Kalp Yetmezliği Tedavisi Nasıldır

Kalp Yetmezliği Tedavisi Nasıldır

Kalp yetmezliğiyle ilişkili pek çok belirti ilaçlarla, tıbbi cihazlarla (kalp pili, iç kardiyak defibrilatörler, vb.) ve yaşam tarzı değişiklikleri (diyet, egzersiz) ile tedavi edilebilir; ancak bu tedavilerin hiçbiri hastalığın ilerlemesini durdurmaz.

Kalp yetmezliğinin iyileştirici tek tedavisi kalp naklidir ve kardiyak fonksiyonun en iyi tedavisini sağlar. Ancak tedavi donör kalp sayısıyla sınırlıdır. Şu anda dünya çapında yılda 4000 donör kalp bulunmaktadır ve bu sayı gittikçe azalmaktadır. Aynı zamanda kalp yetmezliği olan birçok hasta eş zamanlılık veya yaş nedeniyle kalp nakline uygun değildir.

Mekanik dolaşım desteği (MCS) ventriküler destek cihazı (VAD) adı verilen bir kalp pompasıyla kan dolaşımını iyileştirme yöntemi sağlar. Ventriküler destek cihazlarının klinik tanınması artmaktadır ve ileri düzey kalp yetmezliği olan hastalar için uygun bir uzun dönem seçeneğidir.

Kalp yetmezliği için mevcut tedavi seçeneklerinin bir araya gelmiş özeti şöyledir:

İlaçlar. CHF'nin ilaçla yönetimi öncelikle kalp kasılmaların gücünü artırmaya odaklanır. Beta bloklayıcılar, idrar söktürücüler, yüksük otu ve anjiotensin dönüştürücü enzimler (ACE inhibitörleri) kalp kasılmalarının etkinliğini artırıp CHF ilerlemesini yavaşlatmayı amaçlar. Bazı araştırmalar hayatta kalma artışının sınırlı olduğunu ve ilaç tedavilerinin CHF'nin ilerlemesini çok az ölçüde geciktirdiğini öne sürmüştür. Kalp yetmezliği için ilaç tedavisi yaşam kalitesini artırabilir ve hayatta kalma süresini az da olsa artırabilir ancak mevcut yaklaşımlar bu hastalığın ilerlemesini durdurmaz.

Kardiyak Resenkronizasyon Tedavisi ("BVP"). BVP cihazları kalbin iki yanında elektrikle uyarmak üzere tasarlanmıştır, böylelikle sol ve sağ ventriküllerin kasılmaları yeniden senkronize olur. MIRACLE (Multicenter InSync Randomized Clinical Evaluation) denemesi uygun CHF hastalarının neredeyse üçte birinin tedaviden sonra hiçbir iyileşme göstermediğini veya daha kötüye gittiğini göstermiştir. Yanıt veren hastalarda kalbin pompalama yeteneği çok az, yaklaşık yüzde beş kadar iyileşmiştir. İlaçlar gibi, kalp pili de hastalığın ilerlemesini durduramamış ve geriletememiştir.

Koroner Atardamar Bypass Graft Ameliyatı. Bu cerrahi prosedür kanın akışını tıkanmanın veya kalpteki daralan bir damarın etrafından geçirir. Kalp yetmezliği hastalarında bu prosedür bir kalp kası "uykuya" geçtiğinde ve normal kan akışının geri kazanımıyla fonksiyon iyileşeceğinde düşünülür. Bu gibi durumlarda bypass ameliyatının ardından iyileşmeler görülmüştür, ancak uygun hastaları doğru bir şekilde belirleyememek prosedürün uygulanılabilirliğini sınırlandırmaktadır.

Kalp Sınırlama Cihazları. Bu cihazlar büyüyen kalbin dışına veya içine yerleştirilerek kalbin boyutunu küçültmeyi, duvar baskısını azaltmayı ve kardiyak fonksiyonu artırmayı amaçlar. Kalbin içindeki bir cihazın kullanımı için cerrahların kalbin parçalarını çıkarmaları ve küçülen kalbin daha etkin pompalamasını sağlamaları gerekir. Alternatif olarak, kalp dışı yaklaşımlar kalbin boyutunu içine iterek küçültmeyi içeren çorap benzeri bir cihaz içerir. Bu şekildeki ilk cihaz Acorn'undur ve Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi bu cihazı onaylamadığında klinik çalışmalarını sona erdirmiştir.

Damar İçi Balon Pompaları (“IABP”). IABPler 1960'ların sonundan beri klinik olarak kullanılmaktadır ve kardiyolog ve cerrahlar kalp yetmezliği belirtilerini azaltıp kalp debisini artırmak için bunları yerleştirmektedir. Balon uçlu bir kateter anadamarın içerisine yerleştirilir, burada balon kalbin doğal kasılmalarının tersi yönde şişip iner. Klinik olarak bu pompalar akut geri döndürülebilir kalp yetmezliği olan hastalarda geçici destek için kullanılır ve ileri düzey kalp yetmezliği için iyileştirici bir tedavi olarak algılanmaz.

Ventriküler Destek Cihazları ("VAD"). VADler kalbin pompalama fonksiyonunun birazını üstlenmek üzere tasarlanmıştır. VADler bir transplant köprüsü veya transplanta bir alternatif olarak kullanılırlar ("varış tedavisi" adı verilir).

Tamamen Yapay Kalp ("TAH"). Kalp nakline benzer şekilde bir TAH hastanın doğal kalbinin yerine yerleştirilir. TAHlar büyük ve mekanik olarak karmaşık cihazlardır. Yalnızca son evre CHF hastalarının çok azında kullanılacaklarına inanıyoruz.

Kalp Nakli. Kalp nakli son safha kalp yetmezliği hastalarının on yıla kadar bir süre eskisine göre daha normal bir yaşam sürmelerini sağlayan etkin ve kabul edilir bir cerrahi prosedür olmuştur. Nakil, CHF'nin tek iyileştirici tedavisidir ancak bu prosedür mevcut donör kalplerin az ve gittikçe azalan sayısıyla sınırlıdır. Sonuç olarak, küresel nakil sayıları da düşmektedir.

Kalp Yetmezliği Bitkisel Tedavisi

Kalp, vücudun gereksinim duyduğu oksijen ve besinleri taşıyan kanın vücudun dokularına taşınmasını sağlar. Pompa görevi gören kalp fonksiyonlarındaki bozulma şekillerinden biri olan kalp yetmezliği durumunda yeterli miktarda kan dokulara taşınamaz ve bu önemli bir rahatsızlıktır. Kan akışında azalma oluşması kalbin kasılma yeteneğinde azalmaya neden olur bu da kanın pompalanmasını engeller. Kanın yeteri kadar pompalanamaması durumuna kalp yetmezliği denir.

Bu hastalık beraberinde birçok hastalığa davetiye çıkarır. Akciğer, kol, bacak ve diğer organlarda sıvı birikmesi bu hastalıklardan birkaçıdır. Ayrıca kronik durumlarda da kalp krizi ortaya çıkmaktadır. ,Kalp yetmezliği başka hastalıklar nedeniyle oluşabilir. Kalp kasındaki rahatsızlıklar, kalp damar rahatsızlıkları, yüksek tansiyon gibi durumlar kalp yetmezliği nedenleri olarak gösterilebilir. Damar esnekliğindeki bozulmalar damar sertliğine yok açarken bu durum kan pompalanmasını güçleştirmektedir.

Kalbin yeteri kadar çalışamaması, kalp kası iltihabı, troid bezinin fazla hormon salgılaması da kalp yetmezliği hastalığına neden olmaktadır. Kalp krizi, damarların tıkanması sonucunda meydana gelir.Kalp yetmezliği belirtileri arasında kesik kesik nefes alma, halsizlik, yorulma, nezle gibi basit hastalıklara direnç gösterememe, ayak bileklerinde şişme, iştahsızlık, kilo kaybı, sık idrara çıkma, hızlı kalp atışı, akciğerlerde kan birikmesi, kalp ritminde bozulmalardır. Belirtiler ani oluşabileceği gibi çok yorucu işler yapma sonucunda orya çıkabilmektedir. Kalp yetmezliği olan kişilerde merdiven çıkma gibi basit günlük işler de yorulma ve nefes almada zorluk görülür. Yorucu işler sonucunda ayak bileklerde ödem görülür. Ayrıca ellerde, ayaklarda ve yüzde morarma görülür.

Gıcık gibi öksürme de diğer belirtilerden biridir. Kalp yetmezliği bazen hiçbir belirti göstermeden de var olabilecek bir rahatsızlıktır.Kalp hastalıkları arasındaki kalp yetmezliği tedavisi en önemli yönü doğru beslenmedir. Ayrıca yemek miktarlarının azaltılması ve sulu gıdaların tüketilmesi önemlidir. Katı besinler sindirim sistemini yorar bu da kalbe yük bindirmektedir. Bu sebeple gıdalar iyi çiğnenmeli, yağ ve tuz tüketimi azaltılmalıdır.Kalp yetmezliği bitkisel tedavi için siyah üzüm çekirdeği tozu kullanılabilir.

Siyah üzüm çekirdeği tozu damar sertliği ve bozulmuş damar yapısın güçlenmesine yardımcı olmaktadır. Kalp yetmezliği rahatsızlığında sigara kullanılmamalıdır. Sigara kalp kaslarına oksijen gitmesini önler. Bu nedenle kalp kasını güç kaybeder. Kalp yetmezliği tedavisinde uzman kontrolünde egzersiz yapılması faydalıdır.

KALP YETMEZLİĞİ BELİRTİLERİ

Hastalığın belirtilerini bilmek hastalığın ağırlaşmadan düzeltilmesi bakımından çok önemlidir. Bazı bulgular bize kalbin yetersiz kalmaya başladığını söyler. Bu bulgular:
  • Göğüste ağrı,
  • Kesik kesik nefes almak,
  • Halsizlik, yorgunluk, çabuk yorulma,
  • Basit hastalıklara (nezle, soğuk algınlığı gibi) direnç gösterememek,
  • Ayak bileklerinin şişmesi,
  • İştah azalması nedeni ile kilo kaybı,
  • Sık sık idrara çıkmak,
  • Kalbin ritminin bozulması ve hızlı kalp atışı,
  • Akciğerlerde kan birikmesi
Bu bulgular başta hiçbir belirti olmadan aniden şiddetli bir güç harcandıktan sonra ortaya çıkmaya başlar. Hasta (hasta olduğunun hala farkında değilken) yokuş ya da merdiven çıkarken zorlanır. Sağlıklı gibi görünse de sık sık dinlenmek zorunda hisseder. Çok yorulduğu bir günden sonra ayak bileklerinde şişlik(ödem) oluşur. Bu şişlik sabah saatlerinde iner, ve ilk başlarda hafif seyreder. Sonraları şiddetlenmeye başlar, ve hastanın el, ayak, ve yüzünde morarmalar meydana gelir. Çok basit hareketlerde bile nefes almada güçlük çeker. Kan dokulara yeterince ulaşmadığından morarma da gittikçe artar. Bununla beraber akciğerde kan birikimi oluşabilir. Kalp yetmezliği nefes darlığı ya da yatarken nefes almada güçlükle kendini belli eder. Gıcık tarzında öksürüğe yol açar. Ancak kalp yetmezliği muayene ve yapılan testler sonucu anlaşılabilir. Bazen kalp yetmezliği olduğu halde hiçbir belirti olmayabilir.

KALP YETMEZLİĞİ TANISI NASIL KONUR?
Öncelikle hastanın sigara, alkol, ilaç kullanıp kullanmadığı hakkında bilgi alınır ve daha sonra kalp yetmezliğini belirlemede bazı testler yapılır. Bu testler sonucunda kalbin bir kasılmada pompaladığı kan miktarı ve kalple akciğerin vücuda nasıl oksijen sağladığına bakılır. Ayrıca hastaların egzersiz sırasında sarfettiği oksijen miktarını öğrenmek için efor kapasitesine bakılır. Bu da kalp -akciger egzersiz testleri ile sağlanır.

Kişinin günlük yaşam şartlarına göre kalp hastaları şu şekilde sınıflandırılır:

Sınıf 1’deki kalp hastaları için hiç bir sınırlama yoktur. Fiziksel bir aktivite sonrasında herhangi bir kalp rahatsızlığı belirtisi (çarpıntı, nefes almada güçlük gibi) görülmez.
Sınıf 2’dekiler için az miktarda kısıtlama vardır. Göğüste ağrı, çarpıntı, nefes darlığı görülebilir. Fakat hasta istirahat halinde hiç bir sorun yaşamaz,
Sınıf 3 kalp hastalarında belirgin bir sınırlama vardır. Hafif bir fiziksel aktivite sırasında bile belirtiler ortaya çıkar,
Sınıf 4 hareketi rahat bir şekilde yapamaz. Çok az bir fiziksel aktivite sırasında veya istirahat halinde de belirtiler görülür.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp