Kalp Tıkanıklığı

Kalp Tıkanıklığı

Kalp rahatsızlığı ve doğal öneriler ile ilgili bilgileri aşağıdaki makalemizde açıklayıcı olarak bulabilir ve/veya dahası için altta bulunan linke tıklayabilirsiniz...

KALP DAMAR TIKANIKLIĞI NEDİR?

Kalp damar tıkanıklığı, arterlerin iç duvarında biriken yağ kalıntıları ile oluşan, kalbin kendisini besleyen atardamarların (koroner) daralması veya hatta tıkanması ile oluşan bir hastalıktır. Sertleşen damarlar kan iletim işlemini yapamayarak kan basıncının artmasına neden olur. Daralan damarların çapları değişmiş; daralmıştır.

KALP


Kalp iki akciğer arasında göğüs boşluğunda ön bölümünde bulunur. Bir yumruk şeklinde ve hacmindedir. Rengi kırmızı kıvamı serttir.
0-350 gr ağırlığında 14-15cm uzunluğunda-11 13 cm genişliğinde-6-8 cm kalınlığında ön arka yönde basılmış koniye benzer.
Kapalı sistemde hemostatik dengeyi oluşturan pompalama sistemi ile en uç noktalara kadar iletir. Hareketliliği veren organ KALPTİR.
KALP kanı pompalayan bir yapıya sahiptir


Günde ortalama 100 000 kez hiç durmadan yaklaşık 8 ton kanı vücudumuza pompalar.


Dolaşım sistemi elastik tüplerden oluşan bir ağ olup kalpten pompalanan kanın vücutta taşınmasını sağlar. Dolaşım sistemi kalp, akciğerler, atardamarlar, kılcal atardamarlar ve ince kılcallardan oluşur. Bu kan damarları oksijen ve besinden zengin maddeleri vücudun tüm bölümlerine taşır. Dolaşım sisteminde ayrıca toplardamar sitemi denilen kanı kalbe geri getiren bir damar ağıda bulunmaktadır. Tüm bu damar sistemi uç uca eklendiğinde uzunluğu yaklaşık 97 bin kilometre uzunluğundadır.


Sonuç olarak kalbimiz her atışında 1 su bardağı kanı yaklaşık 100.000 km uzunluğunda bir yolda ve tüm yaşamımız boyunca 8 ton kanı 2,5 trilyon kez döndürür.


Vücutta dolaşan kan oksijen ve diğer besinden zengin elementleri kendisi dâhil tüm organlara taşır. Atık maddeleri de vücuttan geri alarak temizlenmesi ya da vücuttan uzaklaştırılması için özelleşmiş organlara (mesela böbrek, karaciğer, akciğerler, deri) götürür. Ortalama her gün 100,000 kez atar ve 7 ton kanı vücuda dağıtır.


70-yılda yaşam boyunca, ortalama bir insan kalbi 2,5 milyar defadan fazla atar. Kapakçıklar da valf görevi yaparak kan akımının yönünü ayarlarlar. Kapakçıkların çalışmalarının bozulması yetmezlik (kanın geriye kaçışı) ve darlık (kan geçişi azalır) biçiminde olur

KALP NASIL ÇALIŞIR?

Kalp bir çeşit 4 odacıklı ve 4 kapakçıklı pompadır. Odacıklar sağ odacıklar ve sol odacıklar.Sağ kısım kanın vücuttan döndüğü odacık olan sağ kulakçık sonra triküsbit kapak 3 yaprakçıkla bir kapakçık ana odacık olan sağ karıncıktan oluşur.


Kan vücutta oksijeni ve besin öğeleri kullanıldıktan sonra vena cava adı verilen 2 adet ana toplardamar ile sağ kulakçığa gelir.Sağ kulakçıktan kan yerçekimi ve kulakçık kasılması ile aradaki kapak olan triküsbit kapaktan (3 yaprakçıkla kapak) geçerek sağ karıncığa girer.


Sağ karıncık ile pulmoner atardamar arasındaki kapağa da pulmoner kapakçık denir. Sağ karıncık kanı pulmoner atardamar bir damar yoluyla akciğerlere pompalar.


Sol tarafa kan akciğerlerden oksijenden zenginleştirilmiş olarak gelir.Sol kulakçığa gelen bu kan yerçekiminin de etkisi ile be biraz da sol kulakçığın kasılması yardım ile sonradaki kapak olan mitral kapakçık adı verilen 2 yaprakçıkla bir kapaktan sol karıncığa akar.


Sol karıncık ile aort atardamarı arasında aort kapakçığı denilen 3 yaprakçıkla bir kapak bulunmaktadır. Sol karıncıktan temiz kan güçlü kasların kasılması etkisi ile aort atardamarı denilen ana atardamarımız vasıtasıyla vücuda sunulur.

KAN DOLAŞIMI


a)Büyük Kan dolaşımı : Kanın sol ventrikülden aorta yolu ile periferiye atılması ve bunun kapillerlere kadar ulaştırılmasından sonra tekrar Venalar ile Atrium Dextruma getirilmesi büyük dolaşım olarak adlandırılır.


b)Küçük kan dolaşımı : Kanın ventriculus dexterden, A.pulmonalis ile akciğer kapillerlerine kadar ilerlemesi ve Vv. pulmonalisler (arter kanı taşır) ile atrium sinistruma getirilmesine küçük dolaşım.


c)Postal dolaşım : Başlangıcını sindirim kanalı ve dalaktan alan V.hepaticalar aracılığı ile V.cava inferiora dökülmesi portal dolaşım olarak adlandırılır.


ARTERLER (ATARDAMAR) KANI MERKEZDEN UZAKLAŞTIRIR


VENLER (TOPLARDAMARLAR) KANI MERKEZE GETİRİRLER




AORT ATARDAMAR


1)Aorta(aort) : Aorta ventriculus sinisterin tabanın üst kısmında bulunan Ostium Aorticumdan başlar. Önce yukarı sağa doğru gider (Aorta Ascendens) sonra sol bronşun etrafını dönerek (Arcus Aorta) sola ve arkaya doğru bükülür. TH4 hizasından sonra aşağıya doğru giden aorta (Aorta Des Cendens) iki büyük bölüme ayrılır.

Aorta thoracica: Th4-den Th12‘ye kadar.
Aorta abdominalis: Th12-den L4 de kadar.

A)Aorta Ascendens : 5-6cm uzunluğundaki bu bölüm intrapericardialdir. Buradan A.coronaria dextra etsinistra çıkar.


B)Arcus Aortae : Pericardiumun dışındaki aorta artık arcus aortaenin başlangıcıdır. Sola arkaya doğru bükülmüş olup Th4 e kadar devam eder.


1)Truncus Brachiocephalicus : Sağ taraftan çıkar, 4-5cm uzunluğundadır. İki dalı vardır.

A.carotis communis dextra

A.subclavia dextra


2)A.Carotis Communis Sinistra


3)A.Subclavia Sinistra


VENAE (VENLER)TOPLARDAMAR


Arterler tarafından kapiller damarlara kadar gelen kanı kalp atriumlarına götüren damarlara vena denir.Aorta ile kalpten perifere atılan kanın tekrar kalbe dönmesi işlemini yapar.

Venler oluşum ve gidişleri itibariye yüzeysel ve derin olarak ayrılabilir. Her artere iki veya daha fazla derin ven eşlik eder. Yüzeysel venler arterlere eşlik etmez deri altında seyrederler.

Yüzeysel ve derin bütün venler vücutta üç büyük ven toplanarak atrium dextruma dökülür. Üç gurupta inceleyebiliriz.



A)V.CAVA SUPERİOR : Kalbe hariç vücudun diaphragma üstünde kalan baş boyun, thorax ve üst taraf ven kanın toplayan vendir. Sağ sol iki Vv. brachiocephalicaenin art. Sternocostalis dextranın arkasında birleşmesinden oluşur. V.Brachiocephalicalarda sağda ve solda V. Jugularis interna ve V.subclaviaların birleşmesinden oluşur. Sağ V.Brachiocephalica 3cm, soldaki ise 6cmdir. V.Jugularis interna ile V.subclavialanın birleşme yerine Angulus venosus denir.


B) V.CAVA İNFERİOR : Direk dökülen ven dir.


C) PORTAE : Tek olan ve sindirim sistemi ile ilgili karın organlarının ven kanını taşıyan venalar birleşerek V.portaeyi oluştururlar. Omentum minustan geçen V.portae, porta hepatis yolu ile karaciğere girer. Portal sistemin önemli bir özelliği damarların kapiller düzeyde bitmesidir. Karaciğerdeki ven kapilleri V.cenralislerde toplanır ki bunlardan başlayan küçük venler VV. Hepatiticaeleri yaratır bunlarda V.cava inferiora açılır

KALP DAMARLARININ DUVAR YAPISI


Kan damarları atar damar (arter) toplardamar(vena) ve kapiller olarak üç çeşittir.


a)Arterler “Arteria” : Kalpten aldıkları kanı periferiye taşıyan bu damarlar üç tabakadan oluşur.

-Tunca intima : Damarların içini döşeyen bu tabaka endotel hücrelerinden ve bağ dokusundan yapılır

-Tunica media : düz kas ve bağ dokusu (elastik veya kollogen) liflerinden yapılmıştır. Bu liflerden fazlaca elastik lif içerirse Elastik Tip Arter ( aorta ve büyük dalları), düz kas içerirse Musculer Tip Arter ( orta ve küçük arterler) adını alırlar.


-Tunica adventitia (Tunica Externa) : Gevşek bağ dokusundan ibaret bu tabaka vasa vasorum ve nevri vasorumlar içerir.Arterler gittikçe küçülerek arteriol ve son kapillere ayrılır. Kapillerin yapısı kan ve dokular arasında besin maddeleri alış-verişine olanak verecek şekildedir. Duvarları bir bazalmembran üzerine dizilmiş endotel hücrelerinden ibarettir. Bezzel oluşumlar kapiller yönünden zengin, kirişler ve bağlar fakirdirler. Kıkırdak dokuda hiç bulunmaz. Karaciğer kemik iliği, dalak ve hipofiz bezi değişime uğramış kapillere sahiptir.


b) Venae “Venler”: Vasa capillarialardan kanı alıp kalbe getiren bu damarlar arterlere ederler ve küçük bir değişiklikle benzer ismi alırlar. Duvarları arterlere oranla daha incedir ve daha fazla bağ dokusu içerir. Elastik lifler ve düz kas lifleri azdır. Venaların çoğu kanın akışını sadece kalbe doğru sağlayacak şekilde kapakçıklar (valvula venosa) içerirler. Duvar intimasın dan kaynak alırlar ve cep şeklindedirler.
Venalarında duvar yapı katları arterlerde olduğu gibidir.

KALBİN ORTALAMA ATIŞI 72 DİR 60 - 100 ARASINDA OLABİLİR


60- 100
TAŞİKARDİ - BİRAKARDİ


Kalp otonom olarak yani istek dışı çalışır.Kalbin kasılma durumu SİSTOL gevşek durumu DİASTOL DENİR.


Memelilerde kalp sağ sol diye ikiye ayrılır sağda ve solda atrium ve ventriculus vardır. Sağdan sola geçiş ancak çocuğun doğum kadar geçtiği süre içinde olur

KALP DAMAR HASTALIKLARI:

Bacakların ATARDAMAR HASTALIĞI


KOL VE EL DAMARLARIN HASTALIĞI

BUERGER HASTALIĞI

TAKAYASU HASTALIĞI

RAYNAUD HASTALIĞI

KAROTİS (ŞAHDAMAR) HASTALIĞI

ANEVRİZMALAR

MİTRAL YETERSİZLİK

KRONİK VENÖZ YETMEZLİK

VARİS

KANGREN


Yukarıda görülen hastalıkların hepsindeki problem aynıdır damar tıkanıklığı sadece sebepler farklıdır. Her ne olursa olsun damar la ilgili hastalıkların tamamımın tedavilerinin başlangıcında teşhisin konulmasından daha önemli bir olay yoktur.
Doktor kontrolü ve teşhis konduktan sonra tedavi kolay en önemli geç kalmaktan kork, tedavi mutlaka bir şekilde olur. Önemli olan başarmak ve düzenli olarak tedaviye devam edebilmektir.


Yürürken koşarken gelen ani ağrılarla başlar ve devem eder.Zamanla ortaya çıkan ağrılar dinlenirken bir ortaya çıkabilir.Dolaşım sistemi içinde bulunan intravasküler sıvının fonksiyonları kapalı sistem oluşturur. Gerek sıvı gerek hücresel kısım sıvıda eriyik halinde bulunur. Bunlar bazıları dışarı çıkabilir bazıları girer buna kan sıvısı denir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp