Kan Hastalıkları Klinik Özellikleri nelerdir

Kan Hastalıkları Klinik Özellikler 1 :

MPH'ı olan bir hastanın klinik prezentasyonu, hücre yapımı ve işlevindeki anormal patemi yansıtacaktır. Hastalığın erken safhalarında, KML hastaları dolaşımda ve dokularda, matür ve immatür myelositlerin dramataik artışını gösterirler. KML hastası Splenomegali nedeniyle karında oluşan rahatsızlıktan yakınabilir. Lökositler dalakta normal kan akımını bozacak şekilde toplanır. Bu durum dalak infarktı ile sonuçlanabilir. Klinik olarak orta -ağır şiddette, derin inspirasyonla kötüleşen, sol üst kadran ağrısı ile başvurabilirler. Hastalarda genellikle peritonel bulguların eşlik ettiği veya olmadığı bir abdominal hassasiyet vardır. Bazı hastalarda dalak üzerinde solunumla duyulabilen bir sürtünme sesi olabilir. KML hastaları aneminisi kötüleşmesi veya nadiren kolay morarma, anormal kanama gibi nedenle de tıbbi yardım arayabilirler.

Myelodisplazisi (prelösemi) veya ciddi MF'i olan hastalar ciddi anemi veya pansitopeni semptomlarıyla basvurabilirler. Myelofibrotik hastalar masif splenomegali ile başvurabilir. Özellikle ciddi ekstrameduller hematopoez olan hastalarda bu durum böyledir. KML hastalarının aksine, MF'li hastalarda dalak iliak kreste kadar aşırı derecede büyüse bile genellikle dalak infarktı gözlenmez. Prelösemi ve MF hastaları trombositopeni veya trombositoz, beraberinde platelet disfonksiyonunun eşlik ettiği kanama eğiliminde artış gösterebilirler. Genellikle bu durum purpura, müköz membranıarda kanama eğilimi ve gastrointestinal kanama şeklindedir.

PNH hastaları noktumal hemoglobinürinin klasik epizodları veya bir hipoplastik anemi ya da apıastik anemiyi daha çok telkin edecek şekilde pansitopeni ile başvurabilirler. Bu hastalar artmış tromboz riski taşırlar ve portokaval tromboz, Budd-Chiari Sendromu, mesenter arter trombozu ve masif cilt en farktı ile başvurabilirler.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp