Kan Hastalıklarında İlk İncelemeler

Kan Hastalıklarında İlk İncelemeler :

Ulusal tarama programları çerçevesinde thalasemileri belirlemek ve teşhis edebilmek için adım adım tanısal stratejiler geliştirilmiştir. Thalasemi tanısı için bir diğer başlangıç noktası rutin tam kan sayımı incelemesinde anemi, mikrositoz ve hipokrominin çeşitli kombinasyonlarını belirlemek olabilir. Thalasemi taşıyıcıları demir eksikliği gelişmesi için en az diğer bireyler kadar risk taşıdıklarından dolayı ve demir eksikliği elektroforez sonuçlarının normal görünmesine yol açabileceğinden maliyet artışını göze alarak demir durumu da değerlendirilmelidir.

A. Thalasemi Minor ve Demir Eksikliği Anemisi

Bazı basit hematolojik değerler thalasemi minör ile demir eksikliği anemisi arasında ayırıcı tanı yapmayı kolaylaştırabilir. Bunlardan ilki aneminin şiddetine nazaran mikrositozun derinliğidir. Bir kural olarak thalasemi taşıyıcılarında hafif anemi varken ya da hemoglobin düzeyi normal iken belirgin mikrasitoz (MCV < 75 fL) vardır. Ayrıca, eritrositlerin eşit düzeyde mikrasiter olmalarına bağlı olarak RDW düzeyi normalidir. Demir eksikliği anemisinde belirgin mikrasitoz hemoglobin düzeyi bir süre < 10-11 gidl düzeyinde kalmadan gelişmez. Bu durumun tek istisnası polistemia vera hastalarıdır. Bunlarda demir eksikliğine bağlı gelişen belirgin mikrasitoz otonom olarak artmış eritrosit üretimi nedeniyle normal ya da artmış hematokrit/hemoglobin düzeyleriyle birliktedir. Ayrıca, demir eksikliği olan hastalarda normositer ve mikrositer hücrelerin bir arada bulunmalarına bağlı olarak RDW düzeyi genellikle artmıştır. Periferik yaymanın incelenmesi bazı ek bilgiler daha sağlayabilir. Thalasemi hastalarında mikrositoz-hipokrorni bütün eritrositlerde mevcuttur. Hedef hücreleri sıkça izlenirler. Demir eksikliğinde ise yukarıda belirtildiği gibi normal ve küçük eritrositler bir arada mevcuttur (anizositoz). Hiokromi homojen değildir. Hedef hücreleri sık değildir. Kalem hücresi olarak adlandırılan bir çeşit eliptosit bu hastalarda sıkça izlenir.

B.Kombinasyon Anemileri

Thalaseminin sık izlendiği populasyonlarda demir eksikliği de sık olduğundan kombinasyon anemileri izlenmesi mümkündür. Hematokrit düzeyi < %35, MCV < 70 fL ve RDW yüksek olan bir hastada periferik yaymada anizositoz, poikilositoz ve hedef hücreleri izlenirse demir eksikliği ve thalasemi taşıyıcılığının bir arada olabileceği akla gelmelidir. Vitamin eksikliği, karaciğer hastalığı gibi thalasemik hastalarda bulunması olanak dahilinde olan ek bozuklukların da tabloya eşlik etmesi durumu daha da komplike yapabilir. Bu durumda aneminin şiddeti, MCV, RDW ve periferik yayma bulguları değişebilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp