Kan ve Dolaşım Sistemi

Kan ve Dolaşım Sistemi

Vücudumuzu meydana getiren bütün doku hücrelerinin yaşamaları ve görevlerini yerine getirmeleri için "kana ihtiyaçları vardır. Kan, bizim "hayat suyumuzdur. Hayat suyumuzun bütün vücut hücrelerine ulaştırılması görevini yürüten "kalp'tir.Kalp, bir taraftan kendisine bağlı "atardamarlar" vasıtasıyla vücuda temiz kan pompalarken; diğer taraftan yine kendisine bağlı "toplardamarlar" vasıtasıyla kirlenmiş olan kanı emmektedir. Emdiği kirli kanı akciğerlere göndererek tekrar temizlenmesini sağlar.

Atar ve toplardamarlar vücudun bütün hücrelerine nüfuz edecek incelikte olmadıklarından bunlara bağlı çok ince "kılcal damarlar" vardır. Bu kılcal damarlar vasıtasıyla bütün dokuların içine girerek hücreleri beslerler.

Kalp ile akciğerler arasında meydana gelen ve kanın temizlenerek oksijenle yüklenmesine sağlayan dolaşıma "küçük kan dolaşımı" diyoruz. Akciğerlerden dönen temiz kanın bütün vücuda dağıtılmasını ve kirlenen kanın geri emilmesini sağlayan dolaşıma ise; "büyük kan dolaşım!" adını veriyoruz.

Kalp, bu iki dolaşım faaliyetini her biri emme-basma tulumba gibi çalışan, özel kaslardan yapılmış dört adet torbacıkla gerçekleştirmektedir. Üstteki iki torbaya "kulakçık", alttaki iki torbaya da "karıncık" adı verilmektedir. Kulakçık ve karıncıklar, emme; basma işini gerçekleştirecek tek yönlü kapaklar (supaplar) la donatılmışlardır.

Büyük Dolaşımda: Kan, sol karıncıktan "aort" adı verilen büyük ana atardamarla çıkar, kollara ayrılarak bütün vücuda dağılır. Kirli kan, üst ve alt toplardamar vasıtasıyla emilerek sağ kulakçığa döner.

Küçük Dolaşımda. Sağ kulakçığa gelmiş olan kirli kan, sağ karıncığa geçer. Sağ karıncık tarafından akciğer atardamarı vasıtasıyla "Akciğerler" e pompalanır. Burada temizlenen ve oksijen yüklenmiş olan kan, akciğer toplardamarıyla sol karıncığa emilir. Büyük dolaşımda anlatıldığı gibi, buradan da vücuda pompalanır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp