Kan Hastalıkları Kolloid Solusyonlar

Kan Hastalıkları Kolloid Solusyonlar :

Başlıca kolloid solüsyonları %5 albumin, taze donmuş plazma, hidroksieti! nişasta solüsyonudur. Akut ciddi kanamada bu ürünler dönüşümlü olarak kullanılır. Eğer daha fazla hacimlere ihtiyaç varsa protein içeren ürünler tercih edilir.

A. Protein Solüsyonları


Albuzimol izotonik SF'de bulunan %5'lik purifiye albumin solüsyonudur. Bu solüsyonda hepatit ve HIV' e rastlanmaz. Uzun dönem oda sıcaklığında saklanabilir ve alerjik reaksiyon vermeden hızlıca infüze edilebilir. Hipovolemik hastalarda hacmin genişlemesini sağlar. Ayrıca human albumin primer onkotik protein olduğundan yeterli albumin üretilene kadar hacim genişlemesini birkaç gün sağlayabilir. Fazla miktarda verilse bile güvenilirdir. Kardiyak ve renal fonksiyonlar normal olduğu sürece hasta tuz ve su diürezi yaparak serum albumin konsantrasyonunu normalin üstüne çıkartarak tolere edebilir.

Plazma protein fraksiyonu (PPF) (Plazmanat) %5'lik albumin solüsyonuna bir alternatiftir. PPF albumin (4 gldL) ve diğer globulinlerin (1 gldL) karışımından oluşur. Protein fraksiyonu insan plazma proteinin sodium asetat çökeltisi olarak hazırlanır. Bu yüzden bu protein sodium seviyeleri 140-110 mE/L arasında değişen ve çok düşük klor seviyeleri olan izotonik ile hipotonik arasında değişen solüsyonda saklanır. Eğer hastaya büyük hacimler (2-3 L' den fazla) verilirse hastalar hiponatremi açısından takip edilmelidir. PPF'de de hepatit ve HIV virüsüne rastlanmaz ve yeterli hacim genişletilmesi sağlanır.

B. Hidroksietil Nişasta Solüsyonu (Hetastarch,Hespan)

Hidroksietil nişasta solüsyonu diğer bir alternatiftir. %6'lık olarak izotonik SF içerisinde bulunur ve damar içi hacmi genişletir. %5'lik albumin solüsyonundan ya da PPF' den daha ucuzdur ve raf ömrü dengelidir. Ancak dolaşımdan hızlıca ayrılma ve trombosit fonksiyonunu bozma gibi kullanım kısıthhkları vardır. Hidroksietil nişasta solüsyon infüzyonları 1-2 litre ile kısıtlı tutulmalıdır.

Eğer masif transfüzyon gerekiyor ise hacim genişleticiler ile birlikte eritrosit, trombosit ve TDP transfüzyonu yapılmalıdır. Laktik asidoz, ARDS ve beyin hasarına neden olan hipovolemik şok ve hipoksi başlıca endike durumlardır. Bu durumda bol miktarda eritrosit süspansiyonları ve hacim genişleticiler verilmelidir. Ayrıca elektrolit ve kolloid solüsyonlarının plazma koagülasyon faktörlerini ve trombositleri dillüe edici etkisi göz önünde bulundurulmalıdır. Hidroksietil nişastası direk olarak faktör VIII ve vWF seviyelerini düşürebilir. Kaybedilen hacim miktarı hastanın kan hacmini geçerse (5 L'den fazla) kolloid hacim genişleticiler, taze donmuş plazma, eritrosit ve trombosit süspansiyonu verilmelidir. Aksi takdirde hastanın kanaması daha da kötüleşebilir.

C. Taze Donmuş Plazma

Taze donmuş plazma (TDP) insan plazmasının dondurulmuş halidir ve tüm kanın fraksiyone parçasıdır. Her bir ünite TDP'de yaklaşık 200 mL plazma bulunur ve taze plazmada yaklaşık aynı miktarda bulunan fibrinojen, protrombin, faktör Xi, iX, VIII, X, V ve VII ihtiva eder. Plazma hacmi 3 litre olan bir hastaya verildiğinde her 1 ünite faktör seviyesini %5-7 oranında yükseltir. Masif kanayan bir hastada koagülasyon profilinde önemli bir etki yapmak için en az 4-6 ünite TDP verilmelidir. Böylece normal hemostaz için gerekli %30 veya daha fazla koagulasyon faktörü sağlanmış olur.

TDP %5 albumin solüsyonu veya PPF gibi protein içeren hacim genişleticidir. Fakat bu solüsyon diğer 2 solüsyon kadar masum değildir. TDP duyarlı hastalarda 19 E aracılı alerjik reaksiyona neden olabilir. Ayrıca büyük hacimlerde TDP verildiğinde %10 hastada yaygın ürtiker, subkutan ödem ve akut bronkospazm ile karakterize akut duyarlılık reaksiyonu riski vardır. Bazen hacim genişleticilere ihtiyaç var iken bu alerjik reaksiyon plazma hacmini azaltacak kadar ciddi olabilir. Bu yüzden TDP alan hastalar duyarlılık reaksiyonu semptom ve bulguları açısından takip edilmelidir. Bu durum hastanın kötüleşen hipotansiyonunda akılda bulundurulmalıdır.

Havuzlanmış insan plazmasının çözücü-deterjan ile işlenmesi lipid zarlı virüsleri (hepatit B, C ve HIV) inaktive eder. Fakat zarsız virüsleri (hepatit A, parvavirus B19, nv ve kan vericilerde yenilerde saptanan novel DNA virüsü) taşıması mümkündür.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp