Örneğin, gastrite ve cerrahi girişimle midenin kısmen ya da bütünüyle alındığı durumlara bağlı olarak mide salgısı eksikliği, demir emilimini güçleştirebilir. Çünkü midenin salgıladığı hidroklorik asit besinlerdeki demir III'ü demir H'ye indirgiyerek demirin bağırsak duvarı tarafından tutulmasına yardımcı olur.

Enterokolite (ince ve kalın bağırsak iltihabı) ya da pankreas yetmezliğine bağlı sürekli ishal, demirin bağırsaklardan hızla atılarak yeterince emilmesini önleyebilir. Ama emilim yetmezliğinin tek başına kansızlığa yol açması düşük bir olasılıktır. Genellikle bu duruma vücutta aşırı ölçüde artmış bir demir gereksinimi ya da kaybı eklenir. Aşırı demir kaybı yalnız kanamalara bağlıdır. Kanamalar demir eksikliğiyle birlikte alyuvar kaybına da yol açar. Bu durum kansızlık tablosunu daha da belirginleştirir. Genellikle sürekli ve dikkat çekmeyecek kadar az olan kan kaybı yavaş yavaş demir eksikliğine bağlı kansızlığa yol açar. Kan kaybı mide, onikiparmakbağırsağı ve öbür bağırsak ülserlerine, basurlara, burun kanamasına (epistaksis), sindirim sistemi ve kadın üreme organları tümörlerine, sık ve aşırı âdet kanamalarına bağlı olabilir. Kansızlığın ortaya çıkması için, günde ortalama 10 ml'den fazla kan kaybetmek gerekir.

Demir eksikliği en sık karşılaşılan kansızlık nedenlerinden biridir ve kadınlarda erkeklere göre çok daha sık görülür. Çünkü kadınlarda âdet kanamaları, hamilelik ve emzirme nedeniyle demir kaybına bağlı kansızlık daha kolay ortaya çıkabilir. Bir başka kansızlık nedeni kronik ve akut mikrobik hastalıklardır. Kansızlık hem kandaki demir oranının, hem de demirin oksijeni tutma düzeyinin azalmasından kaynaklanır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp