Kafa Yaralanması

Kafa Yaralanması

Derhal tıbbi yardım sağlamaya çalışın, eğer yaralı kişi:
 
• Cildi soğuk, nemli veya yüzü kızarmışsa
 
• Nabzı hızlı, zayıf veya yavaşsa
 
• Sersem, şaşkın veya güçsüz ya da bilinç kaybı varsa
 
• Solunum zorluğu varsa veya gürültülü solunum yapıyorsa
 
• Aşırı susuzluk hissi varsa• Kulak veya burnunda kanama varsa veya öksürmekle kan geliyorsa
 
• Şiddetli baş ağrısı varsa
 
• Her hangi bir kulağından sıvı geliyorsa
 
• Söz bebeklerinin çapları farklıysa
 
• Nöbet geçiriyorsa
 
• Zayıf, koordinasyonsuz, konuşma zorluğu çekiyor veya bir tür felçten muzdaripse
 
Tıbbi yardım için beklerken: Dudakları su ile ıslatma dışında, gıda veya sıvı vermeyin. Eğer kişinin bilinci açıksa, dil altından 2 ila 4 damla Kurtarıcı İlaçtan verin. Eğer bilinç kapalıysa, Kurtarıcı İlaçtan el bileklerine ve kulak arkalarına uygulayın.
 
Kafa Yaralanmaları İçin Takip Bakımı
 
Kazazedeyi takip eden 24 saat boyunca zihin bulanıklığı, tedirginlik, göz bebeklerinin çap farklılığı ve ağız içi kaslarının kontrolü açılarından takip edin. Eğer bu belirtilerden her hangi biri belirecek olursa, derhal tıbbi yardım sağlayın.Homeopatik Natrum Sulphuricum -sülfür nitrat- (günde 4 defa dil altında 4 tablet eritin) zihni yeteneklerin zarar gördüğü kafa yaralanmalarında iyidir. 
 
Beyin ve sinirler için zengin bir besin olan iesitin desteğinden günde 1-3 çay kaşığı (5-15 mi) almayı da göz önünde bulundurun.Bir kafa yaralanmasından sonra hafıza ve zihni işlevleri tamir etmek için eğir otu ve biberiye esans yağlarının her ikisi de iyi aromaterapi ilaçlarıdır. Bir aromaterapi koku yayıcısına birkaç damla, banyoya 5-7 damla veya masaj için h bardak (115 mi) taşıyıcı yağın içine 15 damla ilave edin.

Kafa yaralanması, kafatasını, kafa derisini veya beyini etkileyen travmalara denir. Yaralanma, kafatasındaki basit bir şişlik ya da beyinde bir ciddi bir yaralanmaya neden olabilir.

Kafa yaralanmaları açık (içe gömülen) ya da kapalı olarak ikiye ayrılırlar.

Kapalı kafa yaralanması demek, kafaya alınan ani bir darbe sonucu kafatasında bir açılma olmamasına denir.

Açık kafa yaralanması ise kafaya darbe alındıktan sonra kafatasının kırılması ve cismin beyine girmesidir. Bu genellikle yüksek hızda ilerlerken (mesela araba kazası) olabilecek veya kafatasına giren bir kurşun olması durumunda meydana gelebilecek bir olaydır.

Kafa yaralanmalarında aşağıdaki durumlar olur;

  • Beyin sarsıntısı (en sık görülen travmatik beyin yaralanmasıdır)
  • Kafa derisi yaraları
  • Kafatası kırıkları
  • Kafa yaralanmaları aşağıdaki yüzeylerde kanamaya da neden olabilmektedirler.
  • Beyin dokusunda
  • Beyini çevreleyen dokularda (subaraknoid kanama, subdural hematom, ekstradüal hematom)
  • Kafa yaralanmalarının nedenleri

Evde, işte, dış mekanlarda ya da spor yaparken ortaya çıkan kazalar
Düşmeler
Fiziksel saldırı
Trafik kazaları
Bu kazaların birçoğu çok ciddi sonuçlar doğurmamaktadır çünkü kafatası keyini korumaktadır. Fakat bazı yaralanmalar hastanede kalmanızı gerektirebilir.

Semptomlar

Kafa yaralanmalarının semptomları kimi zaman kendilerini hemen gösterirler, kimi zamansa birkaç saat ya da birkaç gün içinde ortaya çıkabilirler. Kafatası zarar görmüş olmasa bile beyin, kafatasının içinde sağa sola sallanarak zarar görebilir. Bu durumda kafa yapısı iyi görünebilir ama beyinde kanama ya da şişme meydana gelebilir.

Ciddi kafa travmalarında omurilik de zarar görebilir.

Bazı kafa yaralanmaları beyinin işleyişinde değişiklikler meydana getirebilmektedir. Bunlara travmatik beyin yaralanmaları denir. Beyin sarsıntısı küçük bir travmatik beyin yaralanmasıdır. Sarsıntının semptomları hafiften şiddetliye pek çok seviyede görülebilmektedir.

Kafa Yaralanmasında İlk yardım

Ciddi bir kafa yaralanmasını fark etmek ve temel ilk yardımı uygulamak birinin hayatını kurtarmanızı sağlayabilir.

Eğer biri aşağıdaki belirtileri gösteriyorsa en kısa zamanda profesyonel yardım alın;

Uykusu geliyorsa
Anormal davranmaya başladıysa
Şiddetli baş ağrısı ya da boyun tutulması yaşıyorsa
Gözbebekleri birbiriyle aynı boyutta değilse
Bir bacağını ya da kolunu oynatamıyorsa
Kısa bir süreliğine de olsa bilincini yitiriyorsa
Bir defadan fazla kusuyorsa
Hafif ya da ciddi bir kafa yaralanmasında aşağıdaki adımları uygulayın;

Hemen 112’yi arayın.
Kişinin solunum yolunu, nefes alıp almadığını ve kan dolaşımını kontrol edin. Eğer gerekiyorsa, suni teneffüs ve kalp masajı uygulayın.
Kişinin nefes alışı ve kalp atışları normalse, fakat kişi baygın durumdaysa ona, omuriliğinde yaralanma varmış gibi davranın. Kafasını ve boynunu, ellerinizi kişinin kafasının iki yanına koyarak sabitleyin ve kafasının omuriliğiyle aynı hizada olduğundan emin olun. Hareket etmesini önleyin ve medikal yardımı bekleyin.
Herhangi bir kanama varsa yaranın üzerine temiz bir kumaş parçası yardımıyla sıkıca bastırın. Eğer yaralanma ciddiyse kişinin başını kımıldatmamaya dikkat edin. Eğer kan, bastırdığınız kumaşı tamamen kaplarsa, kumaşı geri çekmeyin. Bunun yerine üzerine bir kumaş daha koyun.
Eğer kafatası travmasından şüpheleniyorsanız kanayan noktaya direkt basınç uygulamayın. Ayrıca yaranın etrafındaki hiçbir kalıntıyı almaya çalışmayın. Yarayı steril gazlı bezle sarın.
Kişi kusuyorsa, boğulmasını önlemek için, kafasını yana doğru çevirin ve boynunun ve vücudunun da aynı hizada yana döndüğünden emin olun. Bu, omuriliği koruyacaktır ve kafa yaralanmalarının olduğu durumlarda en güvenli olanı, omuriliğinde yaralandığını düşünmektir. Sonrasında mutlaka doktoru arayın.
Şişmiş bölgelere buz uygulayın.
Kanama ve beyin hasarı olan daha ciddi kafa yaralanmalarında kişi mutlaka hastaneye götürülmelidir.

Daha hafif kafa yaralanmaları için, bir tedavi gerekmeyebilir. Fakat siz yine de, her ihtimale karşı, kafa yaralanması semptomlarına karşı tetikte olun. Aşağıdakileri asla yapmayın;

Kafanızda olan derin ve kanayan bir yarayı yıkamayın.
Yaraya yapışık hiçbir maddeyi almaya çalışmayın.
Gerçekten gerekmediği sürece kişiyi hareket ettirmeyin.
Kişi sersemlemişse onu asla sarsmayın.
Bir kafa yaralanmasından şüpheleniyorsanız kişinin kafasındaki şapka/kask ya da diğer koruyucu nesneleri çıkartmayın.
Kafa yaralanması belirtisi gösteren bir çocuğu yerden kaldırmayın.
Ciddi bir kafa yaralanmasından 48 saat sonrasına kadar alkol almayın.
Ne zaman doktorla ya da hastaneyle iletişime geçmeli?

Aşağıdaki durumlar varsa hemen 112’yi arayın;

Kafa ya da yüzde ciddi kanama varsa,
Kişinin kafası karışıksa, yorgunsa ya da bilinci kapalıysa,
Kişi nefes almıyorsa,
Ciddi bir kafa ya da boyun yaralanmasından şüpheleniyorsanız ya da kişi herhangi bir semptomu yaşıyorsa.
Evde bakım

Eğer bir yetişkin kafa yaralanması yaşadıysa ve hastaneden eve taburcu edildiyse bir yakını ya da arkadaşı onu göz önünde tutmalıdır. Eğer kişi sporcuysa, doktorunun önerdiği zamandan önce spora geri dönmemelidir.

Yaralanan bir çocuksa, onunla ilgilenen kişi onu göz önünde tutmalıdır. Doktorunun çocuğunuzun ne zaman aktif hayatına geri dönebileceğini dikkatlice dinleyin ve önerilenden daha kısa bir süre önce asla normal hayatına dönmesine izin vermeyin.

Hafif bir yaralanmadan sonra bile daha büyük bir kafa yaralanması yaşayabileceğiniz durumlardan kaçının. Konsantrasyon ve yoğun düşünme gerektiren aktivitelerden kaçının, buna okumak, ev ödevi, rapor hazırlamak ve beyini uyarak diğer aktiviteler de dahil. Ayrıca parlak ışık ve yüksek sesten de kaçınmalısınız. Çünkü bütün bunlar beyini fazla uyarabilirler.

Programa uyun

Size verilen bütün doktor randevularınıza zamanında gidin. Bu, sizin ya da çocuğunuzun doğru şekilde iyileştiğinden emin olmanızı sağlayacaktır.

Önlemek

Her kafa yaralanması önlenemez. Fakat aşağıdaki adımlar sizi ve çocuğunuzu koruyabilirler;

Kafa yaralanmasına neden olabilecek aktivitelerde daima koruyucu malzemeleri kullanın.
Güvenli bisiklete binme tekniklerini bilin ve uygulayın.
Alkollü araba kullanmayın ve alkollü birinin arabasına binmeyin.

Rüyada Kafa Yaralanması Görmek

Bir kimse Rüyada bedenini yaralanmis görse, çalismasi ile eline geçecek mala isarettir. Eger sag elinin yaralandigini görse, erkeklerden kendisine yakin olanlardan, sol eli yarali ise kadin akrabalari tarafindan istifade edecegi mala isarettir. Sol ayagin yaralanmasi, o kimsenin ekin ve ziraat vasitasi ile elde edecegi maldir. Eger yara ökçesinde ise, çocugu tarafindan nail olacagi mala isarettir. Kendisinin yaralandigini, halbuki yarasindan kan akmadigini gören kimse, kendisine ait olan fazilet ve meziyete yaklasmistir. Yaralansa o yarasindan da kan aksa, eline mal geçer ve o malin eseri o kimsede belli olur.

Sol elinin yaralandigini görse o kimsenin askeri fazlalasir ve iki misline çikar. Sag elinin yaralandigini görse, elinde bulunan sey, mal ve mülkü fazialasir ve iki misline çikar. Bedeninden yaralandigini görenin mali fazlalasir ve iki misline çikar. Bacagindan yaralandigini görenin asiret ve kabilesi çok olur. Baldirindan yaralandigini görenin ömrü kat kat ziyadelesir. iki ayaklarindan yaralandigini görse onun memleketinde sebati, devami ve saltanati uzun olur. Bir kimseyi Rüyada diger birisi yaralasa, yaralayan kimse digerine musallat olur ve ona hakki teblig etmeye çalisir.

Yaralandigi yaradan kan çiksa, yaralayan günahkar olur ve yaralanan kimse sevaba nail olur. Bir kimse rüyada bir kafiri yaraladigini ve kan akittigini görse, o kimse, kendisine düsmanligi asikare olan bir kimse üzerine musallat olur ve ona hak söz söyler. Bir kimse birisini yaralasa ve kan çikmasa, yaralanan adam hakkinda cevap veremeyecegi dogru bir söz söyler. Biçak veya demirden bir seyle birisini yaraladigini gören kimse, digerinin kötülüklerim izhar ve onda asla hayir olmadigina isarettir. Bir kimsenin karninda yaralandigini görse, çocugu ve çocugunun çocugu tarafindan kendisine mal isabet eder.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp