Kalp Nedir

Kalp Nedir

Kalp rahatsızlığı ve doğal öneriler ile ilgili bilgileri aşağıdaki makalemizde açıklayıcı olarak bulabilir ve/veya dahası için altta bulunan linke tıklayabilirsiniz...

Kalp nedir?


Dolaşım sistemimizin merkezi olan kalp, içinde dört odacık bulunan, çalışması sinirler tarafından kontrol edilen, herkesin kendi yumruğu büyüklüğünde olan ve sol tarafımızda bulunan bir organımızdır. Kalbimiz bir pompa gibi bütün vücudumuza kan pompalayarak hücrelerimizin ihtiyaçlarını karşılar. Bu yüzden kalbimizde meydana gelen herhangi bir şikâyet ciddiye alınmalıdır.
Makalemizde kalp ile ilgili ağrının belirtileri, nedenleri, kimlerde görülür gibi soruların cevaplarını bulacaksınız.

Kalp Ağrısın Belirtileri :


Kalpte batma hissi, yanma ve sancılanma görülebilir. Merdiven ya da yokuş çıkarken (yani fiziksel bir aktivite sırasında) göğüste ortaya çıkan basınç ya da sıkışma tarzındaki bir ağrının sol kola, boyna, çeneye yayılmasına dikkat etmek gerekir. Bu strese bağlı da olabilir. Biraz dinlenildiğinde ağrı rahatlar, azalır, geçer. Ağrılar sol kol, boyun, omuz, sırta kadar yayılabilirler. Bunu yanı sıra baş dönmesi, terleme, nefes darlığı, bulantıda bu sorunlara eşlik edebilir. Sol göğüste meydana gelen her ağrı kalp kaynaklı olmayabilir. Ağrılar yaklaşık olarak 10 dakika kadar sürebilir. Bir miktar dinlenmekle geçebilen ağılardır.

Kalp Ağrılarının Nedenleri :


Düzensiz ve stresli bir hayat, aşırı gayret sarf etme, yorgunluk, sinir bozukluğu, şiddetli romatizma veya doğuştan meydana gelen kalp hastalıklarında kalpte ağrılar görülebilir.


Sindirim sistemine ait bozukluklarda, göğüs kafesine bağlı olan kaslar, sinirler, bağlar ve benzeri yapılarla ilgili bir sorunda da göğüste ağrı meydana gelebilir. Bu ağrılar kalp ağrıları ile karıştırılmamalıdır. Özellikle yaşlılar ve şeker hastası olan kişilerde bu tip rahatsızlıkların görülmesi muhtemeldir.


Bunun yanı sıra kalbi besleyen koroner damarlardaki başta kolesterol nedeni ile meydana gelen tıkanıklıklar veya sertleşmeler (ateroskleroz) de kalp ağrılarını temelini teşkil eder. Bu en sık rastlanan kalp rahatsızlığıdır. Enfarktüs adı da verilen bu tip ağrılarda göğüs duvarının ardında sıkıştıran bir ağrı söz konusudur. Ağrı batıcı tarzda olmamaktadır. Enfarktüs sonrası kalp hücreleri geriye dönüşümsüz olarak ölmeye başlar. 6-12 saat içinde o bölgedeki tüm hücreler ölür.


Kalp ağrılarının meydana gelmesindeki asıl neden kalbe giden kanın miktarının azalmasıdır. Kan miktarının azalmasına bağlı olarak kalp beslenemeyecek ve oksijensiz kalacaktır. Bu da kişinin hemen durmasına ve dinlenmesine sebep olacaktır. Genellikle bir miktar dinlendikten sonra ağrı kaybolur. Şayet kaybolmuyor ise vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmak gerekir.


Kalp hastalıklarında koroner damar hastalıklarının yanı sıra diğer yaygın hastalık da kapak hastalıklarıdır. Kalp kapak hastalıklarının en büyük nedeni ise akut eklem romatizmasıdır. Eklem romatizmalarının en çarpıcı belirtisi eklemlerdeki iltihaptır. Bu hastalık kendini eklem yerlerindeki kızarma, şişme, ağrı ve ateş ile gösterir. En çok etkilediği organ ise kalptir.


Eklem romatizması ise boğaz anjininden sonraki (steptekok faranjiti) 10-20 gün sonrasında ortaya çıkabilir. Eklem romatizmasıyla mitral kapak yaprakları kalınlaşır, birbirine yapışır, kireçlenir ve hareketsizleşir. Bu ise kalbin pompaladığı kanın azalmasına bunun sonucunda da nefes darlığına, halsizliğe, çabuk yorulmaya, çarpıntıya neden olur.


Kalp Ağrılarında Nelere Dikkat Etmek Gerekir?


Bütün kalp hastalıklarında aşağıdaki maddelere dikkat etmek gerekir.


• Sinirlenmeyin.

• Sigarayı bırakın.

• Şişmanlamamaya ve kilonuzu muhafaza etmeye çalışın.

• Fazla yorucu işler yapmayın.

• Uyku ve dinlenmenizi ihmal etmeyin. Koşmayın, acele etmeyin.

• Her gün bir öncekinden daha iyi olduğunuza inanın. Kabız olmamaya dikkat edin.

• Çürük dişleriniz varsa, tedavi ettirin.

• Fazla miktarda yağlı sığır veya koyun eti, sütlü şeyler yemeyin.

• Konserve, pastırma, salam, peynir, turşu, balık ve çikolata gibi şeyleri mümkün olduğunca azaltın.

• Yemeklere tuz koymayın.

• Yemeklerinizi mısırözü, ayçiçeği veya haşhaşyağı ile hazırlayın.

• Bol taze sebze ve meyve yiyin. Bol yoğurt yiyin.

• Düzenli bir şekilde az da olsa sürekli egzersiz yapın.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp