Kan Hastalıkları Klinik Bulgular

Kan Hastalıkları Klinik Bulgular :

AML'ler genellikle granulositopeni, anemi, trombositopeni ve kan ve kemik iliğinde olgunlaşmamış hücrelerin (blast) görülmesinin çeşitli kombinasyonları şeklinde ortaya çıkarlar. Herhangi bir yaş-ta görülebilmekle birlikte çocuklarda nadir gôrülürler. Klasik AML genellikle genç erişkinlerde görülür. Yaşlı hastalarda hastalık önceden varolan myelodisplastik sendrom veya yavaş başlangıçlı bir hastalık gibi atipik şekillerde görülebilir. AML görülme sıklığı 50 yaşından sonra dramatik olarak artar, ortanca başlangıç yaşı şu anda 64'tür.

Genç hastalarda AML yıkıcı bir hastalıktır. Klinik hikaye genellikle birkaç haftalıktır ve yorgunluk, ateş, üst solunum yolunun bakteriyel enfeksiyonları, kemik ağrısı ve çeşitli yerlerden kanamaların ani başlangıcıyla karakterizedir. Bunlar belirgin anemi, granulositopeni ve trombositopeniyle ilişkili belirti ve bulgulardır.

Daha nadir görülen başlangıçlar AML'nin farklı alttipleri veya monositik lösemi de görülür. Nadiren bir AML hastasında omurgayı veya göz küresini tutan ve kloroma olarak bilinen myeloblastlardan oluşan tümör kitlesi de başlangıç bulgusu olabilir. Monositik lösemi sıklıkla deri, dişetleri ve santral sinir sisteminde malign hücre infiltratlarıyla ilişkilidir. Yüksek sayıda erken blastları olan (100000/J.Ll'den fazla) hastalar pek çok organın iskemisi ve pulmoner ve santral sinir sistemi disfonksiyonu (Balı hastalığı) ile karakterize bir lökositoz sendromuyla başvurabilirIer. Bu durum gerçek bir hematolojik acildir ve ölümü önleyebilmek için acil olarak kombinasyon kemoterapisi ve lökoforezle tedavi edilmelidir.

Pek çok AML hastasında trombositopeniye bağlı kanama görülür. Bunun sonucunda en sık görülen kanama şekilleri peteşiler, dişeti kanamaları, burun kanamaları ve kadınlarda menorajidir. Bu kuralın bir istisnası akut promyelomonositik lösemili hastalardır. Bu hastalar dissemine intravasküler koagülasyona (DIC) bağlı olarak protrombin zamanı (PTZ) ve parsiyel tromboplastin zamanında belirgin uzamalar gösterebilirler. Bu hastalarda berelenme ve çok daha ciddi muköz membran kanamaları görülebilir.

AML hastasının fizik muayene bulguları arasında anemiye bağlı solukluk, deri ve muköz membran kanamaları, aftöz ülserler, gingivitis ve farenjit ve nadiren sternal hassasiyet bulunur. Lenfadenopati ve hepatosplenomegali %20' den az hastada görülür ve mediastinal lenfadenopati çok nadirdir, bu AML'yi lenfopoietik bir maligniteden ayırmaya yardımcıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp