Kan Hastalıkları Nötrofiller

Kan Hastalıkları Nötrofiller :

Olgun nötrofiller (veya ganülositler) kendilerine has morfolojileri ile kolayca ayırt edilebilir. Boyanmış preparatta hücreler yuvarlaktır ve eritrositin neredeyse iki katına karşılık gelen 12-16 pm çaptadırlar. En belirgin ayırt ettirici özelliği parçalı çekirdeği olup 2 veya 3 adet arada ince bağlantılar içerir tarzdadır. Diğer bir belirgin özelliği ise sitoplazmasındaki çok sayıdaki granüllerdir. Bunlar az sayıda azurofilik yani primer granül ve çok sayıda spesifik yani sekonder granül içerir. Granül oluşumu hücre diferansiasyonu için kullanılan bir belirteçtir. Primer granüller promyelosit safaında sekonder granüller ise myelosit ve metamyelosit safasında ortaya çıkar. Hücre olgunluğa erdikçe primer granüller boyanma ve sayısal açıdan daha az belirgin hale gelirken hücre çekirdeği parçalı hale gelmeye başlar.

Nötrofillerin granüler içeriği onun fonksiyonel kapasitesinin görülebilen bir delilidir. Primer granüller diğer myeloid hücrelerden çok daha fazla miktarda myeloperoksidaz içerir. Bu da bu seri için çok önemli bir histokimyasal özelliktir çünkü nörofilik öncüller güçlü bir şekilde peroksidaz boyası ile boyanıp diğerlerinden ayrılabilir (Tablo 15-ve Renkli Resim 43). Monositlerde çok daha düşük oranda pozitifdirler. Olgun nötrofillerde lökosit alkalen fosfataz da mevcut olup çoğu inflamasyon durumunda artar. Kronik myelojenös lösemi (KML) gibi durumda azalır ve bu da ayırımda kullanılır. Lizozim (muramidaz) nötrofil ve rnonosite varken eozinofil ve bazofilde yoktur. Son olarak karbonhidrat içeren granüllerin peryodik asit-Schiff boyası veya iki esteraz boyası (naftol AS-D klorasatar ve alfanaftil asetat veya bütirat) ile boyanması nörofili monositten ayırmaya yardımcı olur (Tab15-2, Renkli Resim 44-46). Nötrofiller substar olarak naftol AS-D klorasetat (spesifik esteraz) ile güçlü boyanırken, alfa-naftil asetat veya bütirat (spesifik olmayan esteraz) ile zayıf boyanır. Monositlerde ise bunun tam tersi yani spesifik esteraz ile zayıf spesifik olmayan esteraz ile güçlü boyanma görülür.

Myelodi hücreler aynı zamanda Immünolojik belirteçlerine göre de sınıflandırılabilir. Bu belirteçler sistemi lenfoid seriyi de kapsayacak kadar geniş değildir, nötrofilleri kabaca matür immatür şeklinde sınıflandırmaya yetecek kadardır. Çok immatür hücrelerin belirteçileri CD34 iken metür hücrelerinki CD13 ve 33'dür. CD34 çok erken dönemde kaybedilirken diğer belirteçler de oldukça erken dönemde ortaya çıkar. Yine de bu belirteçler nötrofilerin olgunluk seviyesini belirlemede kullanılamaz. CDllb ve CD16 (immünoglobülinler için bFe reseptörü) gibi belirteçlerin belirgin hale gelmişse granülosit ve metamyelosit safhasındadır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp