Kanama (Hemoraji)

Kanama (hemoraji) damarlardan ekstravasküler boşluğa kan çıkmasıdır. Yukarıda tamamlandığı gibi kapiller kanama kronik konjesyon durumlarında oluşabilir. Hemorajikdiatezler olarak adlandınlan çok değişik klinik bozukluk durumlarında (genellikle önemsiz hasar ile)kanama eğiliminde artış olur. Büyük arter veya venrüptürü şiddetli kanamaya yol açar ve hemen her zaman travma, ateroskleroz veya damar duvarımn inflamatuar veya neoplastik yıkımına bağlıdır.

• Kanama vücut dışına olabilir veya bir doku içine sınırlı olabilir. biriktiğinde hematom olarak isimlendirilir. Hematomlar nispeten önemsiz olabilirler(örneğin ezikte) veya ölüme neden olabilecek kadar büyük olabilirler (örneğin disekan aort anevrizmasına bağlı yaygın bir retroperitoneal hematom, • Deri, müköz membranlar veya serozal yüzeydeki küçük (1-2 mm) kanamalar peteşi olarak adlandınlır.

Tipik olarak lokal intravaskülerbasınç artışı, düşük trombosit sayısı (trombositopeni),defektif trombosit fonksiyonu ve pıhtılaşma faktörüeksiklikleri ile birliktedir.

• Biraz daha büyük (3-5 mm) kanamalar purpuraolarak adlandınlır ve peteşi nedeni olan bir çok bozukluktaoluşur, ek olarak purpura travma, vaskülerinflamasyon (vaskülit) veya vasküler frajilite artışıile de oluşabilir.

• Daha büyük (1-2 cm) subkutaneöz kanamalar(ezik, çürük) ekime; olarak adlandınlır. Bu lokal kanamalardaki eritrositler makrofajlar tarafından fagosite edilir ve yıkılırlar; hemoglobin (kırmızı mavi renk) enzimatik olarak bilirubine (mavi-yeşil renk) ve daha sonra hemosiderine (altın sansı-kahverengi) çevrilir, bunlar hematomdaki karakteristik renk değişimini yansıtır.

• Bir veya birden fazla vücut boşluğunda büyükmiktarlarda kan birikimine hemotoraks, hemoperikardiyum,hemoperitoenum veya hemartro; (eklemlerde)adı verilir. Yaygın kanamalı hastalardayoğun eritrosit kaybı, yıkılması ve biluribinde sistemikartışa bağlı olarak sarılık gelişebilir. Kanamanın klinik önemi kan kaybının miktarı ve hızınabağlıdır. Kan hacminin %20'sine kadar olan hızlıkan kaybı veya daha büyük miktardaki daha yavaş kayıplarsağlıklı erişkinlerde sadece küçük bir etki oluşturabilirken daha büyük kayıplar hemorajik (hipovolemik)şoka neden olabilir (daha sonra bahsedilecektir). Kanamanınyeri de önemlidir; subkutan dokuda önemsiz olanbir kanama beyinde gerçekleştiğinde ölüme yol açabilir. Son olarak, kronik veya tekrarlayıcı dışarıyakan kaybı (örneğin, peptik ülser veya menstrüel kanama)net bir demir kaybına neden olur, sık olarak demireksikliği anemisi ile sonlanır. Bunun aksine, eritrositlervücut kaviteleri veya dokulara kanadığında demir hemoglobinsentezi için yeniden kullanılabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp