Kanserli hastanın değerlendirilmesinde temel ilkeler şunlardır

Kanserli hastanın değerlendirilmesinde temel ilkeler şunlardır :

1-Hastanın ağrı yakınmasına inanınız.
2-Hastadan dikkatli ve ayrıntılı anamnez alınız.
3-Hastarun psikososyal durumunu değerlendiriniz.
4-Dikkatli bir nörolojik ve fizik muayene yapınız.
5-Hastalığın evrelendirilmesini yapınız.
6-Tanı için gerekli tetkikleri isteyiniz. (Özellikle ağrının nedeni konusunda veya lezyonun kesin lokalizasyonuna bağlı daha ileri bir tedavi kararı gerektiğinde tam için tetkikler yapılmalıdır. Ağrının kaynağım ararken bile ağrı tedavisini sürdürmek yararlıdır)
7-İlk değerlendirme sırasında diğer ağrı tedavi yöntemlerini de gözden geçiriniz. (Bazı tür kanser ağrılarında, örneğin ağrılı kemik metastazlarında farına kolaojik tedaviye ek olarak lokal palyatif radyoterapinin uygulanması gibi)
8-Tedaviye başladıktan sonra ağrı kontrol düzeyini değerlendiriniz. Beklenenden daha az iyileşme sağlanabilen veya tedaviye başladıktan sonra ağrısı artan hastalarda tedavi programını yeniden değerlendiriniz.
9-Hasta için uygun ağrı ölçüm skalalarım kullanınız.

Hastanın genel durumu ve fonksiyonel durumu Karnofsky işlev durumu skalası kullanılarak ölçülmelidir. Kanserli hastalarda yapılan birçok çalışmada ağrının şiddetini etkileyen psikolojik faktörler incelenmiştir. ilerlemiş kanserli hastalarda bu faktörler ağrının şiddetini arttırır. Umutsuzluk ve ölüm tehdidi hastanın diğer yakınmalarına eklenir. Uygun tedavi saptanırken fiziksel olmayan faktörlerin bilinmesi gereklidir. Bu nedenle tüm faktörleri içeren total ağrı kavramının kullanılması uygundur. Total ağrı, fiziksel uyaranların yanı sıra psikolojik, sosyal ve ruhsal faktörleri de kapsar. Kanser ağrısının bu kompleks yapısının bilinmesi bazı hastaların dozu gittikçe arttırılan analjezik ilaçlara rağmen ağrısının neden kesilemediğinin anlaşılmasına yardımcı olur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp