Kanser Metastaz

Kanser metastaz nedir.Kanser nedir nasıl bir hastalıktır sebepleri ve belirtileri nelerdir kanser tedavisinde hangi yöntemler kullanılır kamser için bitkisel çözüm var mıdır merak ettiklerinizi bu yazıda okuyabilirsiniz...

Habis tümörler yalnızca bulundukları doku ve organa zarar vermekle kalmazlar, yakınlarındaki organ ve dokulara da ayılabilir ve zarar verebilirler. Ayrıca kanserli hücreler bulundukları bölgelerden kan ya da lenf damarları yoluyla bedenin başka bölgelerine taşınabilir, orada yerleşebilir. İşte kanserli hücrelerin bulundukları doku dışında doğrudan ya da kan-lenf damarlarıyla başka bölgelere sıçramalarına "metastaz" (yayılma) denir.

Birkaç istisna ile çoğu kanser hücre tipi, bulunduğu tümörden dış etkiyle ya da kendiliğinden ayrılarak, lenf sistemine ya da dolaşım sistemine karışabilir (glioma ve bazal hücre karsinoma türleri metastaz yapmaz). Ayrılan kanser hücresi vücut içinde dolaşırken herhangi sağlıklı bir dokuda kendini sabitleyip, burada gelişmesine devam edebilir.

Kanser başladığı doku ya da organdan bedenin bir başka bölümüne bu şekilde sıçradığında, burada da aynı tipte anormal hücreler gelişir ve ilk tümörle aynı adı taşımaya devam eder: Örneğin eğer akciğer kanseri beyine yayılım gösterdiyse buradaki hücreler esasta akciğer kanseri hücreleridir; beyinde oluşan tümör "beyin kanseri" değil "metastatik (ya da ikincil) akciğer kanseri" olarak adlandırılır.

Metastatik kanserin oluşumu


Metastatik kanserler, gerçek kanser vakalarından sonra sıkça görülür. Tümör alındıktan sonra, ameliyatta gözden kaçan tek bir hücre düşük ihtimalle de olsa metastaz başlatabilir. Genellikle, adrenal bezlerde, karaciğerde, beyin ve kemiklerde metastatik tümörler sıkça görülür. Metastatik tümör, genellikle gerçek tümöre bağlı olarak belli bir organ/organ grubunda ortaya çıkar. Örneğin, prostat kanseri genellikle kemiklere metastaz yaparken; gırtlak kanseri kadınlarda yumurtalık kanserine dönüşebilir. Bu durum ilk defa Stephen Paget tarafından 1889'da bulunmuş ve "Seed and Soil" teorisi adını almıştır.

Bu teorinin temelinde, kanser hücresinin dolaşım sistemi içinde uzun süre sağ kalamaması ve ancak ilk oluştuğu dokuya benzer bir dokuda çoğalabilmesi yatar. Örnek olarak, süt yapımı ile görevli göğüsteki hücrelerin görevleri dolayısıyla zarları üzerinde oldukça fazla sayıda kalsiyum pompası bulunur. Eş görevli kemik hücrelerinde de bu pompalar, kemiğe kalsiyum iyonları depolar. Bu bağlamda kansere dönüşen bir göğüsteki salgı hücresi, kendisine en uygun ortama, yani kemiklere, metastaz yapar.

Kanser hücrelerinin bağlı olduğu tümörden ayrılması bir bakıma moleküler bir "zincirlerini koparma" reaksiyonudur. Tüm sağlıklı ve kansere dönüşmüş hücreler birbirine hücre-dışı ağı proteinleri (extracellular matrix -ECM-) ile sıkıca bağlıdır. Metastatik hücreler bu bağı bir şekilde kırarak ayrılmayı başarırlar.

Metastatik hücreler diğer gerçek kanserler gibi, gelişirken kendi altyapılarını hazırlarlar. Bu bağlamda, tümör etrafında kan damarları oluşumunu başlatarak büyüme için gerekli besini sağlarlar. Bu damar oluşturma işlemi angiyojen (angiogenesis) olarak adlandırılır. Kanser araştırmalarında bu kavram üzerinde oldukça yoğun çalışmalar bulunmaktadır. Angiyojen indirgeme (angiogenesis inhibition) adı verilen teknikte, bu damar oluşumu engellenerek, tümörün besinsiz kalması amaçlanmaktadır.

Bazı vakalarda, metastatik kanser tespit edilse bile, bunun kaynağı olan birincil tümör bulunmayabilir. Bu durum "bilinmeye birincil tümör" (unknown primary tumor -UPT-) olarak adlandırılır ve tüm kanser vakalarının yaklaşık %3'ünde görülür. Basit gözlemler ile birincil kanser tespit edilemezse (kanlı kusma-akciğer, kanlı idrar-muhtemelen idrar torbası) gelişmiş görüntüleme teknikleri de bir sonuç vermeyebilir. Bazı durumlarda da birincil tümör metastatik kanserden sonra tespit edilebilir. Immunohistokimya biliminin metastaz tanımlamada büyük katkısı olsa da bu konudaki yardımı oldukça kısıtlıdır. Çok nadir vakalarda, metastatik tümörün kaynağı birincil tümör, hasta öldükten sonra bile bulunmayabilir.

Metastatik kanserin tedavisi

Metastatik kanser tedavisi, normal kanser tedavilerinde çok farklı değildir. Tedavi için, kemoterapi, radyo cerrahi, radyasyon terapisi, hormon terapisi, cerrahi, lazer-immunoterapi kullanılır. Uygulanacak teknik, metastatik kanserin büyüklüğüne, birincil tümöre, metastazın yerine, hastanın yaşına ve sağlık durumuna göre seçilir. Bu teknikler %100 tedavi sağlamaktan ziyade, var olan kanserin gelişmesini/yayılmasını önler.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp