Kalın Bağırsak Koliti

Kalın Bağırsak Koliti : Kalın bağırsağın (kolon da denir) görevi, katı haldeki dışkıyı peristaltik hareketlerle (ritmik bağırsak hareketleri) makata doğru iterken dışkıdan tuz ile suyu soğurmaktır. Kalın bağırsağı kaplayan mukoza zarının iltihabına “kolit” adı verilir.

Kalın bağırsak iltihabının iki türü vardır. Enfeksiyon ya da alerji sonucu görülen akut tür kısa sürer, kronik ya da ülserli kolit ise ciddi sorunlara yol açabilen çok daha önemli bir hastalıktır. Her yaşta görülebilmesine karşılık en çok 20-40 yaş arasında rastlanılır.

Kalın bağırsak iltihabı Nedenleri;

Akut kolitin nedenleri dizanteri, tifo, enterovirüsler ve daha çok besin alerjileridir. Kronik kolitin nedeninin ise kesin olarak bilinmemesine karşılık, bazı varsayımlar vardır. Bunlar arasında bakteri enfeksiyonları, süt ve süt ürünlerine karşı alerjiler sayılabilir.

Kalın bağırsak iltihabı Belirtileri ve Tehlikeleri;

Kalın bağırsak iltihabının iki tününde de belirtiler, karın ağrısı ile apansızın başlayan sulu ishaldir. Kronik kolitte hasta günde 15-20 kez dışkı yapma gereksinimi duyabilir ve her seferinde çok miktarda iltihap, mukus, hatta kan atılır. Bazen de hasta boşalma gereksinimi duymasına karşılık dışkı çıkarmaz. Daha ağır durumlarda dehidratasyon (susuz kalma), kansızlık, işhatsızlık, zayıflama, kusma ve yüksek ateş görülebilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp