Kan Görme Fobisi Nasıl Yenilir?

Kan Görme Fobisi Nasıl Yenilir? : Halk arasında “kan tutma” olarak da bilinen bu korku hayli sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Bu korkuyu yaşayanlar, herhangi bir nedenle kan verme, iğne vurulma, diş çektirme ve diğer tıbbî işlemlerle karşılaşma durumunda kaldıklarında kalp atışlarında değişiklik, bulantı ve terleme gibi fiziksel belirtiler göstermenin yanında, bayılacak gibi olabilir ve bayılabilirler de. Bu gibi direkt fobik durumlarla karşılaşma sırasında tepki gösteren ve ciddi korku yaşayan hastaların dışında, yalnızca “kan” sözcüğünü duymakla dahi bayılan ya da çeşitli bedensel tepkiler veren hastalar da bulunmaktadır.

Bazı hastalar da ambulans sireni duyduklarında, herhangi bir ameliyattan söz edildiğinde, gazetelerde bu tip haberleri okuduklarında ya da televizyondan buna benzer sahneler izlediklerinde de büyük korku yaşarlar ve hem psikolojik hem de fiziksel rahatsızlıklar gösterirler.Kan görme fobisi, diğer fobilerden farklı olarak fobik uyarana kardiyovas- küler yanıt vermesi nedeniyle daha ciddi tıbbî durumlar yaratmaktadır. Korkulan durumla ilk karşılaşılan anda önce kalp hızı artmakta, birkaç saniye ya da dakika içinde de düşmekte ve bazen kısa bir kalp durması durumu bile oluşabilmektedir.

Hastanın kan basıncının düşmesiyle birlikte terleme ve bulantı hali görülmekte ve hasta bayılabilmektedir. Ancak bu bayılmanın, uyaranla çok kısa karşılaşma halinde yaşanmadığı ve karşılaşma sürecinin en az on saniye sürdüğü durumlarda görüldüğü, yapılan araştırmalarda ortaya konmuştur.Kan görme fobisi tedavisinde, kişinin istenmeyen durumla karşılaşması aşamalı olarak sağlanmakta ve uygulanan davranışçı tedaviyle hastanın seanslar arasında da ev ödevlerini yerine getirmesi istenmektedir. Davranışçı tedavi sırasında kişinin fobik duruma alıştırılması aşamalı olarak sağlanmakta ve ank- siyetenin seans içinde azaltılmasına yönelik çalışılmaktadır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp