Kalp Sıkışması Neden Olur

Kalp Sıkışması Neden Olur

Kalbi besleyen damarlar, kolesterol, diğer yağlar, kalsiyum ve kandaki bazı maddelerin birleşerek oluşturdukları plaklar yüzünden daralabiliyor ya da tıkanabiliyor. Oluşan tabakanın boyutu büyüdükçe kan akımı azalıyor ve kalp kasının çalışması için gerekli olan oksijen alınamıyor. Kişi bu durumda göğsünde, boynunda ve sırtında sıkışma veya nefes alamama hissi şeklinde tanımlanabilecek bir ağrı hissediyor.

Kalp hastalıklarının başında koroner arter hastalığı gelir. Yani kalbi çepeçevre saran, besleyen damarlarda, başta kolesterol olmak üzere, birtakım yağlı maddelerin damar duvarına oturması, bu damarlarda ateroskleroz dediğimiz darlıkların, tıkanıkların oluşması… Bu en sık rastlanan kalp hastalığıdır. Şöyle ki yetişkinlerin birinci ölüm nedeni budur ve “kalp krizi” (miyokard enfarktüsü) de bu nedenle olur.

Kalp sıkışması Belirtileri

Angina pektoris dediğimiz göğüs ağrısı. Merdiven ya da yokuş çıkmak gibi fiziksel bir aktivite sırasında göğüste ortaya çıkan basınç ya da sıkışma tarzındaki bir ağrının sol kola, boyna, çeneye yayılmasına dikkat etmek gerekir. Bu strese bağlı da olabilir. Biraz dinlenildiğinde ağrı rahatlar, azalır, geçer. Kalp sıkışması olduğunda göğüste ağrı, nefes darlığı, terleme, bulantı, sol kol ve çenede ağrı gibi belirtiler verir.

Kalp Sıkışması Tedavisi

Kalp sıkışması durumunda mutlaka kardiyalog uzman doktora başvurmak gerekir. Gerekli tetkikler yapıldıktan sonra tedavi şekline karar verilir. fakat kalp sıkışmasının olmaması için kendimiz alacağımız önlemler ve beslenme şekli ile hastalığın seyrini değiştirebiliriz. Kandaki LDL (yani kötü kolesterolü) düşük tutmalıyız. Bu riski azaltır. Bunun için de günde alınan total kalorinin yüzde 30’undan daha azı yağlardan oluşmalı. Günlük kolesterol miktarı 300 mg. geçmemeli.

Satüre yağlardan kaçınmalı, tuzu kısıtlamalı, gerekli kaloriden fazlasını almamalıyız.Bol sebze ve meyve, bir avuç badem, kestane yiyin.Az hayvansal ürün, bol bitkisel gıda… Otlar, ekmek, hububat, sebze, meyve… Yani doymamış yağ miktarı az olan zeytinyağın (oleik asit), bol lifli gıdaların, karbonhidrat ve balık kullanımının yaygın olması. Yine bu beslenme tarzında badem, fındık, ceviz, kestane de kalbin dostudur. Bundan kastımız avuç avuç yenmesi değil. Çünkü kilo yapar. Tabii Omega 3. Yani balık. Ama kesinlikle ızgara ya da fırın olmalıdır.

Kalp sıkışması Nedir:
Kalpteki koroner dolaşım bozukluğuna bağlı olarak kalp kasının yetersiz oksijenlenmesi sonucu beliren ağrılı duruma kalp sıkışması denir.

Kalp Çarpıntısı Nasıl Tedavi Edilir?
Kalp çarpıntısıTedavi kalp çarpıntısının sebebine bağlı olarak değişebilir. Çoğu zaman kalp normal olduğu için tedavi gerekmez. Bu konuda önce bize düşen görevi yapmalıyız. Aşağıda bize düşen görevler sıralanmıştır. Gerektiği yerde de çarpıntıyı azaltacak ilaçları doktor kontrolünde almalıyız.
Şayet kalp çarpıntınız başka bir organ veya dokudan kaynaklanıyorsa nedeni teşhis edilir. Doktorun verdiği ilaçlara devam edilir.

Kalp çarpıntısına Şifalı Bitkiler
• Hazırlanış ve Kullanım Reçetesi:
Lebak ağacının yaprakları suda kaynatılır.
• Buharı rahatsızlık süresince koklanır.
• Ballıbaba bitkisi suda kaynatılır.
• Suyu yemek esnasında ısıtılarak bir fincan içilir.
• Tedavi süresince yemekten sonra turunç ağacının(merkep turuncu) ekşi meyve taneleri bol bol yenir.
• Rahatsızlık esnasında bir parça tarçın kabuğu ağza alınarak çiğnenir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp