Kahverengi Sivilce Lekeleri

Kahverengi Sivilce Lekeleri :

Sivilce, cildimizde bulunan yağ bezlerinin bir hastalığıdır. Yağ bezleri, avuç içi ayak tabanı ve ayak sırtı hariç, tüm vücut derisinde mevcuttur. Yağ bezleri, en fazla sayıda yüz, sırt, göğüs ve omuzlarda bulunmaktadır.

Bu bölgedeki yağ bezleri diğer vücut bölgelerine göre daha geniştir. Bu yüzden, sivilce hastalığı en çok yüz ve sırt bölgesinde görülmektedir.

Sivilcelenmenin şiddeti kişiler arasında farklılıklar gösterir. Sivilce bazen çok hafif seyreder. Ciltte yağlanma ve birkaç siyah noktacıktan ibaret olabilir. Bazen de tüm yüzü, hatta sırt bölgesini kaplayarak, derin ve kalıcı yara izi bırabilecek derecede şiddetli olabilir.

Sivilce ergenlik çağı hastalığı olarak bilinmesine rağmen, aslında tüm yaş gruplarını etkileyebilir. Yenidoğan bir bebekte bile sivilce görülebilir. Bazı kişilerde sivilce, 40‘lı yaşlarda bile ortaya çıkabilir.

Değişik yaş gruplarında ortaya çıkabilen sivilce, daha çok genç erişkin hastalığıdır. Genellikle ergenlik döneminde ortaya çıkar. Sivilceden etkilenen kişilerin %85‘i, 12-24 yaş arasındadır. Sivilce genç kızlarda adet döneminden bir yıl önce başlayabilir.

Ergenlik döneminde, sivilcenin çeşitli klinik şekilleri vardır. Ergenlik döneminin başlangıcında ortaya çıkan sivilceler siyah noktacık ağırlıklıdır. Iltihaplı sivilce daha az görülür. Ergenlik döneminin orta ve geç dönemlerinde ise daha çok sayıda ve daha şiddetli iltihaplanan sivilceler ortaya çıkar.

Ergenlik döneminde sivilce, erkeklerde daha sık ve daha şiddetlidir. Ancak ergenlik çağı sonrası (kadınlarda %12 erkeklerde %3) görülen inatçı sivilcelenme dönemi, kadınlarda daha sık ve daha şiddetlidir. Bu dönem 20 yaşında başlayıp, 40‘lı yaşlara kadar devam edebilir.

Sivilcenin ırk dağılımı hakkında çok az çalışma vardır. Bunlardan birinde, Japonlarda, beyaz Amerikalılardan daha az sivilce sorunu yaşandığı tespit edilmiştir. Ayrıca şiddetli derin sivilce, beyaz ırkta siyah ırka göre daha fazla bulunmuştur.

Sivilcenin kalıtsal bir hastalık olup olmadığı kesinlik kazanmamıştır. Sivilce toplumda o kadar sık görülür ki, bunun genetik olup olmadığını tespit etmek oldukça güçtür.

Ancak yağ bezlerinin sayısı, büyüklüğü ve aktivitesi genetik geçişlidir. Özellikle şiddetli, derin yerleşimli sivilce, aileseldir. Aynı yumurta ikizlerinde, sivilce şiddeti ve sıklığı eşit oranda görülmektedir.

Ülkemizde sivilce sıklığını gösteren fazla çalışma olmaması nedeni ile, veriler daha çok yurt dışı kaynaklıdır. Amerika Birleşik Devletleri‘nde her yıl 40-50 milyon kişinin sivilceden muzdarip olduğu bilinmektedir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp