Kanser Taraması

Kanser Taraması

Kanser Taraması.Kanser nedir nasıl bir hastalıktır sebepleri ve belirtileri nelerdir kanser tedavisinde hangi yöntemler kullanılır kamser için bitkisel çözüm var mıdır merak ettiklerinizi bu yazıda okuyabilirsiniz...

KETEM Nedir?


(Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi)

KETEMler "Erken teşhis hayat kurtarır!" prensibiyle yola çıkarak meme, serviks (rahimağzı) ve kolorektal kanserler ile ilgili tarama programları yürütmektedir.

2008 yılı sonu itibari ile yurdumuzun 81 ilinde toplam 84 KETEM kurulmuş, devlet hastaneleri bünyelerinde faaliyetlerine devam etmektedirler. Bu merkezlerde kanserden korunma ve tarama yöntemleri hakkında eğitim verilmiş olan doktor, hemşire, ebe, röntgen teknisyeni ve tıbbi teknologlar görevlendirilmiştir. Bu özel konuya gönül vermiş olan personelimiz, aynı zamanda kişilerarası iletişim ve sağlık eğitmenliği konularında da eğitilmiştir.
Serviks ve meme kanserleri için yürütülen taramalar çeşitli yöntemlerle (mektup, telefon..) kadınlarımızın davet edilerek gerekli muayene ve testlerin yapılması şeklinde devam etmektedir.

Tarama kapsamında yürütülen hizmetlerin tamamı ücretsizdir.

Kansersiz Yaşamın Sırları


KETEMlerin en önemli amaçları toplumda kanser konusunda farkındalık yaratmak, yüz yüze eğitimlerle kişileri korunma yöntemleri, tarama programları hakkında bilgilendirmektir.
Evet! Sağlıklı bir yaşam sürerek ileriki yıllarda kansere yakalanma riskinizi azaltabilirsiniz. Bunun için altın kuralların başlıcalarını aşağıdaki gibi sıralayabiliriz;

Sigara ve diğer tüm tütün mamullerinden uzak durmak!
Sağlıklı saklama ve pişirme kurallarına uymak ve dengeli beslenmek!
Düzenli egzersiz yapmak!
Güneşin zararlı etkilerinden korunmak!
Gereksiz ilaç kullanımından kaçınmak!
Alkolden uzak durmak!

Kanser Taraması Nedir?


Kanser taraması, kanseri, tedavisinin çok daha kolay ve etkili olabildiği erken evrelerde yakalamak için test ve muayene yapılmasıdır. Tarama yöntemleri hastalığın başlaması ile hastalığın görünür bir belirti verdiği ana kadar olan süreçte uygulanır.
Her kanser türü için etkin bir tarama yöntemi maalesef bulunmamaktadır.
Ülkemizde kanser tarama hizmetleri etkinliği tüm dünyaca kabul edilmiş yöntemlerle, etkin olduğu kanser türlerine yönelik sürdürülmektedir.

KETEMlerde yürütülen kanser tarama hizmetleri aşağıdaki gibidir:


Serviks (rahimağzı) kanseri taraması için 35 - 65 yaş aralığındaki kadınlar, 5 yılda bir kez pap smear testi (rahim ağzından sürüntü) yapılarak taranmaktadır.
Meme kanseri taraması için 50 - 69 yaş aralığındaki kadınlar iki yılda bir mamografi filmi çekilerek ve hekim tarafından muayene edilerek taranmaktadır.
Kolorektal kanser tarama programı yeni başlamakla birlikte, bu kapsamda 50 - 70 yaş arası kadın ve erkekler yılda bir gaitada (dışkı) gizli kan testi (GKK), 10 yılda bir ise kolonoskopi yapılarak taranacaktır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp