Kan Hastalıkları Komplikasyonların Tedavisi

Kan Hastalıkları Komplikasyonların Tedavisi :

Hematolojik maligniteler arasında multipi myelom ciddi ağrı ve özürlülük ile sonuçlanan kemik üzerine yok edici etkisi ile ayrılır. Hastalıkların seyri sırasında, çoğu hastada progresif kemik yıkımı ve patolojik kırıklara sekonder şiddetli ve bazen tedavisi güç ağrılar gelişir. Bu nedenle yeterli ağrı giderilmesi hastaların bakımında çok önemli bir nokta olmalıdır. Aynı zamanda litik kemik lezyonlarının önlenmesi veya en azından durdurulması açık bir gerçeklik olarak belirtilmektedir. Bisfosfonatlar kemik yıkımının potent inhibitörleridir ve artık myelom kemik hastalığının kontrolünde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bisfosfonat pamidronat 90 mg dozunda 4 saatlik intravenöz infüzyon olarak 4 haftada bir 6 veya daha fazla siklus olarak verildiğinde, kırık insidansını azaltabilir, hiperkalsemiyi önler ve hastanın kemik ağrısını azaltır. Etki mekanizması açık değildir fakat OPG uyarımı ve RANKL aktivitesinin inhibisyonunu içerebilir. Bu, diğer RANKL ve MlP-l inhibitörlerinin terapotik ajanlar olarak kullanımı için araştırmalara yol açmıştır.

Hiperkalsemi ve akut böbrek yetmezliği genellikle tedaviyle hızlıca düzelir. Kemoterapinin etkisini göstermesi beklenirken hemodiyaliz ve plazmaferez akut olarak, geri dönüşümsüz renal hasarı önleyebilir. Düzeltilmiş serum kalsiyumu (düzeltilmiş kalsiyum düzeyi hastanın serum kalsiyumu + (normal albümin düzeyi (4 gr/dL)-ölçülen serum albümini * 0,8 mg/ dL) 12 mg/dL (3 mrnol/lt) altında olan hafif hiperkalsemili hastalar genlikle hidrasyon, steroidler ve antimyelom kemoterapi ile tedavi edilebilir. Daha ağır hiperkalsemi, 12-14 mg/dL üzeri değerler acil olarak tedavi edilmelidir. Agresif hidrasyonu (12-24 saatte 3 veya daha fazla litre %0,9 salin) ve loop diüretiği (furosemid 20-40 mg 12 saatte bir) takiben pamidronat veya kalsitonin veya her ikisi de verilmelidir.

Bisfosfonat pamidronat'ıo dozu 60-90 mg'dır. 4-24 saat içinde IV verilmelidir. Etki başlangıcı 3-4 günde maksimum etki 10 günde görülür. Etki süresi 7-30 gün sürebilir. Dirençli durumlar için tekrarlayan dozlar etkilidir. Yeni veriler pamidronatın ayrıca altta yatan hastalığın progresuyonunu yavaşlatabileceğini ve sağkalımı artırabileceğini düşündürmektedir. Kalsitonin, belki de parathormon üzerindeki etkisiyle, hızlıca kemik rezorbsiyonunu inhibe eden ve renal kalsiyum reabsorbsiyonunu azaltan bir peptid hormondur. 4 lU/kg dozunda, subkutan, 12 saatte bir verilir. Cevap yetersiz ise bir veya iki gün sonra doz 6-12 saatte bir 8 lU/kg'a artırılabilir. Taşiflaksi beklenebildiğinden kalsitonin yalnızca pamidronat etki gösterene kadar hastayı stabilleştirmek için kullanılır.

Çoğu myelom hastası, hastalık ilerledikçe semptomatik anemi geliştirir. Altta yatan mekanizma multifaktöryeldir, hem kemik iliği hasarı hem anemiye eritropoetin yanıtının relatif yetersizliğini içerir. Hemrenal yetersizlik hem lL-6 ve TNF ile ilişkili apoptoz indükleyici ligand (TRAIL) olmak üzere sitokinlerin aşırı salınımı eritropoetin yanıtını baskılar. Kemoterapiden kök hücre hasarı durumu daha da kötüleştirir. Neyse ki myelomdaki anemi farmakolojik dozlarda eritropoetine yanıt verir. Anemik hastalar rekombinant eritropoetin (Epogen) 40.000 U haftada bir SC veya darbepoetin 200 }.Lg 2 haftada bir ile hematokrit %36'nın üzerine çıkana kadar tedavi edilmelidir.

Mukokutanöz kanama, oküler (retinal kanama ve papillödem) nörolojik (baş ağrısı, sersemlik, ve somnolans) ve kardiyovasküler(yüksek debili kalp yetmezliği) bulgular ile semptomatik hiperviskozite myelom hastalarının %2-6'sında görülür, değişmez bir şekilde immünglobulin düzeyi yüksek olanlarda:>4 g/dL 19 G veya >6 g/dL IgA görülür. Bu semptom ve bulgular serum paraprotein düzeyinin plazmaferez ve kemoterapiyle azaltılmasıyla hızlıca düzelir

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp